TELEVİZYON 28 Nisan 2021
16,1b OKUNMA     566 PAYLAŞIM

Beklentileri Karşılayan Marvel Dizisi The Falcon and the Winter Soldier'ın İncelemesi

Yeni Marvel Cinematic Universe dizisi The Falcon and the Winter Soldier final yaptığına göre artık detaylı incelemesini yapabiliriz, buyrun.
Uyarı: Spoiler içerir.

geçtiğimiz günlerde marvel studios'un ikinci dizisi olan the falcon and the winter soldier final yaptı

marvel cinematic universe takvimi salgından dolayı etkilenmeseydi black widow filminin ardından ilk dizi olarak yayın hayatına 2020 yazında başlayacaktı. değişiklikler sonrası kendisini 2021 yılının mart ayında wandavision'ın ardından takvimdeki ikinci dizi olarak buldu. wandavision'dan sonra gelmesi hikayenin geneli için problem teşkil etmemiş. zaten iki dizinin hikayesi birbirinden çok farklı.

dizilerin mcu hikaye anlatımı içerisinde çok önemli olabileceğinden wandavision incelemesinde biraz bahsetmiştim. şimdi bu konuyu daha çok açmak istiyorum. süreden dolayı filmlerde bazı olaylar derinlemesine anlatılamıyor. the blip sonrası yaşananlar spider-man: far from home'da üstünkörü geçmişti. bu da seyircinin bir kısmında hayal kırıklığı yaratmıştı. film kendi hikayesini anlatırken evrenin durumu (özellikle dünya gezegeninin yeni statükosu) hakkında fazla bilgi verememişti. bir diğer önemli faktörde filmlerin daha yüksek kalibreli karakterlere odaklanarak sokaktaki adamdan uzaklaşabilmesi. phase 4 takvimine baktığımız zaman black widow zaten geçmişte geçiyor. eternals, doctor strange in the multiverse of madness ve thor: love and thunder bu konseptin çok üzerinde filmler. shang-chi and the legend of the ten rings'in de nüfusun yarı yarıya düştüğü 5 yıllık dönemde geçmesi bekleniyor. (ki bu filmde hikaye anlamında önemli yerlere ışık tutmuş olacak.)


dizlerle birlikte bu durum değişmekte

sokağa daha fazla inme şansına sahip olacağız. loki gibi daha yüksek kalibreli işler dizi olarak gelecek tabii ki. ama hawkeye, ms. marvel ve moon knight gibi diziler, filmlerin dikey olarak büyüyeceği phase 4 ve phase 5 döneminde seyircinin dünya'dan kopmadığı, sokaktaki adamın derdini daha çok anlatan, ayakları yere sağlam basan hikayeler olarak karşımıza çıkacak.

bu bağlamda the falcon and the winter soldier kendisini phase 4'e çok önemli şekilde konumlandırıyor. dizinin ana hikayesi the blip sonrası dünya'nın kendisini yeniden bir dengeye oturmaya çalışması aslında. nüfusun yarısı geri geldikten sonra büyük bir mülteci krizi çıkıyor. zira dünya 5 yıllık dönemde bazı değişikliklere uğruyor. the blip sonrası grc isimli bir organizasyon kurulmuş. dengeyi oturtmaya çalışıyor. süper asker serumu ile güçlenen flag smashers ise halkın bir kısmının desteğini alarak denklemde kendilerinin de olduğunu sert şekilde herkese gösteriyor.

avengers: endgame sonrası steve'den aldığı kalkanın yükünü taşımakta zorlanan bir sam wilson ile karşılaşıyoruz. captain america'nın sadece steve rogers olması gerektiğini düşünüyor. ailesi ile ilgili finansal problemlerle uğraşıyor. diğer taraftan bucky her ne kadar devlet tarafından affedilmiş olsa da kendisini daha affetmemiş. şeytanları ile mücadele etmeye devam ediyor.


mcu'nun hikaye anlatım çeşitliliğinde aslında bu tip hikayelere daha fazla ihtiyaç duyduğumuzu düşünüyorum. captain america: the winter soldier filmi mcu'nun en iyi filmlerinden biriydi. derin, katmanlı ve gerçekçi bir öyküydü. the falcon and the winter soldier dizisi de bu yolu takip ediyor. yukarıda anlattığım hikaye ve karakterizasyonlar filmlerin 120-150 dakikalık süresine ve karşılanması gereken aksiyon beklentisine fazla gelen bir anlatım tercihi oluyor. marvel studios'un dizi yapmaya başlaması bu tip hikayelerin anlatılmasının önünü açtığı için daha da önemli hale geliyor.

tekrar diziye dönersek...

dizinin en başarılı olduğu konunun bir karakter olarak sam wilson'ı ele alışı olduğunu düşünüyorum. sam'in falcon'dan captain america olmaya giden sürecinin muazzam anlatıldığını söyleyebilirim. dizi boyunca neredeyse her bölümde captain america olmanın önemi, kalkanın insanlar için ifade ettiği anlam, sorumluluk bilinci gibi girdiği yolda ona değer katacak kavramlar sam'in karşısına çıkıyor. isaiah bradley, john walker ve karli morgenthau başlarına farklı olaylar gelmiş ve farklı motivasyona sahip süper askerler sam'i neredeyse her seferinde değiştiriyor ve olgunlaştırıyor. finali geldiğimizde dişi ile tırnağı ile kazıya kazıya captain america olmuş bir sam wilson ile karşılaşıyoruz. işte yine dizilerin önemi bir kez daha çıkıyor karşımıza. sam wilson avengers: endgame sonrası direktman captain america olsaydı "tamam, ok. steve kalkanı ona verdi" der geçerdik ama şimdi savaşarak kazanmış bir captain america var.


bucky de çok önemli bir hikayeye sahipti dizide

the winter soldier olmaktan tamamen kurtulmaya ve eski olduğu kişi james buchanan "bucky" barnes'a dönmeye çalışan bir adamdı. sam ve bucky arasındaki oluşturulan ilişki özellikle bucky için çok değerliydi. bucky çok yalnız biri. hiç kimsesi kalmamıştı. ortak arkadaşları steve üzerinden zoraki bir birliktelikleri vardı sam ile. ama dizide gerçekten dost olmaya başladılar. sam'in ailesi ile tanıştı. birini bir arkadaş olarak görmeyi ve arkadaş olarak görülmeyi tekrar öğrenmeye başladı.

bir diğer bucky ile ilgili dikkat çekilmesi gereken konu ise the winter soldier olmayı bıraktıkça şiddet ve güç anlamında kendisini kontrol etmeye başlamasıydı. kimi seyirci the winter soldier'ı güçsüz yapmışlar gibi karşılık verdi ama the winter soldier zamanındaki hırsa, şiddete ve öldürme içgüdüsüne bucky sahip değil. zaten dizinin bucky açısından hikayesi bu. the winter soldier'ı geride bırakmak. bu bağlamda gücünü kontrol altına alması normal. temelde benzer bir durum spider-man içinde geçerlidir. spider-man aslında göründüğünden çok daha güçlü. neredeyse her attığı yumrukta kendisini durdurmak zorunda kalır. tek yumrukla birini öldürebilir spider-man. bucky'nin durumunu ona benzetebiliriz.


dizinin yıldız karakterlerinden biri de elbette baron zemo

ilk kez kendisi ile captain ameirca: civil war filminde karşılaşmıştık. geri planda kalıp, ipleri elinde tutan kişi olarak çok başarılı bir karakterdi. film boyu çıktığı her saniye hikayeye etki etmiş ve hikayenin sonunda amacına ulaşan az sayıdaki villain karakterlerden biri olmuştu. dizide bazı değişikliklere uğramış. çizgi romanlardaki zenginliği ve baron unvanı burada verilmiş. çizgi romandaki haline daha fazla yaklaşmış. dizide daha sempatik hale getirildiğini düşünüyorum. baron zemo dansı hala etrafta dönmeye devam ediyor. muhtemelen mcu onu daha fazla kullanmak isteyecek. zaten raft hapishanesine götürerek general ross'un eline bırakmış oldular karakteri. bu da önümüzdeki dönemde bizim karşımıza thunderbolts projesi olarak çıkabilir.


the falcon and the winter soldier'ın başarılı şekilde ele aldığı karakterlerden bir diğeri de john walker

hükümetin captain america olması için seçtiği kişi olarak karşımıza çıkıyor. özellikle mark gruenwald dönemi captain america maceralarını okuyanların karakteri çok ama çok başarılı bulduğuna eminim. çizgi romandaki john walker olabilecek en güzel şekilde modernize edilmiş ve mcu'ya uyarlanmış. walker'ı yine çizgi romanlarda olduğu gibi u.s. agent kimliği ile görecek olmak son derece keyifli olacak.

john walker'da dizinin inişi çıkışı çok olan derinlikli karakterlerinden biri olarak karşımıza çıktı aslında. neden sadece steve rogers'ta serumun başarılı olduğu onun üzerinden çok güzel anlatıldı. süper asker serumu kişinin içinde olan şeyi daha fazla arttıran, onu ortaya çıkartan bir özelliğe sahip. captain america: the first avenger filminde bu konu işlenmişti. orijinal serumun yaratıcısı abraham erskine özellikle steve'i istedi. onun ne kadar iyi bir adam olduğunu biliyordu. hayatı boyunca güçsüz biri olarak güce değer vereceğine inanıyordu. öyle de oldu. diğer taraftan john walker, steve kadar iyi biri değil. walker söylendiği kadarıyla ne kadar iyi bir asker olsa da daha sonra kaybedeceği arkadaşı lemar hoskins ile konuşurken afganistan'da ki başarısından memnun olmadığını söylemişti. "onur madalyası aldım ama nasıl aldım" dedi. steve ile john arasındaki vicdani yük farkı da burada. steve, nazilere karşı savaştı. nazilere karşı savaşmak steve'e olumsuz anlamda vicdani yük yüklemedi. ama john'a afganistan'daki olaylar yükledi. bunu da iki karakter arasındaki önemli bir fark olarak görüyorum.


dizinin sürprizlerinden biri de elbette sharon carter'ın değişimi

ben sharon carter'ın skrull çıkacağını düşünüyorum. çünkü karakterizasyon dışı diyebileceğimiz kadar karakterinin dışında hareket etmeye başladı. hadi bir derece madripoor'a çekilmesi tamam. hadi diyelim orada hayatta kalması için sert birine dönüşmesi de kabul edilebilir. ama power broker olması, serumların peşinde yaptıkları, finalde önüne geleni öldürmesi ve after credits'te yaptığı konuşma hiç sharon carter'a uygun şeyler değil. karakteri armor wars ve secret invasion'da göreceğimizi ve skrull çıkacağını düşünüyorum.


valentina allegra de fontaine dizinin beklenmeyen karakterlerinden biri oldu. black widow filminde mcu'ya girmesi planlanmış. ama vizyon tarihlerindeki değişiklikler sonrası karakterin mcu'ya girişi the falcon and the winter soldier olmuş. belli ki bir ekip topluyor. artık bu thunderbolts mu olur, serpent society mi olur bunu zaman gösterecek.

dizi ile ilgili söylenecek daha çok söz var. özetin özeti gibi bir yazı oldu aslında. genel olarak diziyi oldukça beğendim. hikayesi, karakterleri, mcu'daki yeri ve gelecekte mcu'ya etkileri açısından son derece parlak bir iş. dizi birçok yeni kapı açtı. en önemlisi bize yeni bir captain america verdi. mcu'da sıradaki durağımız loki olacak. yepyeni, sihirli ve oldukça ilgi çekici dünyalara serüvenimiz loki ile sürecek.