BİLİM 14 Temmuz 2017
21,8b OKUNMA     949 PAYLAŞIM

Bilim Dünyası İçin Heyecan Verici Bir Gelişme Olan Foton Işınlama Kısaca Nedir?

Tarihte ilk defa bir foton parçacığının, dünyadan 500 km kadar uzaklıkta bir uyduya ışınlamış olmasıyla beraber bilim dünyasında heyecan verici bir durum söz konusu. Sözlük yazarı "ediposis" bu gelişmeden kısaca bahsetmiş.
iStock.com


daha önce optik kablo içerisinde yapılan deneylerde foton kaybı yüzünden 100 km öteye ışınlanamayan fotonlar, çinli bilim adamlarının geliştirdiği teknoloji sayesinde dünyadan minimum 500 km uzaklıktaki yörüngesinde dönen micius uydusuna ışınlanmayı başardı.

technologyreview.com


ışınlanma diyince aklımıza uzay yolu'ndaki "ışınla beni scotty" sahneleri gelse de, gerçekleştirilen ışınlanmanın temelinde kuantum fiziğindeki kuantum dolanıklık ilkesi yatıyor. kuantum dolanıklık halindeki iki fotonun aynı dalga fonksiyonunu taşımasından yola çıkarak; dünyadan gönderilen foton yüksek algılayıcılara sahip uydu tarafından algılandığında dünyada kalan fotonla aynı özellikleri taşıyor. benzer şekilde dünyada kalan fotonun özelliği değiştiğinde, uyduya giden fotonun özellikleri de aralarındaki mesafeye rağmen değişiyor ve dünyadaki fotonla "aynı" foton oluyor.

çinli bilim adamları bu sonuca ulaşabilmek için 32 gün boyunca milyonlarca fotonu uyduya göndermişler ve bu denemelerin 911'inde başarılı sonuca ulaşmışlar.

geliştirilen teknoloji, kuantum internetin hayata geçirilmesi konusunda önemli bir adım niteliğinde.

kaynak