FELSEFE 11 Temmuz 2018
42,6b OKUNMA     757 PAYLAŞIM

Birçok İnsan Tarafından İlahlaştırılan Hint Gurusu: Shirdi Sai Baba

Doğum yeri ve tarihi tam olarak bilinmeyen ancak 1918 yılında hayatını kaybeden Hindistanlı guru Shirdi Sai Baba'nın hayatının kısa bir özeti.

shirdi sai baba (sai baba of shirdi ya da kelimenin getirdiği anlam ile shirdi'li sai baba), herkesin tanıdığı 1926 doğumlu sathya sai baba değildir. shirdi sai baba 1918 yılında ölmüştür. o, hint ve müslüman dindar takipçileri tarafından evliya olarak saygı görmüş bir hint gurusu, yogi ve fakirdir. bazı hint sofuları onu lord dattatreya'nın enkarnesi olarak görürken, ünlü shri sai satcharitra'yı yazan hemadpant dahil birçok hint sofusu ona, lord krishna'nın enkarnesi olarak bakmaktadır. bazı sofuların inanışına göre ise o, satguru(aydınlanmış sufi piri) ya da insan-ı kamil'dir.

shirdi sai baba'nın doğum yeri ve tarihi gibi gerçek adı da bilinmemektedir. sai adı ona, maharashtra'nın batısındaki shirdi kasabasında ortaya çıkışının üzerine verilmiştir. yerli ibadethanenin rahibi mahalsapati, onu müslüman evliya olarak tanıtmış ve onu "hoşgeldin sai'" anlamına gelen "ya sai!" kelimeleriyle karşılamıştır. sai, sufi evliyalarına verilen, farsçada abdal, fakir anlamlarına gelen ünvan olmakla beraber sanskrit terimi olan "sakshat eshwar" ya da ilahi kelimelerini de refere etmektedir. yüceltici "baba" ifadesi ise hint-iran dil ailesinde (türkçe'deki gibi) "baba, büyükbaba, ata, yaşlı adam" anlamlarına gelmektedir. böylece sai baba, kutsal baba ya da aziz baba anlamlarına gelmektedir.


shirdi sai baba, özellikle hindistan'da popüler bir evliya olarak kalmıştır ve dünyadaki birçok insan tarafından ilahlaştırılmıştır. fani şeylere sevgi duyulmamasını talep etmiştir. yegane ilgisi kendini kavrayıştır. o, sevginin manevi kanununu, bağışlayıcılığı, insanlara yardım etmeyi, yardımseverliği, memnuniyeti, içsel huzuru ve tanrı ve guruya adanmışlığı öğretmiştir. sai baba'nın öğretisi, hinduizm ve islamiyet unsurlarının karışımıdır. yaşadığı camiye, hintçe dwarakamayi adını vermiş, hint ve müslüman ritüellerine çalışmış, iki gelenekten çizilmiş kelime ve figürlerin kullanılışını öğretmiş ve shirdi'de gömülmüştür. iyi bilinen vecizelerinden biri olan "sabka malik ek" ("tek tanrı her şeyi yönetir"), islamiyet ve sufilikle bütünleşmiştir. o, daima "allah malik." ("allah bilendir.") demiştir.

shirdi sai baba'nın öğrencilerinden bazıları, örneğin mhalsapati, shirdi'deki kandoba ibadethanesinin rahibi ve upasni maharaj, ruhani figürler ve evliyalar gibi ünlü olmuştur. shirdi sai baba'ya, bidkar maharaj, gangagir, janakidas maharaj ve sati godavari mataji gibi diğer evliyalar tarafından saygı duyulmuş; birçoğu, özellikle swami samarth maharaj'ın öğrencileri, onu "kardeşim" olarak atfetmiştir.

"Mistik Guru" Osho'ya Bir Daha Asla Kulak Vermemenize Sebep Olacak Acı Gerçekler