SİNEMA 5 Kasım 2018
110b OKUNMA     825 PAYLAŞIM

Bohemian Rhapsody Filminde Gerçek Hikayeden Saptırılmış Şekilde Anlatılanlar

Freddie Mercury ve Queen grubunun öyküsünü anlatan Bohemian Rhapsody filmi, geçtiğimiz günlerde vizyona girdi. Filmle ilgili genel kanı olumlu yönde ancak Queen hakkında ciddi bir bilgi birikimine sahip insanlar, filmde gerçekte farklı şekilde akseden birçok detay yakalamışlar.

1) filmde: smile konserinin sonunda tim staffel gruptan ayrılıyor ve brian may ile roger taylor ne yapacaklarını konuşurken freddie mercury yanlarına geliyor ve kendilerinin şarkıcısı olabileceğini söylüyor. tabii bu kısmı hiç bilmeyen bir seyirciye hızlıca anlatmak için bu yöntem kullanılmış.

gerçekte: freddie mercury ve tim staffel zaten arkadaştırlar ve freddie'yi smile'ın provalarına da tim getirmiştir. freddie'nin gözü uzun süredir brian ve roger'dadır. tim gruptan ayrılır ayrılmaz da hemen yeni grup kurma fikriyle tepelerine adeta çöker.


2) filmde: queen ilk albümünü kaydederken seven seas of rhye'ın kayıtlarını duyuyoruz.

gerçekte: seven seas of rhye ilk albümde sadece enstrümantal olarak kaydedilmiştir ve ikinci albümde sözlerle birleşip queen'in ilk hiti olmuştur.


3) filmde: bohemian rhapsody'den hemen önce queen'in çıktığı amerika turnesinde fat bottomed girls çaldıklarını görüyoruz.

gerçekte: bohemian rhapsody 1975'te, fat bottomed girls 1978'te kaydedildi. bilinçli bir takvim kaydırması yapılmış.


4) filmde: freddie mercury, bohemian rhapsody'yi single yapmak istemeyen ray foster'ın camına taş atıp kırıyor.

gerçekte: bu hadise yaşanmıştır fakat freddie mercury bu taşı menajerleri john reid'in evine atmıştır.


5) filmde: roger taylor'la yazdığı i'm in love with my car şarkısı ile ilgili dalga geçiliyor birkaç kez. gülüşmeler oluyor, birçok kez referans veriliyor.

gerçekte: bu şarkı grupta birçok dengeyi bozmuştur. çünkü bohemian rhapsody'nin b-side'ıdır ve hiç kimse o şarkı için 45'liği almasa da gelirleri bohemian rhapsody ile ortak bölünmüştür. yani freddie ve roger paraları paylaşmak durumunda kalmışlardır.


6) filmde: we will rock you bestelenirken freddie stüdyoya giriyor. burada saçları kısa ve bıyıklı.

gerçekte: şarkı bestelendiğinde sene 1977'ydi. freddie mercury'nin kısa saçlı ve bıyıklı imajını 1980'den itibaren görmeye başladık.


7) filmde: freddie mercury, john reid'i arabasından indirip kovuyor. ve problemi kendisine getirilen solo albüm teklifiyle ilişkilendiriyor. çünkü bunu grupla kendisi arasına nifak sokmak için yaptıklarını düşünüyor.

gerçekte: tabii ki tam hikayeyi bilemeyiz ama şaşırtıcı da olsa freddie mercury grubun sesi olmasına rağmen brian may ve roger taylor'dan sonra solo albüm işlerine girmiştir. ve uzun yıllar boyunca röportajlarında pop, disco müziğe ilgisinin olduğunu ve queen dışında bunu bir noktada yapmak istediğini hep söyler. fakat grupla kopuş, birleşme gibi bazı yoğun duyguları seyirciye keskin biçimde aktarabilmek adına bu hadise de biraz abartılı biçimde işlenmiş. fakat yerini bulmuş.


8) filmde: live aid için bir araya gelip prova yaptıklarında freddie'nin sesinin berbat durumda olduğunu görüyoruz.

gerçekte: basına açık provada görüyoruz ki freddie o kadar da kötü değil. burada da muhtemelen live aid'in yarattığı etkiyi arttırmak istemişler.


9) filmde: freddie, mary'ye love of my life'ın seyirciler tarafından söylendiği bir konseri izletiyor.

gerçekte: bu performans 1985'te rock in rio'da gerçekleşti. o zaman freddie ve mary austin çoktan ayrılardı.


10) filmde: live aid öncesi freddie mercury'yi gruba tekrar geri dönme şartı olarak john deacon bundan sonra yazılacak tüm şarkıların yazarının şahsi değil queen olarak yazılmasını şart koşuyor.

gerçekte: böyle bir olay söz konusu değil. live aid'den sonra çıkan 1986 tarihli a kind of magic albümünde hep beraber bestelenen one vision şarkısı hariç tüm şarkılar yine şahsi olarak kartonete yazıldı. hatta deacon/mercury ortak yapımı friends will be friends bu albümde. ama grubun son iki albümü 1989 tarihli the miracle ve 1991 tarihli innuendo'da tüm şarkıların yazarına queen yazılmıştır. sebebi de şudur;

freddie hastalığından ötürü 86 senesinden sonra konser yapamaz. şarkı yazımlarına destek sağlayamaz. yani gruba katkısı minimumdadır. fakat grup freddie hakkında çıkan spekülasyonları göğüsleyebilmek yani freddie'nin eksikliğini hissettirmemek adına tüm şarkıların ortak yazıldığını göstermiştir. yani grup bu noktada filmde vurgulanan aile görüntüsüne iyiden iyiye kavuşmuştur.


11) filmde: live aid sahnesine çıkıldıktan sonra freddie piyanonun başına oturduğunda ilk notayı basmadan gergin bir bekleyişe gark olur.

gerçekte: böyle bir gerginlik söz konusu değildir. gayet gaz bir şekilde freddie şarkıya girer:


12) filmde: live aid'de queen sahne alana kadar para toplanamamıştır. ama queen sahneye çıkınca 1 milyon pound toplanır.

gerçekte: queen çıkışı elbette büyük etki yarattı. hatta bu performans için queen stole the show denmiştir. ispatlayamayız tabii fakat queen çıkana kadar hiç para toplanmamış olması çok gerçekçi değil.


13) filmde: beraber sahneye ilk çıktıklarında brian may "yeni bas gitaritimiz john deacon ve yeni solistimiz freddie mercury" diye grubu takdim ediyor. ve grubun adı henüz queen olmamıştır.

gerçekte: freddie mercury, tim staffel'den sonra hemen diğerleriyle beraber çalmaya başlar. grubun adı da queen olur. hatta queen olarak sahne alırken 1971'de john deacon basçı olarak gruba katılır.


14) filmde: mary austin live aid öncesinde münih'te freddie mercury'yi ziyaret eder ve hamile olduğunu söyler.

gerçekte: mary austin live aid'den birkaç yıl sonra hamile kalmıştır.


15) filmde: sanki queen önce amerika'da ünlü olup sonra diğer ülkelerde şöhretini arttırmış gibi bir intiba var. bunu özellikle film eleştirmenlerinin yazılarında okudum. filmdeki hata değil ama bunu araştırmadan yazdıkları için eleştirmenlerinki vahim bir hata.

gerçekte: queen ingiltere'de lokal bir tanınırlığa sahipti. 1974'te japonya'da beklediklerinin çok üstünde ilgi görünce grup amerika'ya da turne yaptı. turne başarısız veya ilgiden yoksun değildi fakat brian may bu turne esnasında sarılık oldu ve grup turneyi yarıda kesmek zorunda kaldı. queen amerika'daki asıl başarısını 1980'deki the game albümüyle yakalamıştır.

Yıllar Geçse de Unutulmayan Müzik Olayı: 14 Temmuz 1987 Queen Afyon Konseri