TELEVİZYON 8 Ekim 2024
1,9b OKUNMA     44 PAYLAŞIM

Better Call Saul'un Final Sezonunda Adeta Bir Skylar White'a Dönüşen Karakter: Kim Wexler

Kim Wexler'ın Better Call Saul sezon finalindeki değişimine odaklanan bir tahlil, buyrun.

kim wexler... vince gilligan'ın skyler white gibi bir faciadan sonra izleyicilere "bakın ben istersem böyle karakter de yaratabiliyorum" demek için yarattığı, herkesin beğenisini toplayan, fakat son sezonda yaptıklarıyla bizi ikilemde bırakan karakterdir.

yazının bundan sonrası kim wexler ve skyler white arasındaki benzerlikler hakkında olacaktır ve spoiler içermektedir.

kim wexler, aslında vince gilligan'ın erkeklerin gözünde “nefret edilesi kadın karakter” yazma geleneğine ters köşe yapması gibi bir karakterdi. skyler white gibi bir faciayı kim unutabilir ? breaking bad'de walter white'ın karısı olarak hem walter'ı hem de seyirciyi sinir krizlerine sokan bir karakterdi skyler. yani skyler'a baktığında, sürekli walter'la didişen, onun hayatını zorlaştıran biri olarak görüyorsun, tam bir ömür törpüsü. bir de kim wexler'a bakalım. kim, saul goodman'la (kim için hep jimmy'di) evli olmamasına rağmen(formaliteyi saymıyorum), onun yanında duran, onu anlayan, destek olan ve hatta onun kötü kararlarına bile ortak olan biri. kısaca; skyler'ın tam tersi.

skyler, walter'ın meth işine bulaşmasından sonra onu sürekli sorgulayan, yalanlarını yakalayan, işler çığırından çıktığında ise onu engellemeye çalışan, başaramazsa da ortalığı daha da berbat hale getiren bir karakterdi. bu yüzden de bizim gözümüzde çoğunlukla nefret edilesi biri olarak kaldı. ancak biraz gerçekçi olmamız gerekirse skyler'ın asıl amacı aileyi korumak, walter'ın yoldan çıkışını dizginlemekti. yani aslında mantıklı bir şey yapmaya çalışıyordu ama biz izleyici olarak o an bunu anlayamıyorduk. halbuki walt ilk kanser olduğunda, gray matter'dan gelen yardım teklifini kabul etse ve o parayı tedavisinde kullanıp, şirkete çalışmaya geri dönse, bunların hiçbiri yaşanmayacaktı, skyler ilk başta bunu istemişti zaten, neyse konuyu dağıtmayalım ve kim'e geri dönelim.

kim her zaman jimmy'nin hilelerini bile bile onun yanında yer aldı, hatta zaman zaman onunla suç ortaklığına bile girişti ve kendisini çok akıllı sanan bir yatırım danışmanını, saul'la birlik olarak parmağında oynattı ve suça bulaşabileceğini gösterdi. kim, jimmy'nin hayata tutunduğu o ince ip gibi; hep ona yardım etmek için çabalayan, düşse bile yeniden kalkması için elini uzatan biriydi. skyler, walter'ın tehlikeli dünyasına karşı sürekli savunma yaparken, kim, saul'un dünyasında neredeyse bir suç ortağı oluyor. mesela kim, jimmy'nin mesa verde işindeki etik dışı planlarına göz yummakla kalmadı, onlara bilfiil dahil oldu. bu olayda jimmy'nin yanında durarak ona destek oldu ama skyler, walter'ın meth işi ortaya çıktığında onu hep sorguladı, ihbar etmeyi düşündü, hatta aldatı bile, aldatmasının hiçbir haklı gerekçesi yoktu. kim ise jimmy'nin yalanlarına ve hilelerine başta karşı çıksa da, sonradan ona tamamen ortak oldu.


peki kim wexler'ı sevmeyi son sezon neden bıraktık, hatası neydi ?

kim wexler'ı hepimiz çok sevmiştik, skyler'ın tam tersi bir karakterdi, sevdiği ve değer verdiği saul'un hatalarını görünce onu sırtından vurmadı ve her zaman arkasında durdu, cezalandırarak ya da onu yüzüstü bırakarak yola getirmeyi denememişti, en azından howard hamlin'in ölümüne kadar!

howard'ın ölümünden sonra kim'in saul'u terk etmesi, hepiimizi ters köşe yapan anlardan biriydi. kim'i en başından beri saul'a her adımda destek olan, ona moral veren, her zaman yanında olan biri olduğunu düşününce, bu ayrılık tam bir hayal kırıklığı olmuştu. howard hamlin'in ölümüne giden süreci başlatan kimdi? kim wexler. ama gel gör ki, olay patlayınca sanki tek suçlu saul'muş gibi davranıp ortadan kayboldu ve jimmy mcgill'i terk edip, onun saul goodman olma sürecini başlattı. bu da onu gözümüzden tam anlamıyla düşürdü.

howard'ın ölümü, şüphesiz dizinin en sarsıcı anlarından biriydi. ama bu olayın asıl sorumlusu saul'dan çok kim'di. çünkü her şey kim'in planlarıyla başladı. howard'ın itibarıyla oynamak, onu küçük düşürmek tamamen kim'in fikriydi. saul başta bu planı yapmaya pek sıcak bakmadı, hatta howard'a karşı bu kadar ileri gitmek istemedi. ama kim ısrar etti, saul'u bu yola sokan aslında oydu. howard'ı rezil etmek, kendi başarıları üzerinde durmak yerine onun üzerine basmak istedi ve başardı.

sonra ne oldu?

lalo salamanca gelip howard'ı öldürdüğünde, kim birdenbire bir vicdan azabına kapıldı ve kendisini geri çekti. olayların ciddiyeti yüzüne vurunca, bütün bu olanlardan kaçıp gitmeyi seçti. ama işin ironik kısmı, her şeyi başlatan oydu! saul, howard'ın ölümünden sonra doğal olarak şoka girdi ama kim, sanki saul her şeyin sorumlusuymuş gibi davrandı ve ondan kaçtı. burada tamamen haksızdı çünkü saul'u, howard'ı manipüle etmeye zorlayan kim'di. bu olayda saul kadar, hatta belki ondan daha fazla kim'in payı vardı. ama nedense sorumluluğu kabul etmek yerine, her şeyi saul'a yıktı ve çekip gitti.

howard hamlin'in itibarıyla oynamak, onu çökertmek konusunda baştan sona inat eden kim, olaylar ters teptiğinde ortadan sıvışarak hepimizi hayal kırıklığına uğrattı. yani saul'u bu planlara zorlayan, bu kirli oyuna iten kişi kim'di ama suç patlayınca sanki hiçbir şey yapmamış gibi davranıp saul'u yalnız bıraktı. bu noktadan sonra kim, tam anlamıyla suçunu üstlenmeyen biri olarak kaldı. skyler white'ın walter'ı yalnız bırakmasından farkı yok aslında. skyler, walter'ın yaptıklarını öğrenip onu engellemeye çalıştı, ama iş büyüyünce kaçtı. kim ise önce suç ortağı oldu, sonra işler karışınca yine kaçtı. ama howard hamlin'in ölümüne giden süreci başlatan kişi tam olarak kim wexler'dı. kim'in saul'dan ayrılması ve tüm suçları ona yıkması, kim'in karakterindeki en büyük kırılma noktası. bu kadar zeki, güçlü ve stratejik biri olarak görünürken, en sonunda hem suçunu kabul etmeyen(verdiği itiraf dilekçesini saymıyorum, hiçbir ceza almayacağını biliyordu çünkü kanıt yoktu) hem de işin sonunda kaçan biri oldu. izleyiciyi hayal kırıklığına uğratmasının nedeni de tam olarak bu.

sonuç olarak

skyler white gibi bir karakterden sonra hepimizin hayranlık duyduğu bir karakter yaratan vince gilligan, kim wexler'ı final sezonundaki davranışlarıyla gözümüzde skylar'dan farkı olmayan birine dönüştürdü.