EKONOMİ 17 Mart 2021
46,1b OKUNMA     386 PAYLAŞIM

Bitcoin Fiyatı Neye Göre Yükselip Neye Göre Düşüyor?

Bitcoin fiyatlarının düşmesinin ve ani yükselmesinin birçok açıklanamayan nedeninin olmasının yanı sıra, bilinen birkaç sebebi de var.

kripto paraların şahı bitcoin fiyatlarının ani düşmesi, doğrudan diğer altcoin'leri de etkiliyor. düşmesinin ve ani yükselmesinin birçok açıklanamayan nedeninin olmasının yanı sıra, bilinen birkaç sebebinden bahsedeceğim. bunlar, bitcoin fiyatının değişmesini doğrudan yahut dolaylı olarak etkileyecek faktörlerdir.

arz ve talep

gerek hisse senetleri, gerek tahviller arz (miktar) ve talep olayı çok önemlidir. peki bu arz -talep bitcoin'i ne derece etkiler. bakalım.

ilk sıraya bunu koydum çünkü bitcoin fiyatlarının değişikliğe uğramasındaki en önemli nedendir ancak bazı ek faktörleri göz aradı edemeyiz.

basit bir deyişle bu varlıkta fiyat sadece piyasa katılımcılarının ödemeye istekli oldukları fiyatlarla belirlenir mesela, kripto camiasında daha fazla insan bitcoin satın almak istiyorsa, fiyat (değer) artacaktır. daha fazla insan bitcoin satmak istiyorsa da fiyat düşecektir. bu insanların alım - satım kararları da aşağıdaki ek faktörlere göre de şekillenebilir:

yüksek volatilite yaratan vadeli işlemler  (binance futures)

volatilite (fiyat dalgalanmaları) kısaca fiyatlardaki değişimin ne kadar yüksek aralıklarla gerçekleştiğini ve ürünün fiyat hareketleri arasındaki farkın büyüklüğünü ölçer.

o zaman volatilitesi yüksek olan finansal aracın riskinin yüksek!! volatilitesi düşük olan finansal aracın ise risk düzeyinin düşük olduğunu size gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. binance futures yani vadeli işlemler hakkında yazdığım bölümü okuyarak bu konuda daha fazla bilgi alabilirsiniz:


bazı insanların az parayla devasa işlemler açması

yani cepte 10 lira para varken 100 liran varmışcasına poker oynamak gibi bir şey. kısaca az sermayeyle devası pozisyonlara girmek. kaldırcı uzaya kadar götürenler 100x , 125x kadar yükseltenler zaten likidite olmaya mahkumlardır.

bu dev kripto boralarında balinalar vardır. bunlar kurum şirket veya bitcoin milyonerleri olabilir. bunlar sırf bu kaldıraç delikanlılarını ve bilinçsiz coin alanları avlamak için operasyonlar yapıyorlar. piyasayı manipüle edip daha da çok zengin olurlar. bunlar yaşanınca fiyatlar ani şekilde aşağı giderse long cuları patlatırlar fiyat ani bi yukarı gider ise short cuları tokatlarlarlar, kafalarına vurup elindeki coin'leri alırlar

ilave faktörler

örneğin, bir zamanlar bitcoin alım satımına aracılık eden x isimli aracı kuruluşun siber saldırıya uğrayarak iflas ettiğini açıklaması kripto paranın fiyatını büyük ölçüde düşürmüştü. bunu yaşadık.

bir başka örnek olarak da yasal gelişmeler gösterilebilir. mesela, avustralya'nın bitcoin'i resmi bir para birimi olarak tanımasına ilişkin çıkan bazı haberler fiyatların yükselmesini sağlamıştı.

bitcoin fiyatı neye göre artar ya da azalır, buna yukarıdaki durumları örnek gösterebiliriz.

ya da xrp'nin yolsuzluk yaptığı ortaya çıktı, mahkemelere çıktı ve anında birçok borsa, xrp'yi listelerinden çıkarttı ve fiyat yarıdan fazla düştü.

bitcoin o denli tuhaf bir varlık ki fiyatını hemen her şey aşağı ya da yukarı yönlü hızla değiştirebiliyor

elbette, her haberin veya her gelişmenin fiyatlarda düşürücü ve artıcı etkiye sahip olmadığını da bilmeniz gerekiyor. lakin içerde paramız varsa haberleri ve twitter'ı iyi takip etmemiz gerek.

bu sebeple, bitcoin'e yönelik çıkan tüm olumlu veyahut olumsuz gelişmelerin dikkatle izlenmesi, farklı bir değişle; ne olup bittiğinin, ortaya çıkan gelişmenin nereye varacağının iyice anlaşılması araştırılması ve bunun ardından harekete geçilmesi şu anda en ideal tercih olacaktır.