SİNEMA 2 Haziran 2023
8,5b OKUNMA     285 PAYLAŞIM

Blade Runner ve Uyarlandığı Kitap Arasındaki Göz Ardı Edilemeyecek Farklar

1982 tarihli Ridley Scott klasiği Blade Runner ve filmin ilham aldığı Philip K. Dick romanı 'Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?' arasındaki farklar az sayılmaz.

blade runner... filmle kitap arasında epey fark var, öyleki filmdeki karakterlerin isimlerini değiştirseler boşuna telif hakkı ödemezlermiş.

(buradan sonrası spoiler!!)

kitap 1992 yılında geçiyor, film 2019 yılında.

kitap üçüncü dünya savaşı sonrasında geçiyor, her yer toz bulutu kaplı. hayvanların ölümü radyoaktif tozla ilgili. ilk önce baykuşlar ölüyor. filmde üçüncü dünya savaşı'yla ilgili bir bilgi yok. ama tyrell şirketinde görünen baykuş bu ölümlere bir şekilde saygı duruşu olmuş.


kitapta san francisco'dasınız, filmde los angeles'ta.

kitapta deckard evli (karısının adı iran), filmde bekar.

kitapta deckard gayet amerikanvari bir evde geniş geniş yaşarken filmde kutu gibi eve sıkışmış bir hayatı vardır.

rick deckard'ın tek derdi gerçek bir hayvan sahibi olmak ama hangi hayvanı istediğini bile bilmez. ikinci ve üçüncü dünya savaşı arasında insanlar için arabalar statü sembolüyken üçüncü dünya savaşından sonra tek statü kaynağı gerçek bir hayvan sahibi olmak.


yine kitap lehine başka bir ayrıntı; tek kanaldan yayın yapılan sahte bir dinin varlığı. insanların üremesinin kısıtlanmasıyla evrimsel süreçte bir sıfırlama gerçekleştirilmek isteniyor. insanlık yeniden doğacak, kirli düzen temizlenecek ve insanlık kökenlerine geri dönecektir.

filmlerindeki kadınları maskülen karakterize ederek güçlü yönleriyle ele almasıyla ünlü ridley scott'ın bu filmindeki android kadınlar (bir gece kulübünde dansçı olarak çalışan zhora ve cinselliğini sebastian'ı cezbetmek için kullanan pris) erkekler için "seks işçileri" gibi nesnelleştirilirken, kitaptaki opera sanatçısı android kadının ölümüne rick deckard bile üzülmüştür. yine filmde deckard'ın empati yeteneği hiç yok (empati yeteneği insanlığın doğasında var olan bir şey, androidler çok istemesine rağmen empati yetenekleri yok). rachel'e anılarının yüklenildiğini, kendisinin android olduğunu hiç umursamadan yüzüne söylüyor. android kadın bile daha insansı tepkiler vererek deckard'ın evini terk ediyordu.


kitap 1992'yi uçan arabalarla hayal ederken film biraz daha ileri giderek uçan arabalar için 2019'u işaret etmişti. ikisi de fiziksel alem için yanılmış olabilirler ama toplumsal konuda 12'den vurmuşlardır. her yer reklam, her yer şirket. daha yeni oldu, ayakta duramayan abd başkanını ve promter olmasa neler olacağı hayal edilemeyen kukla diğer bazı başkanları düşününce şirketlerin yani kapitalizmin toplumu avuçlarının içine nasıl aldığı görünmüştür. gerçek hayvan almak için kredi bile çekmek göze alınır ama nerede bu hayvanlar, neden gittiler denmez.