İŞ HAYATI 22 Kasım 2017
130b OKUNMA     1014 PAYLAŞIM

Bir Hayata Nasıl Sığdığı Anlaşılması Güç, Dolu Dolu Haliyle İlber Ortaylı'nın Kariyer Özgeçmişi

İnsan hayatı boyunca ne kadar çok şey öğrenebilir, bilebilir derken İlber Ortaylı'nın sınırları zorlayan başarılı akademik özgeçmişi bütün sınırları adeta altüst ediyor.


1969 yılında ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi'ni ve ankara üniversitesi dil, tarih ve coğrafya fakültesi'nin tarih bölümünü bitirdi. 


viyana üniversitesi slavistik ve orientalistik bölümü'nde öğrenim gördü.


yüksek lisans çalışmasını chicago üniversitesi'nde yaptı. 


ankara siyasal bilgiler fakültesi'nde "tanzimat sonrası mahallî idareler" adlı tezi ile 1974 yılında doktor, "osmanlı imparatorluğu'nda alman nüfûzu" adlı çalışmasıyla 1979'da doçent oldu. 


1982 yılında devletin akademik politikalarına tepki olarak görevinden istifa etti. bu dönemde viyana, berlin, paris, princeton, moskova, roma, münih, strazburg, yanya, sofya, kiel, cambridge, oxford ve tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı. 


1989'da türkiye'ye dönerek profesör oldu ve 1989-2002 yılları arasında ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi'nde idare tarihi bilim dalı başkanı olarak görev yaptı.


2002 yılında galatasaray üniversitesi'ne, iki yıl sonra ise bilkent üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak geçti. şu anda galatasaray üniversitesi hukuk fakültesi ve bilkent üniversitesi hukuk fakültesinde türk hukuk tarihi derslerini vermektedir.


galatasaray üniversitesi senato üyesidir.


uluslararası osmanlı etütleri komitesi yönetim kurulu üyesi ile avrupa iranoloji cemiyeti ve avusturya-türk bilimler forumu üyesidir. ilke eğitim ve sağlık vakfı kapadokya meslek yüksekokulu mütevelli heyeti üyesidir.


2005 yılında topkapı sarayı müzesi başkanı oldu.


ortaylı; türkçe; ileri seviyede almanca, fransızca, ingilizce, italyanca ve rusça; orta seviyede kırım tatarca, slovakça, romence, sırpça, hırvatça, boşnakça, arapça, farsça, latince, ibranice, bulgarca, antik yunanca, ve yunanca bilmektedir.


kaynak: vikipedia