Bazı Hayvanların Zifiri Karanlıkta Renkleri Dahi Ayırt Edebildiği Ortaya Çıktı
bazı hayvanların karanlıkta renkleri görebilmesi. uzun zamandır bunun sebebini araştırmayı düşünüyordum, daha yeni boş zaman bulabildim.
insan gözünün 3 adet renk reseptörü var. bu reseptörler ışığın uzun, orta ve kısa dalga boyuna ayarlanmış. ve bunlar bizim kırmızı, yeşil ve mavi görmemizi sağlıyor. bu 3 reseptörden gelen sinyalleri karşılaştırma özelliğiyle gökkuşağının tüm renklerini görebiliyoruz. tabi bunun için çok fazla ışığa ihtiyacımız var. hava karardığında renk reseptörlerimiz işlevini yitiriyor. artık sadece gri tonlarında gölgeler görüyoruz. peki bu hayvanlar nasıl renkleri etrafta hiç ışık yokken görebiliyor?
çünkü bu hayvanların renk reseptörleri bizimkiler gibi karanlıkta çalışmayı bırakmıyor. bahsedilen hayvanların gözlerinin zamanla modifikasyonlara uğrayarak ışık belirleyici mekanizmalarının daha güçlü bir hale gelmesidir bunun sebebi.
renkli gece görüşüne sahip olduğu farkedilen ilk hayvan elephant hawkmoth denilen bir tür sphinx kelebeği. 2002'de isveç'teki lund üniversitesi'ndeki araştırmaları sonucu profesör almut kelber tarafından keşfedilmiş kelebeğin bu yeteneği. bu kelebeklerin gözlerindeki lensler zamanla evrilerek ışığın renk reseptörlerine gideceği yolu kısaltıyor. bu gelişim sayesinde bu kelebekler ultraviyole ışıkları görebilme kabiliyetlerine erişiyor. zifiri karanlıkta bile renkli olan çiçekleri kolayca bulabiliyorlar. yarasalar da yine gece renkleri görebilen hayvanlardan.
garip kelebek bir çeşit kertenkele
ufo gören masum köylü bu galiba korkuyorum bu tarz ibnelerden
gözlerimizin duyarlı olduğu dalga boyu aralığı 400-700 nanometredir. bu hayvanlar için minimum dalga boyu değeri 400 nanometrenin altına iniyor ve karanlıkta renkleri görebiliyorlar.
bu arada ekstra ve sağlığa zararlı bir bilgi: bazı keyif verici uyuşturucu maddeler göz bebeklerinin çok fazla büyümesine yol açarak karanlıkta görme kabiliyetini arttırıyor. hatta karanlıkta aydınlık görme gibi bir durum söz konusu. bu tabii ki gündüz aydınlığı kadar güçlü bir aydınlık değil. artık içine ne katıyorlarsa o maddelerin; görme sistemine böyle bir hasar veriyor.