HAYVANLAR 23 Temmuz 2019
21,2b OKUNMA     544 PAYLAŞIM

Bazı Dinozorların, Yumurtalarını Sanılanın Aksine Kuşlar Gibi Kümelenerek Korumuş Olması

Dinozorların yumurtladıktan sonra onları kaderlerine terk ederek uzaklaştıkları düşünülüyordu ancak yapılan son çalışmalar pek de öyle söylemiyor.
iStock

"yumurtalarını gömen ve daha sonra da uzaklaşan yalnız yaratıklar" olarak tanımlanan dinozorların, tam aksine gruplar halinde yuvalanmış olduğu ve kuşlar gibi yumurtalarını koruduklarının ortaya çıkarılması ufkunuzu açabilir.

gobi çölü'nde keşfedilen zarif bir şekilde korunmuş olan bir dinozor yuva alanı, tarih öncesi hayvanların bazılarının gruplar halinde yuvalanmış olduğu ve kuşlar gibi yumurtalarını koruduğunu gösteriyor.

dinozorlar genellikle kendi başlarına yuva yapan, yumurtalarını gömen ve daha sonra da uzaklaşan yalnız yaratıklar olarak tasvir edilir ancak şu an durum biraz farklı. jeolojide son yayınlanan bir çalışmanın bulguları, tam tersini göstermekte. burada bazı dinozorların çok daha hassas oldukları ortaya çıkarılmış. bu yüzden muhtemelen bazı dinozorlar bir araya gelerek yumurtalarını koruyabilecekleri bir koloni oluşturdular.


gobi çölündeki buluntu, 15 yuvanın ve yaklaşık 80 milyon yıllık 50'den fazla yumurta fosilini içeriyor. modern kuşların 66 milyon yıl önce dinozorlardan ayrılmasından önce, gruplar halinde yuvalama gibi karmaşık üreme davranışlarının evrimleştiğine dair en açık delili sunuyor.

bazı modern kuşlar ve timsahlar üreme mevsimlerinde ortak bir alanda yuva yapar ve yumurtlarlar. pek çok paleontolog, bu yuvaların ilk önce dinozorlarda ortaya çıktığını ve yuva avcılarına karşı, yuvayı savunmanın bir yolu olduğunu düşünüyordu ancak bunun kanıtları sağlam değildi. şimdi ise çok daha sağlam bir kanıta sahibiz.


moğolistan'da bulunan 286 metrekarelik bu oluşum, parlak turuncu ve gri katmanlardan oluşuyor. bu bantlar arasında, nispeten bozulmamış, yumurtaları birbirine bağlayan ince bir parlak kırmızı kaya şeridi bulundu. bu çizgi, tüm yumurtaları birbirine bağlayarak dinozorların tek bir üreme mevsiminde onları koyduklarını düşündürüyor. bu da, gruplar halinde yuvalanıp, yumurtalarını korumaları demek.

bundan sorumlu olan muhtemel dinozor türleri de belirlendi. yumurtaların iç ve dış dokuları ile kabuk kalınlığı, "velociraptor" ve "tyrannosaurus" gibi dinozorları içeren ve büyük bir grup olan non- avian theropod türünü gösteriyor.

Veloricaptor

kaynak: https://www.nature.com/…/d41586-019-02174-7#ref-cr1

Kuşlara En Yakın Özellikleri Gösteren Dinozorlardan Biri: Utahraptor