SİNEMA 20 Şubat 2023
27b OKUNMA     280 PAYLAŞIM

Bruce Willis'e Musallat Olan Frontotemporal Demans Hastalığı, Aktörü Nasıl Etkiledi?

Bruce Willis'in bir hastalık yüzünden aktörlükten uzaklaştığı haberlerini okumuş olabilir ve işin aslını merak ediyor olabilirsiniz. Güzel bir özetle yardımcı olalım.

bruce willis'e frontotemporal demans teşhisi konulması ve hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri livescience şöyle özetlemiş:

bruce willis, kelime üretme ve anlama yeteneğini etkileyen nörolojik bir bozukluk olan afazi teşhisi konulmasının ardından 2022 baharında oyunculuktan uzaklaştı. ailesinin perşembe günü yaptığı açıklamaya göre willis'in durumu ilerledi ve kendisine yeni bir frontotemporal demans teşhisi konuldu.

açıklamada, "ne yazık ki, iletişimle ilgili zorluklar bruce'un karşı karşıya olduğu hastalığın sadece bir belirtisidir. "bu acı verici olsa da, nihayet net bir tanıya sahip olmak rahatlatıcı."

kaliforniya üniversitesi, san francisco (ucsf) health'e göre, frontotemporal demansın (ftd) yaygınlığı biraz belirsizdir, çünkü geçmişte doktorlar bu durumu bazen depresyon, şizofreni veya alzheimer hastalığı olarak yanlış tanımlamışlardır. mevcut tahminler, ftd'nin 60 yaş ve altındaki kişilerde teşhis edilen en yaygın demans türü olduğunu göstermektedir, ancak bu durum daha yaşlı insanları da etkileyebilir. (bruce willis 67 yaşında.)

ulusal yaşlanma enstitüsü'ne (nia) göre ftd aslında hepsi de beynin alnın arkasında yer alan frontal lobundaki ve kulakların yakınında başın her iki yanında yer alan temporal loblarındaki hücrelerin bozulmasından kaynaklanan bir grup ilişkili durumu tanımlamaktadır. bu koşullar ilerleyicidir, yani zamanla daha da kötüleşirler ve kesin nedenleri bilinmemektedir, ancak çalışmalar dahil olabilecek çeşitli genetik mutasyonları ve anormal proteinleri işaretlemiştir.

üç tip ftd; davranışsal varyant frontotemporal demans (bvftd), primer progresif afazi (ppa) ve hareketle ilgili bozukluklardır. ilk ve en yaygın tip olan bvftd, öncelikle bir görevi tamamlamak için gereken adımların sırasını planlamakta ve hatırlamakta zorluk çekme, dürtüsel davranma ve eskiden keyif aldıkları aktivitelere olan ilgilerini kaybetme gibi bilişsel semptomları içerir. nia'ya göre, durum ilerledikçe dil veya hareket ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir.

ppa, bir kişinin dili kullanma ve anlama yeteneğini etkiler; belirli semptomları bakımından farklılık gösteren çeşitli şekillerde ortaya çıkar. durumları ilerledikçe, ppa'lı kişiler konuşma yeteneğini kaybedebilir, hafıza ve muhakeme ile ilgili sorunlar geliştirebilir ve bvftd'lilere benzer davranış değişiklikleri gösterebilir.

son olarak, ftd ile ilişkili çeşitli hareket bozuklukları vardır. nia'ya göre bunlar beynin hareketi kontrol eden bölgelerinin yanı sıra bazı durumlarda düşünme ve dille ilgili bölgeleri de etkilemektedir.

sabah okudum haberi... üzücü.

geçmiş olsun.

kaynak