Brezilya'da, Küçücük Alanda Yaklaşık 4 Bin Zehirli Yılanın Bulunduğu Queimada Grande Adası
ilha da queimada grande, daha yaygın olarak yılan adası olarak bilinir, brezilya'nın atlantik okyanusu'ndaki kıyısında yer alan bir adadır. ada, bol miktarda yılan bulunması nedeniyle ünlü olmuş ve bu nedenle "yılan adası" adını almıştır. são paulo eyaletine bağlı ıtanhaém belediyesinin bir parçası olarak yönetilmektedir. ada küçüktür; yalnızca 43 hektar (106 dönüm) bir alanı kaplamaktadır ve ılıman bir iklime sahiptir. arazi yapısı çıplak kayalıklardan yağmur ormanlarına kadar çeşitlilik göstermektedir.
neredeyse her brezilyalı bu adayı bilir, ancak çoğu asla oraya gitmeyi hayal bile etmez. çünkü ada, dünyadaki en ölümcül yılanlardan biri olan 2.000 ile 4.000 arasında altın mızrak başlı engerekle (bothrops insularis) doludur.bu engereklerin zehri bir insanı bir saatten kısa sürede öldürebilir. resmi olarak, altın mızrak başlı engerek yılanı tarafından ısırılmış bir insan vakası hiç rapor edilmemiştir. bu nedenle, zehirinin insanlar üzerindeki etkisi test edilememiştir. ancak, diğer mızrak başlı yılanlar, kuzey ve güney amerika'da diğer tüm yılan gruplarından daha fazla insan ölümleri ve hastalıklarına neden olmaktadır. bir mızrak başlı yılan ısırığı, ölüm riski taşır ve tedavi edilse bile kurbanların küçük bir yüzdesi de olsa hala ölme riskiyle karşı karşıyadır.
birçok yerel efsane, "yılan adası"nın kıyılarına adım atanların başına gelen korkunç sonlardan bahseder. 1909'dan 1920'lere kadar, adanın deniz fenerini işletmek için birkaç kişi adada yaşamış. ancak bir başka yerel efsaneye göre, son deniz feneri bekçisi ve ailesi, yılanların pencerelerden evlerine sızıp onları öldürmesiyle hayatını kaybetmiş.
adada binlerce altın zehirli yılanın yaşadığı tahmin edilmektedir ki, adanın boyutu göz önüne alındığında bu son derece büyük bir yoğunluktur. bu nedenle, queimada grande, hem insanların hem de yılanların korunması için halka kapalıdır; ada yalnızca brezilya donanması ve brezilya federal koruma birimi olan chico mendes biyoçeşitliliği koruma enstitüsü tarafından incelenen seçilmiş araştırmacılara açıktır.
kaynak 1: amusingplanet
kaynak 2: wikipedia
kaynak 3: smithsonianmag
kaynak 4: turistickepriceof