EKONOMİ 1 Ağustos 2022
19,9b OKUNMA     406 PAYLAŞIM

Brüt Maaşların Bir Kısmının Uçmasına Sebep Olan 2022 Gelir Vergisi Dilimleri

Bugün (1 Ağustos 2022) brüt maaşları yatan çalışanlar, aldıkları zamdan daha az bir maaşın yattığını görecekler hesaplarında. Bunun nedeni ise henüz bir güncelleme yapılmayan 2022 gelir vergisi dilimleri.

haziran ve temmuz aylarında çalışanlara geçen ayların enflasyonunu telafi etmek için %30-50 arası zam yapılırken gelir vergisi dilimleri aynı bırakılmıştır. normalde bu dilimin de resmi enflasyon kadar arttırılması gerekirdi.

böylece çalışanın cebine girecek paranın bir kısmı vergi olarak geri alınmıştır. normalde yıl sonunda vergi dilimine girecek bir çalışan yapılan zamla temmuz ayında en yüksek vergi dilimine girebilecektir.

basit bir örnek verilecek olursa; 20 bin tl brüt, 14 bin tl net maaş alan bir kimse, %50 zam sonrası maaşı 21 bin tl net yerine 19 bin tl net maaş alabilecektir.

yüksek enflasyonun bir sonucu olarak, hayat kalitesi ve alım gücü dibe çakıldı. enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını biliyoruz. buna rağmen, 2-3 yıl öncesine kıyasla ikiye katlayan maaşların bir sonucu olarak vergi dilimine artık çok daha erken giriliyor.

geçinememek yetmezmiş gibi, bir de üzerine bu gelir vergisi çakallığıyla maaşlar çok daha erkenden erimeye başlıyor.

vergi uzmanı ozan bingöl'ün bu yazısı çok değerli bu konuda

"maaş artarken gelir vergisi tarifesi artmazsa ne olur?

yüksek enflasyon ortamında yaşıyoruz. memurların ocakta aldığı zam daha nisan ayından itibaren erimeye başlamış, bu ortamda enflasyon farkı dahil ikinci yarı artış oranında memurun maaşı %40’lar civarında artıyor. peki, memurun brüt maaşındaki %40 civarında bir artış yapılırken, enflasyonist ortamda anlamını yitiren yılbaşındaki gelir vergisi tarife dilimleri artırılmaz ise ne olur? sorunun cevabı çok basit, brüt ücret %40’lar civarında artarken, artan oranlı gelir vergileme rejimi nedeniyle memurun eline geçen net maaş bu oranın altında kalır. başka bir deyişle, görünüşte %40’lar civarında maaş artışı alan memur gerçekte daha düşük bir artışla yetinmek zorunda kalır. eline geçen net tutar düşer.

artan enflasyon ve asgari ücrette yapılan artışa paralel bir şekilde özel sektördeki pek çok kesimde de maaş artışları gündeme gelecektir. bu maaş artışları, reel değil, aslında çalışanı enflasyondan korumaya yönelik olacaktır. bu amaçla yapılacak maaş artışlarının bir kısmının işverenin ve çalışanın üzerine artan oranlı vergi sistemi nedeniyle ilave vergi yükü olarak binmesi söz konusu olacaktır. gelir vergisi tarife dilimlerinde, yaşanan yüksek enflasyon ortamını dikkate alan iyileştirici bir düzenleme yapılmaz ise enflasyon nedeni ile brüt ücrette yapılan artış oranı ile çalışanın eline geçen net ücret artışı oranı arasında fark oluşması kaçınılmazdır. ya da işveren ve çalışan böyle bir sonuçla karşılaşmamak için elden ücret alma gibi kayıt dışı yollara sapabilecektir. nereden bakarsanız bakın, gelir vergisi tarife dilimlerinin acilen ve ivedilikle düzenlenmesi şarttır."

kaynak