TEKNOLOJİ 13 Şubat 2018
24,3b OKUNMA     887 PAYLAŞIM

Boston Dynamics'in Black Mirror Metalhead Bölümünü Andıran Robotu: SpotMini

Ürettiği robotlarla adından sıkça söz ettiren Boston Dynamics, SpotMini adlı robotunun yeni bir videosunu yayınladı. Üstelik SpotMini, bu kez kapı da açıyor.

spotmini, boston dynamics'in resmi sitesinde şöyle tanıtılmış

"spotmini ofis ve eve rahatlıkla uyacak 4 ayaklı küçük bir robottur. 25 kilodur. (kollarını da sayarsanız 30 kg) tamamen elektriklidir ve ne yaptığına bağlı olarak, şarjda 90 dakika civarı hareket edebilir. ürettiğimiz en sessiz robottur.

spotmini bütün hareketliliğini büyük kardeşi spot'tan alırken, ek olarak 5 serbestlik dereceli kolunu ve kuvvetlendirilmiş algı sensörlerini kullanarak nesneleri yakalama ve kullanma yeteneği bulunmaktadır. sensör ekipmanları stereo kameralar, derinlilk kameraları, bir imu, kol ve bacakların içindeki pozisyon/kuvvet sensörlerinden oluşmaktadır. bu sensörler yön bulmada ve hareketi idarede yardımcı olmaktadır."

https://www.bostondynamics.com/spot-mini


ayrıca bu 84 cm boyunda ve 14 kg yük kapasitesi olan 17 eklemli bir robot.

makine mühendisliği okuyup mekanizmalar dersini alanlar 5 serbestlik derecesinin (dof- degrre of freedom) ne olduğunu bilirler. videodan gördüğüm kadarı ile 2 transitional 3 rotational hareketi var kolların. imu (inertial measurement unit) da 6 serbestlik dereceli hareketi ve kuvveti ölçmede kullanılan bir sensör çeşidi. genellikle uzay araçlarında ve havada hareket eden cisimlerde kullanılıyor. 3 eksen ivme, 3 eksen dönme şeklinde. stereo kameralar cisimlerin uzaklığını belirlemede kullanılan kameralar. mars'taki araçlarda da bulunmakta.


techcrunch'ın haberinde robotun kendiliğinden mi yoksa uzaktan kumanda edilerek mi bu hareketleri yaptığının net olmadığından bahsedilmiş ve daha detaylı video beklentisinde oldukları yazılmış ama robotun hareket şekli, kapıyı açması, ki kapının yaylı olması yani kendini kapatan cinsten olması, robotun kapıyı önce arkasına ayağını sokarak tutması, kolu uygun şekle getirip kapıyı geriye ittirmesi, arkadaşı geçene kadar kapıyı tutarak beklemesi ve kendisini de kolunu kapıdan yavaşça çekerek kapıyı kendisine çarptırmayacak şekilde çıkarması hiç öyle insan eliyle yönetiliyomuş hissiyatı uyandırmadı bende. tabiki de normal kapıya karşı nasıl davranıyo gibi bazı meraklar bende de oluşmadı değil. yani kapı kendi kendine kapanmıyor olsa, sıradan ev odası kapısı gibi, o robot nası davranır, kapı açmasını sağlayan sensörlerini zorlayan kapatma kuvveti mi? belli bi zorlayıcı kuvvetin altına düşünce mi kapıyı serbest bırakıyor gibi sorular illa ki meraklısında oluşmuştur. detaylı video bekletmekte bu da.

12 şubat 2018 tarihli kapı açan halinin ilk videosunu boston dynamics 3 ay önce 13 kasım 2017 tarihinde yayınlamıştır


bumble bee renkli bu robotun iki tanıtım videosu arasında geri takla atan bir atlas isimli robot. elon musk'ın bu robot hakkındaki twiti; "bu daha hiç bi şey. bir kaç yıl içinde bu robot öyle hızlı gidecek ki görmek için strobe lighta ihtiyaç duyacaksınız. tatlı rüyalar"

bulaşık makinasına bardak dizen ve benzer işlevleri yapabilen abisi spot ile ilgili ted konuşması buradan izlenebilir


black mirror hayranları için 31 aralık 2017 tarihli ilgili okuma; https://futurism.com/…mous-guard-dogs-black-mirror/

bu da jurassic park videosu


burdan ilham alındığı söylenmekte; https://www.popularmechanics.com/…?src=socialflowtw

(bkz: velociraptor)
(bkz: clever girl)

kapı açma fikrinin nerden geldiğine dair araştırma yazısı ve başlık; https://www.wired.com/…-spotmini-robot-open-a-door/

(bkz: darpa robotics challenge)

darpa'nın düzenlediği yarışmada kapı açabilen(sanırım uzaktan kontrollü) iki ayaklı robotları da görmekteyiz


bu görece tipi daha sevimli duran, kapı açıp arkadaşına yol veren "robodog"a ve firmaya dair türkçe bir şeyler okumak isteyenlere; https://www.donanimhaber.com/…e-kapilari-aciyor.htm

(bkz: softbank)

tamamen bir reddit yorumundan alıntılayarak ise şöyle bitiriyorum

bunu yapan mühendisler niye böyle yaptı? farklı dizaynlar ve hareket şekilleri de yapılamaz mıydı? derseniz robotun yapılış amacı elbette kapı açsın yük taşısın değildir. yük taşımayı forklift de yapıyo. hareket ve denge sistemini kontrol eden sensörler ve codlar çok önemli. kapıyı açarken ki hareketlerine bakarsanız o senkronize ve birbirini tamamlayan hareketlerin mükemmeliyetinin sağlanması kod kalitesi ve sensör teknolojisi kullanımındaki gelişmişliği hissedersiniz. bunlar belki basit görevler gibi görülebilir ama değerli dataları toplamak ve gelişmiş motor kontrollerini öğrenmek boston dynamics için büyük kazanç. büyüleyici olan da aslında bizim burada göremediklerimiz. mühendisler ilerde ne sorun ile karşılacaklar derseniz de güç kaynağı derim. güvenli kompakt ve yüksek enerji yoğunluklu güç kaynakları bu işte kapıyı tutmaktadır.

siz gene de tabi kapıları şimdiden kilitleyebilirsiniz.

Bu içerik de ilginizi çekebilir