MİMARİ 23 Şubat 2024
30,1b OKUNMA     240 PAYLAŞIM

Bir Şekilde Günümüze Ulaşamayan Az Bilinen Mimari Harikalar

:ağlar boyunca kaybettiğimiz, daha az bilinen mimari harikalar dizisi.

1. eski londra köprüsü - avrupa'nın üzerinde yaşanılan en uzun köprü

274 metre uzunluğunda, mağazalar ve evlerle dolu bir 12. yüzyıl harikası. bir dünya harikası olarak kabul edilen bu yer, dini hac ve kraliyet gösterilerinin yapıldığı bir yerdi.

ancak 19. yüzyılda harap bir halde, daha geniş bir yola sahip bir köprüye ihtiyaç duyulduğunda yıkıldı.

2. bağdat'ın yuvarlak şehri, ırak

abbasi halifelerinin ikametgahı ve 766'dan 1258'de moğollar tarafından yıkılmasına kadar islam dünyasının fiili merkezi, böylece islam'ın altın çağı sona erdi.

islam dünyasının en büyük orta çağ kütüphanesi olan hikmet evi'ni içeriyordu.

moğollar onu yağmaladığında, dicle nehri'nin suya atılan elyazmalarının mürekkebiyle karardığı söyleniyor; bunlar arasında var olan en nadir greko-arapça metinlerden bazıları da var.

3. bologna kuleleri, italya

"orta çağ'ın manhattan'ı". 12. ve 13. yüzyıllarda bologna şehrinin silueti yaklaşık 200 kuleden oluşuyordu; bunların çoğu yaklaşık 25 metre, bazıları ise 100 metreye kadar yüksekti.

bunları neden inşa ettiklerini tam olarak bilmiyoruz ancak bazıları savunma amaçlı olabilir. yüzyıllar boyunca ya çöktüler ya da yıkıldılar, ancak bugün yaklaşık 20 tanesi hala ayakta.


4. büyük piramit n6, sudan

mısırlılardan ilham alan nubyalı hükümdarlar, mö 800 ile ms 300 yılları arasında nil vadisinde piramidal mezarlar inşa ettiler.

bunların en büyüğü, 1830'larda kötü şöhretli hazine avcısı giuseppe ferlini tarafından yok edilen meroë'deki nubya piramitlerinden biriydi.

5. louvre kalesi, paris

bu devasa 12. yüzyıl kalesi, bir zamanlar paris'in merkezinde bulunmaktaydı ve kral ii. philip tarafından eski şehir surlarını güçlendirmek için inşa edilmişti. rönesans döneminde, şu anda louvre müzesine ev sahipliği yapan louvre sarayı'na yer açmak için yıkıldı.

6. ingiltere'nin eski bankası, londra

londra'nın en önemli kayıp binalarından bir diğeri. sir john soane, neoklasik mekanlardan oluşan bu labirenti 1788'de tasarladı. 1920'lere kadar faaliyetteydi ve daha sonra yerini daha büyük bir yapı aldı.

7. kurtarıcı isa katedrali, ukrayna

rusya imparatorluğu'nda (günümüz ukrayna'sı) kharkov yakınlarında inşa edilmiş ve tamamlandıktan kısa bir süre sonra 1894'te resmedilmiştir. 1930'larda binlerce kilisenin stalin tarafından yıkılmasıyla yerle bir edildi.

8. neue elbbrücke köprüsü, hamburg

avrupa'nın en görkemli köprülerinden biri; hava bombalarıyla değil, şehir planlama fanatikleri tarafından yok edildi.

orijinali 1887'de tamamlandı ve iki güzel neo-gotik geçit içeriyordu. ilave bir şerit eklemek için 1959'da yıkıldı.