TELEVİZYON 30 Mayıs 2022
21,1b OKUNMA     198 PAYLAŞIM

Better Call Saul Final Sezonunun Şu Ana Kadarki İncelemesi: Kim, Neyi, Neden Yaptı?

Breaking Bad'in öncesini avukat Saul Goodman üzerinden anlatan Better Call Saul, final sezonunu yarıladı. Peki 6. sezonda şimdiye kadar gerçekleşen olayları kim, neden, nasıl yaptı? Tahminlerle birlikte inceleyelim.


bu diziyi izlemek, dostoyevski okumak kadar vurucu bir şey

Uyarı: Dev spoiler içerir.

- herkes hamamböceği-saul eşleştirmesi yapmış ama daha da önemlisi lalo, artık çölde hayatta kalan saul'un orada tek başına olmadığını anladı. saul'un yanındaki adamın da mike olduğunu anlaması uzun sürmedi çünkü o'nun gibi biri üstesinden gelebilirdi o durumun. zaten hamamböceğini görmeden önce bir 'michael' deyişi var ki onu endişelendiren kişi gus değil mike.

- lalo, 5. sezonda adam öldürüp cezaevinin yolunu tuttuğunda saul; ona, bu davadan yırtmanının çok zor olduğunu, söyler. saul'a yine tüm evrakları, gizli belgeleri getiren mike idi. böylece saul'un hem güvenliğini sağladı hem de patronu gus için de faydalı olanı yaptı. lalo'yu, nacho aracılığıyla düzenlenecek olan suikast için cezaevinden çıkardılar. bunu da çözdü o esnada lalo. lağımda aydınlanma yaşaması da ayrı bir konu.


- lalo'nun elinde kanıt olarak çamaşırhaneden de öte saul var artık. saul'u da, kim'e kötü şeyler yaparak öttürebilir. çünkü saul'un tek zayıf yanı karısı, kim. konuşacağız, derken de 'ilkinde beni atlattınız ve nacho aracılığıyla ölümden döndüm. şimdi ne istersem yapacaksınız?' diyecek.

- psikanaliz açısından incelendiğinde görülüyor ki geçmişe özlem ya da saplantı durumu saul ve kim'de mevcut. kim, annesiyle birlikte çaldığı küpeyi hala takarken saul da ölen dostunun yüzüğünü parmağından eksik etmiyor. hatta birçok defa gördük, bir işe giriştiğinde rahmetli arkadaşı marco'yu anar gibi yüzüğüyle oynuyor. pandora'nın kutusunu açar gibi.

- mumların titremesi ne kadar ürpertici olursa olsun lalo'nun geleceği -er ya da geç- aşikardı. hatta ben alman mühendisin peşine düşeceği yerde, saul'un peşine takılacağını düşünmüştüm, kanıt olarak. saul'un, lalo'yu görünce içgüdüsel olarak hemen kim'i korumak istemesi ve 'nasıl?' diye sorması epik bir andı. o korku, bizleri bile şöyle bir ürpertti.


- geçen bölümde mike'ın, kim ile yaptığı görüşme kendi çıkarlarıyla ilgili de olsa çok açık bir gerçek var: mike, saul'u gerçekten seviyor. onun iyi bir avukat olma isteğinin abisinin eliyle nasıl alındığını biliyor. hatırlayın, mike; chuck'ı intihara götüren süreçte elektrikçi olarak chuck'ın evine girmişti çünkü saul'un davasında haklı olduğunu biliyordu ve yardım etti. aynı şey bb'de jesse pinkman için geçerliydi. 'evlat evlat' deyişi kulaklardadır. özetle, mike, her zaman -torunu dışında- sadece saul ve jesse için elinden gelenin en iyisini yapmıştır. gus'a bile kaç kez diklendiğini ben sayamadım. (şunu da eklemek gerekiyor: değerli birçok yazar arkadaşın da dediği gibi nacho için de her şeyi yaptı, çünkü onu da seviyordu, saygısını da kazanmıştı.)

- işte bu yüzden, ben, mike'ın en az gus ve lalo kadar akıllı olduğunu düşünüyorum. lalo kendini salak yaparak huzurevini aradı çünkü mike'ın orayı dinlediğini biliyordu. halbuki, bence, mike böyle yaparak, onu ortaya çıkarmak için saul'a getirmeye çalışmış olabilir. sanırım biraz geç kalmış gibi lalo'yu yakalamakta.

- herkes hamlin'e üzülmüş ama kendisi, belki de, oradaki karakterler içinde en vasıfsız olanı. para için yapmayacağı şey olmayan birisi. örnek aldığı ve tablosunu toplantı salonuna astırdığı -astırma sebebi de toplantıya gelenler üzerinden chuck aracılığıyla iyi bir izlenim yakalamak- chuck'ı çok sevdiği mesleğinden siktir eden de kendisi. üstelik taptığı şey olan parayı bile kendi cebinden ödeyerek yaptı bunu zamanında.

- 6.sezon 7. bölümün başını hatırlayın, dava için gelen yaşlı kadına gitmeden önce toplantı salonundaki sandalyelerden birini çekip yürümesinde herhangi bir engeli olmayan yaşlı kadını zorla tekerlekli sandalye ile odaya soktu. aşağılık bir adam çünkü. yok depresyondaymış yok karısı yatağa almıyormuş... geçelim.

- hamlin'in öldüğü sahne o kadar mükemmel çekilmiş ki tuco salamanca gibi bir yabani bile ölseydi seyirci 'tight, tight, tight' diyerekten ölümüne üzülürdü.


- herkesin hemfikir olduğu üzere mutlu oldukları bir anda her şeyin tepetaklak olmasına tanıklık eden saul ve kim'in bu saatten sonra toparlamalarına imkan yok. ikisini de, hamlin'in ölümüne katkıda bulunma meselesi, vicdani olarak yiyip bitirecektir. saul; en yakın arkadaşını son bir şakada kaybetmiş, intihar eden bir abi görmüş, çöl ortasında beyninden vurulan, üstünden arabanın geçtiği insan bedenlerini görmüş bir karakter. kim'in ise geçmişi meçhul o konularda. herkes "kim, s*ktiri çekecek saul'a" deyip durdu ama son bölümlerde gördük ki kim'in birçok davranışını tasvip etmeyen, ailesine bunları yakıştıramayan bir saul vardı. belki de saul, siktiri çekebilir. sonuç olarak ilişki bitti artık.

- kim'in çocukluğunun geçtiği yerin nebraska olması ve de saul'un bb'de de gördüğümüz üzere "belki de nebraska'da cinnabon işletirim." demesi unutamadığının işareti olabilir, kapı açık kalmış olabilir, bilemiyorum.

- son olarak lalo'nun ölümünün, saul'dan geleceğini düşünüyorum (buradan kasıt bb'de de görüldüğü üzere direkt olarak lalo'yu öldürmesi değildir. farkında olmadan onu çamaşırhaneye çekip ölmesine katkısı bulunabilir.) defterdeki süpürgeci dayıya da kim'i uçurmak kalacak.