TEKNOLOJİ 6 Mart 2023
17,5b OKUNMA     400 PAYLAŞIM

Bazı Devletler Neden Hala Disket Gibi Eski Teknolojileri Kullanıyor?

Japon veya Amerikan hükümetlerinin disket veya faks makinesi gibi günümüzde eski sayılabilecek teknolojiler kullandığını bir yerlerden duymuş olabilirsiniz. Nedenlerini kısaca özetleyelim.
iStock

abd’de hala faks kullanılıyor olabilir. ben 22 yıldır bu ülkedeyim, ve bugüne kadar sadece bir kez faksa işim düştü. o da 15 yıl kadar önceydi. buraya gelmeden önce ise türkiye’de çalıştığım şirketlerde faks makinamız bozulsa iş yapamayacak durumdaydık. mutlaka bu devirde faks kullanmaya devam eden bir işletme çıkacaktır. abd’de de, türkiye’de de, avrupa’da da uç örneklere rastlayabilirsiniz.

bugün japonya hala 3.5 inç floppy disk (disket) üretimi yapmaya devam ediyor. çünkü temel bazı sistemleri hala disket üzerinden çalışıyor. aynı şekilde abd’nin nükleer füze sisteminin de floppy disk üzerinden veri alışverişi yaptığını okumuştum. devlete ait sistemler öyle bunun yenisi, hızlısı çıktı diye değiştirilmez. bir işe bütçe ayrılması için ihtiyaç oluşması ve bunun için bütçeye onay verenlerin ikna edilmesi gerekir. o nedenle, mesela bu ülkede iki yılda bir kaldırımların kazılıp yeniden yapıldığını göremezsiniz. bir kere tam yapılır, ondan sonra 50 yıl yerinde kalır. en fazla bakım tamirat geçirir.

aynı şekilde, floppy diski cd rom çıktı, cd rom’u bluray çıktı, bluray’i cloud yaygınlaştı diye, değiştirmiş olmak için değiştirmezler. nükleer füze sistemleri floppy diskle çalışıyorsa bunu kafaya göre değiştirmek hem gereksiz maliyettir hem de tahmin edilmeyen güvenlik açıklarına davetiye çıkarmaktır. bir devlet dairesi işini faksla görebiliyorsa daha modern sistemlere geçiş için bir maliyet analizi yapılır. eğer maliyeti getirisinden fazla olacaksa sırf modern çağa ayak uydurmak adına gereksiz bir maliyetin altına girilmez.

bu durum şuna benziyor

benim evimde bugün iki tane apple tv var. sayısını tam olarak hatırlamadığım, 10-15 streaming platformuna para veriyorum. üstüne itunes koleksiyonumda 70-80 kadar film var, üstüne bir o kadar da bluray ve dvd filmim var, ve bunlar için bir 4k bluray oynatıcısına sahibim. bütün bunların üstüne bir de kenarda bir adet vhs kasetçalar tutuyorum çünkü 100’ün üstünde klasik siyah beyaz film kasedimiz var ve o filmlerin çoğu ya arasan da bulunmuyor ya da bulunsa bile sadece satın alınabiliyor. o filmleri sıfırdan satın almaya ihtiyaç duymadığımız için hala vhs gibi 1970’lerden kalma bir teknolojiyi bugün evimizde barındırıyoruz. bunu da ev teknolojilerine her sene binlerce dolar harcayan, çamaşır odasında bile homepod bulunan, bahçesini homekit üzerinden sulayan, maydonozuna, nanesine kadar teknoloji kullanarak yetiştiren bir aile olarak yapmaktayız. en son teknolojileri başkasından önce kullanmak eski teknolojilerden kolayca kurtulabileceğiniz anlamına gelmiyor.