SPOR 1 Ekim 2024
2b OKUNMA     56 PAYLAŞIM

Bugün Pek Bilinmese de Esasen F1 Tarihinin En Büyük Pilotlarından Biri: Juan Manuel Fangio

Juan Manuel Fangio kimdir? Hayatı nasıl geçmiştir? 1911-1995 arası yaşayan bu eski F1 efsanelerinden birini hatırlayalım.

juan manuel fangio 1958'de yarışları bıraktı ancak f1'de halen bazı rekorlar kendisine aittir

en yüksek kazanma yüzdesi: %46,15 (51 katılımda 24 zafer)

pole pozisyonu kazanma yüzdesi: %55,77 (52 katılımda 29 pol)

yarışa 1-2nci sıradan başlama yüzdesi: %92,31

en hızlı tur atma yüzdesi: %45,10 (51 yarışta 23 en hızlı tur)

yarışı podyumda bitirme yüzdesi: %68,63 (51 yarışta 35 podyum)

en yaşlı dünya şampiyonu: 46 yıl, 41 gün

en çok farklı takımla dünya şampiyonluğu: 4 (alfa romeo, maserati, mercedes, ferrari )

michael schumacher 2003'te 6. dünya şampiyonluğunu alarak kendisine ait 46 yıllık 5 dünya şampiyonluğu rekorunu kırmıştır. tam yarıştığı 7 yıl olan 1950-1957 arasında ya şampiyon olmuş ya da şampiyonada ikinci olmuştur.


kendisi ilginç bir hikayenin de parçasıdır

formula 1 tarihindeki bilinen ilk takım emri 1955'te mercedes tarafından verilmiştir, mercedes juan manuel fangio'dan takım arkadaşı stirling moss'un ingiltere grand prix'sini kazanmasına izin vermesini istemiştir. fangio, yarışın son aşamalarında moss'a atak yapmadı ve moss'un bir saniyeden daha kısa bir süre gerisinde ikinci sırada dönmesine razı geldi. ancak fangio moss'un "o gün daha hızlı olduğunu" söylemiştir. fakat genelde buna pek inanılmıyor.

4 ağustos 1957'de nürburgring'de düzenlenen alman gp'nde kazandığı zafer spor tarihinin en büyük zaferlerinden biri olarak kabul görür. yarışa 2-3 başlayan ferrari'ler, tüm yarışı atlatmak için dolu tanklar ve daha sert lastiklerle koşarak daha geleneksel kesintisiz bir stratejiyi tercih etmişti. fangio, bu tercihi yani , ferrari sürücülerinin mike hawthorn, peter collinsın lastik ve yakıt seviyesi seçimini fark etmişti ve muhtemel tüm yarışı pit stop olmadan bitireceklerini anlamıştı. fangio daha yumuşak lastikler ve sadece yarım depo yakıt kullanacağına karar verdi. bu strateji , arabanın daha hızlı viraj almasına izin verirdi, ancak aynı zamanda bir pit stop gerektirirdi. fangio çok iyi start alamayarak mike hawthorn'un liderliği ele almasına izin verdi. fakat yarışın , 3. turunda liderliği ele geçirmeyi başardı. fangio 13. turda pite girdiğinde hawthorn ve collins'in 30 saniye önünde alıyordu. fakat pitstop ters gitti. fangio'nun pit stopu, günün standartlarına göre bile çok zaman aldı. yeni bir gözlük setine geçmek için arabadan inmek özellikle alışılmadık bir şey değildi, ancak arabanın altına bir tekerlek somunu düşüren tamirci öyleydi. hatayı hemen fark edememek, somunu bulmak neredeyse otuz saniye sürdü ve fangio pit şeridinden ayrılırken bir dakikadan fazla geçmişti ve hawthorn ve peter collins'in önde gelen ferrari'lerinin 40 saniyeden fazla gerisindeydi. sonraki 10 tur boyunca fangio, tur rekorunu 9 kez kırarak inanılmaz bir show sergiledi. (rekorların 7'si ardışık turlardaydı) ve ilk turda hawthorn'un liderliğinden 15,5 saniye, ardından bir sonraki turda 8,5 saniye daha aldı. 21. turun başlarında fangio, hawthorn'u geçti, ve inanılmaz bir zafer kazandı.

yarış sonunda “hayatımda daha önce hiç bu kadar hızlı sürmemiştim ve bunu bir daha yapabileceğimi sanmıyorum.” diyerek bir daha bu seviyede sürüş yapamayacağını söylemiştir. yarış aynı zamanda fangio'nun f1'deki 24. ve son zaferi olmasıyla da dikkat çeker.

tarihteki en büyük pilotlardan biridir. bana göre michael schumacher, ayrton sennalewis hamilton ve alain prost ile tarihteki en iyi 5 pilottan biridir.