HAYVANLAR 28 Mayıs 2018
567b OKUNMA     1630 PAYLAŞIM

Bütün Detaylarıyla Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedi sahiplenmek veya halihazırda kedi sahibi olan her insanın ihtiyacı olacak bu bilgiler oldukça faydalı.
iStock


1- eğer hiç kedi beslemediysen mutlaka önce beslemiş biriyle bakımı, sorumlukları, aylık masrafı, ihtiyaçları, olası problemleri konusunda bilgi al. hatta imkanın varsa kedisi olan bi evde 1 hafta kalıp kedinin tüm sorumluluğunu al.

2- kediyle en büyük sorununun tüy dökmesi ve tırmalaması olacağını bil. tüyleri 4-5 ayda bir traş ettirirsen tüyü sorunu olmaz.

kediler daha çok bahar ve ilk baharda ısınan havaya uyum sağlamak için tüy döker. b vitamini tüyleri için önemlidir. haftada bir haşlanmış rafadan yumurtanın sarısını verebilirsin. bu tüy dökümünü de azaltır.

3- koltukları vs tırmalayıp iplerini dışarı çıkartabilir. bu tırnaklarını bileme, törpüleme ihtiyacındandır.

tırnaklarını kesebilirsin. patisinin ortasına hafifçe basınca tırnakları dışarı çıkar. tırnak makası ile bir-iki milim ucundan alacaksın sadece. sakın insan tırnağıymış gibi hayvanlaşıp dalma tırnağına, kanatırsın. ucundan alacaksın az bir şey o kadar.

tırnaklarını kestirmek için de veterinere götürmene gerek yok. canını acıtmadan yapar ve onu da alıştırırsan hiçbir problem de yaşamazsın.

ve uyurken pek bir savunmasız oluyor bu şapşikler. çaktırmadan uyurken de kesebilirsin.

4- kedilerin bıyıkları kesilmez. aklından bile geçirme. o bıyıklar hayvanların dengede kalmasını ve çevreyi algılamasını sağlar. insan sakalı bıyığı gibi değildir yani. (bana bıyıkları çok uzamış kessene diyen bi mal bile oldu, maalesef ciddiyim)

5- ilk 1 yaşını doldurana kadar yaramazlık yapar, evde parende atar hazırlıklı ol. nasıl çocuklar yaramazlık yapar, o da çocuk, o da yapacak.

evde süs eşyası bulundurma. saksıda bitki varsa ulaşamayacağı bir noktada tut. yoksa her gün evi temizlersin.

6- 6 aylık olana kadar sütü sulandırmadan verme. hazmetme güçlüğü yaşıyorlar. mümkün olduğunca bu yaşa kadar ağırlıklı yaş mama ve kuru yavru kedi mamasıyla besle.

7- kedilere yemek saatlerle verilmez. her zaman yemeklerinin bulunması gerek. mama kaplarını doldurup bırak. azalınca ekle.

mutlaka temiz suyu olsun. hatta ona küçük bir su kovası bile hazırlayabilirsin içmesi için. suyun temiz ve her zaman bulunur olması önemli. çünkü kuru mamalar zamanla iç organlara zarar veriyor. temiz su bu zararı önler. ve yine arada yaş mama vermek bağırsak problemlerini önler.

doğal yemeklerden de verebilirsiniz. haşlanmış tavuk suyu, tavuk ve et yemekleri, yoğurt, süt, peynir vs. tuzlu şeyler yemeye de bayılırlar, çok yedirme.

ha bu arada kediler etçildir, bu kadarını bildiğini umuyorum.

8- balık ver, ama sakın kılçığını verme. kediler kılçığı yutamaz, boğazlarına yapışır ve ölürler. hamsi dahi olsa kılçık verme.

9- küçükken biranızdan içmeye çalışabilirler. kedilerin bira mayısındaki bir maddeye ihtiyacı olurmuş. bu nedenle birkaç dil atmak isteyebilir. çok fazla verme, azıcık birazcık yeter.

garip garip şeyler yiyebilir şaşırma. mesela fasulye yemeği, karpuz salatalık vs. çoğunlukla çocukken daha fazla yerler böyle ilginç şeyleri.

10- kediler kendilerini yalayarak temizler. bir veteriner arkadaşımız kedilerin tükürüklerindeki dezenfektan (antiseptik) miktarının diğer canlılara göre daha fazla olduğunu söylemişti. yani sevgili insancık senin ağzın kedininkinden daha pis ne kadar fırçalasan da.

kediler temizlenirken tüyleri yutar. bunlar midede birikir ve topak olmuş halde kusularak dışarı atılır. görünüm itibariyle kakaya benzese de zamanla ayırt edilebilir.

genellikle kusma isteği abuk sabuk yerlerde geldiği ve hayvanın hareket etmesini engellediği için olduğu yere kusar. salonun orta yerinde kaka benzeri bir şey görürsen kusmuş olabilir. bu iyi bir şeydir, sağlıklıdır. sana da bir zararı olmaz. bir poşetle alıp atar, silersin, bitti.

bağırmayla-öğürme karışımı bir ses çıkarıyorsa, kusmak üzere olabilir. panikleme. sakın dokunma da.

11- kediler kusmalarını kolaylaştırması için bazı otları yerler. evde çim yetiştirebilirsin bunun için. (eğer bahçeye vs. çıkmıyorsa)

kedi otu denilen, kedileri peşinden koşturan bir ot var. bu otu oyuncakların içine de koyuyorlar. bunu da yetiştirebilirsin ama çok yedirtme. otun sakinleştirici özelliği var. ama her şey gibi onun da fazlası zararlı.

12- kediler sudan nefret eder, zaten kendilerini temizledikleri için de yıkanmaları gerekmez. çok gerekmedikçe yıkamaya kalkma. yıkarsan banyodan çıkmadan mutlaka kurula, ev sıcak olsun. yıkarken zarar verme hayvana, travma yaşatma. gözüne sabun kaçırma. kulak içlerine su girmemeli, yüzünü yıkarken dikkat et.

yavruysa ayrıca evin ısısına dikkat et.

13- kediler çok oyuncudur ama her zaman oyuncaklarına özellikle de küçükken dikkat etmekte fayda var. yumakla oynat ama o yumağı yanında bırakıp gitme, boynuna dolayıp kendini boğabilir. çok küçük yutabileceği nesneleri ortada bırakma sakın, anca ameliyatla çıkıyorlar.

14- oyun oynarken sana dokunmak isteyecek, bunu tırmalamak olarak algılama. sakın elini kolunu çekme, çizer ya da panikleyip gerçekten ısırır.

hani birçok kişiyi hep bir kedi tırmalamıştır ya, aslında tırmalamamıştır. kedi oyun oynamak istiyordur, ama hayvan kültürü olmayan güzide şahsımız korkuyla elini kolunu çekmiş kasti olarak da kendini tırmalatmıştır ama bunun öyle olduğunu bilmez.

bir de küçükken dişleri kaşınır bunların, o yüzden bir ısırma hali söz konusu olabilir.

15- yorgan altından balık avlamayı pek bir severler. o balık da genellikle çorapsız ayaklarınız olur. feci ısırırlar, patilerler, korkma, panikleme, oyun oynuyordur manyak.

habire duran şeyleri patiyle yere atmaya da bayılırlar. alış.

16- kediler hareket eden şeylere karşı özel bir ilgi duyar. harekete kilitlenirler. o yüzden bilgisayar mouse'unu takip edip çamaşır makinesini izleyebilirler. sorun yok.

17- kulakları iyi duyar. yanlış bilinenin aksine kediler zifiri karanlıkta göremezler. sadece az ışıkla daha fazla görebilme yetenekleri vardır.

18- bazen bir noktaya kilitlenip çakılmış gibi bakarlar. evi cinniler falan basmadı, öteki dünyayla da bağlantısı yok. bir şey görmüş ona takılmıştır.

19- kediyi ilk aldığında bir gece veterinere bırak. iç-dış parazitlerini yapsın, gözlemlesin. sonrasında bunları kendin yapabilirsin. hatta kalmasına gerek bile olmayabilir,iç-dış parazit tedavisi hemen yapılabilen bir şey.

dış parazit dediğimiz pirelerdir. frontline, stronghold, fibrovet vb (veterinerlerde satılır) diye sıvı bir ilaçları var. onu al. ensesinden tutup, yalayamayacağı bir noktada, tüy köküne dök, bu kadar. sokağa çıkmıyorsa 5-6 ay bile etkili olabiliyor.

iç paraziti için kontil al eczaneden. akşam mamasını kaldır. sabah aç karnına yavru için yarım ya da (6 ay civarı) 1 cc, yetişkin için 2-2,5 cc. (şırıngaya iğneyle çek, sonra iğneyi çıkar, şırınganın ucunu dişinin yanından ağzına sokup parça parça ağzına dök, yedikçe dök) sonra normal yemeğini ver. 2-3 gün bunu tekrarlarsan iç parazit tedavisini yapmış olursun.

evde duran kedi için iç parazit nadiren gerekir. kakasında beyaz bir şeyler görürsen tedaviye başla.

20- kedilerin kontrolünü sadece ensesinden tutarak sağlayabilirsin, ilaç verme vb. durumlarda ensesinden tut. ensenin acıma oranı daha düşüktür ayrıca.

21- kedilerin tüyleri kist falan yapmaz. bu yanlış bilinir. kistin kaynağı bakteridir. o da kediler köpek kakası ile temas ettiklerinde bir ihtimal oluşur.

kedinin tüyünü yutmakla kazağın tüyünü yutmak arasında fark yoktur.

tırnaklarından, ısırıklarından da hastalık falan bulaşmaz. milyonda bir ihtimalle, o da anca kanarsa falan filan.

hamilelere, bebeklere, çocuklara vs de bir zararları, sağlık riskleri yoktur. ama bizim halkımız  böyle olduğunu sanır.

22- kedilerdeki hastalıklar insanlara bulaşmaz. kediden kediye bulaşır. (kuduz istisna ve tam bilmediğim bir hastalık daha var ama o da cidden çok çok istisna bir şeydi)

23- pirelerin insana geçmesi falan çok zor bi ihtimal. yani özel çaba harcaman lazım. ya da dünyanın en pis insanı falan olmalısın herhalde.

24- kediler köpek gibi değildir, koltuğa çıkma yerde yat diyemezsin. ha sen o küçük aklınla dersin de, o seni siklemez. mutlaka koltukta, yumuşak bir yerde, hatta mümkünse bir şeylerin üzerinde uyur bunlar.

senin de üzerinde uyurlar. yaparlar yani. sorun yok, kedi bu yatacak tabi.

ama evin her odasına girmek ister ve girer de, yani köpek gibi oraya buraya girme diye terbiye edemezsin. etsen de işe yaramaz. yarayanını henüz görmedim.

istemediğin yere çıkmasını kızarak engelleyebilirsin. seni anlayacaklar emin ol. sertçe yeri işaret ederek bağırman yeterli. dokunmana gerek yok.

25- kedinle bir süre sonra aranda bir iletişim başlayacak. aynı dili konuşacaksınız. mesela sen aşağı dediğinde anlayacak, yapma dediğinde duracak, koltuğa vurup gel dediğinde gelecek. hangi miyavlamasıyla canı ne istiyor, ne yapmak istiyor, ne zaman kızgın, ne zaman yorgun, ne aman şımarmak istiyor anlarsın.

26- her hayvanın kendine has bir karakteri olur. kedinin de olacak. kediler sahibinin karakterini alır derler. bir rivayete göre de isimlerine benzerlermiş.

27- kakasını kuma yapmasını sağlamak için, ilk yaptığı kakasını kuma götür koy. kuma kedini götürüp, ensesinden tutup kakasını koklat. birkaç tekrarda alışacaktır.

kum dışına işerse, ensesinden hafifçe tutup koklat ve patisine kızarak vur hafifçe, o sırada yüzüne bakıp kızdığını göster. canını yakma, hödükleşme tabii. çocuklar bile kaç yıl altına yapıyor öğrenene kadar.

28- kedinin bir ruhunun olduğunu unutma. aklı var ama zekası yok. ve can taşıyor. bu yüzden kaç yaşına gelirse gelsin hep üç yaşında çocuk gibi olacak.

29- kedilerin ilk yılları insan yaşıyla 18-20 yaş sayılır. sonraki her yıl üstüne 4 yıl eklenir.

kedilerin ortalama ömrü 10-15 yıldır. 15-20 yıl arasına çıkanlar da olabiliyor.

30- hatun kediler regl olur. ama küçücük bir damla olduğundan göremezsin bile.

hatun kediler 5 yıl doğurmadan durur ve kısırlaştırılmazsa rahim kanseri riski yüksek oluyor. (nasıl oluyor dersen, poposuna aşağı yukarı avucunu sürtünce orgazm oluyor. ama bir süre sonra tekrar başlıyor tabii)

31- kızgınlık ortalama 1 hafta sürer. lütfen hayvanı 9-10 aylık olmadan kısırlaştırmaya kalkma, kasap mısın sen, dokunma çocuğa.

dişilerin ameliyatı zor oluyor, çünkü yan taraftan kesiliyor, 7 kat katman kesiliyor, deri iki yana çekilip esnetiliyor vs.. korkunç bir işlem, izledim bilirim. küçükken yaptırmayın.

erkek kedilerde ise kısırlaştırma ameliyatı çok kolay yapılıyor, sorun yok. sadece arkasındaki iki top alınıyor.

32- dişi kedini kısırlaştıracaksan birisinin 1 hafta başında beklemesi, hasta bakması gerektiğini bil. veterinere bırakmayı falan da düşünme bakmazlar.

çok kötü oluyor yavrucuklar, yaşayanlar bilir. acıdan inliyorlar, her yere çarpa çarpa yürüyorlar, acıdan yürüyemeyebiliyorlar bile. gözlerinden yaş geliyor... yemek yiyemiyorlar...

zor bir süreç. başında ilgilenmek lazım. bu dönemde yaş mama ile beslemen en iyisi.

33- erkek kediler kızgınlıkta ha bire bi yerlere sıvı atıp, sağı solu işaretlemek için işiyor. feci kokabiliyor.

34- kalitesiz mamaları tercih etme. zararlı. ileride hastalık olmaması için kaliteli mama kullan (royal canin, hills, pro plan vs vs vs). anca maddi durumun elverişli değilse ortalama üzeri mamaları tercih et. ama ucuz ve kalitesiz mama kullanma.

(her gün en az 1 paket sigara içip, her hafta barda 6-7 birayı gömüp, evde vodka içip, marka giyinip, dışarıda bir kahveye 15-20 lira verip benim maddi durumum yok deme lütfen. var ama kedine yok demek ki. kendini kandırma paran var, gereksiz bencillik, cimrilik yapma. bak hasta olursa o yedirdiğin mamalar yüzünden, o paraları kat kat ödersin bir de üstüne ömründen ömür gider bir şey olacak diye. tecrübeyle sabit. belki bir boş vaktimde başımdan geçenleri de yazarım ama sen o zamana kadar yine de kaliteli mama kullan.)

kaliteli mamaların fiyatı ithal oldukları için döviz yükseldikçe artıyor, minnoklar hapur hupur götürürken habire sana bana giriyor. ama yapacak bir şey yok.

kaliteli marka bir mamanın 3 kilosu markaya göre ortalama 160-280 arası değişiyor. 1 kediye 1,5 2 ay ve yeme oranına göre daha da fazla gidebilir. haftalık 40 tl ve daha az bir kuru mama masrafı var.

ya da; (ama bu seçeneği tavsiye etmemekle birlikte;) /////edit bitiş.

15 kiloluk mamaları kargo ücretsiz gönderen firmalar var. bu mamalar 1 kediye 8-9 ay gider.

* 15 kilo mama fiyatı: 90-100 tl. (2015 fiyatı)
* frontline: 45-50 tl (2015)
* kontil: taş çatlasın 15 tl falandır.
*traş ettirme: tahmini 60-90 tl.

bu rakamları istabul'a göre veriyorum. yani mamaya bağlı olarak bir kedinin aylık masrafı oldukça az. aylık 50 tl bile bulmuyor. öyle zannedildiği gibi masraflı hayvanlar değil.

not: ama uzun süre kalitesiz mama vermek çok sakıncalı, ciddi hastalıkların nedeni. uzun süre kalitesiz mama yedirmeyin sakın.

35- ilk yıl aşılarını yaptırmalısın. bu biraz cüzdanını yakacak. sonra, hele ki evden çıkmıyorsa, çoğu kişi aşı yaptırma gereği duymaz. bir şey de olmaz.

36- kedileri 3 gün yemeğini suyunu verip yalnız bırakabilirsin. sonrası tehlikeli.

çok zor durumda kaldıysan maksimum 1 hafta, yetecek mama ve su ile bırak. mama ve su tek bir yerde olmasın. bu manyaklar çıldırıp hepsini alaşağı edip aç susuz kalabilir, intihar etmek isteyebilir. o yüzden 30 yere mama ve dökemeyeceği ağırlıkta su bırak ki 'ölüm yok ulen sana' noktasına gelsin, pişman olsun sıpa.

daha fazla ise asla yalnız bırakma.

veterinerlere, kedi pansiyonlarına da tatillerde vs. bırakabilirsin. ortalama fiyatları 20-50 arasında günlük.

bolca mamasının suyunun olmasına dikkat et. kediler açlığa dayanıklı hayvanlar değillerdir. 3 günden itibaren ve sonra koma hali başlar, ölürler.

o yüzden zayıf gördüğün sokak kedilerini, özellikle de yavruları besle. yaşama ihtimalleri çok düşük.

37- kediler mekan değiştirince psikolojileri bozulur. bu hayvanlar alışkanlıklarına sadıktır ve değişmesinden hoşlanmazlar.

o yüzden kediler, ev ev dolaştırılmaz.

38- kedine tatilde vs. bir arkadaşın bakacaksa aman dikkat et. hele ki evinin anahtarını verip gideceksen.

kedi bakmaktan anlamayıp, ben kedi baktım biliyoommm ben yeaaaa diye ortada dolanıp bi bok bilmeyen çok kişi var. mesela bana bıyıkları uzamış kessene diyen dallama türevi kedi baktığını iddia ediyordu.

20'li yaşlarda, yüksek lisans yapan ve kedilerin otçul olduklarını zanneden kızımız da kedileri çok seviyordu.

bizzat yaşadım bunları. hiç kedi beslemediysen bunlarla karşılaşacağını bil.

kedi seviyor olmakla bakmayı bilmek arasında çok fark var. her biliyorum diyene kedini emanet etme. gerçekten bakmış mı, biliyor mu emin olmak için teste tabi tut, en yakının olsa bile.

sorumsuz davranabilecek kişilere sakın güvenip emanet etme. ikinci günden sonra, yok hastalandım, yok kıçım başım ağrıyor diye eve uğramazlar. bir de lütfedip kedine bakıcı oldukları için sen suçlu çıkarsın.

ben, "midemi bozmuşum, ishal de var, sağlığıma dikkat etmem lazım kedilerin olduğu yere giremem" diyen ve hayvancıklara yemek koyup günlerce gitmeyen yakın arkadaşlar bile gördüm.

bir kere boş evin anahtarını emanet edeceksen ilk algılamaya çalışacağın şey, bu arkadaş, akraba, komşu ıvır zıvır senin bebeye bakmayı niye kabul ediyor? kafasının arkasından başka bir şey mi var? zerre şüphen varsa bırakma, çünkü şüphe duyduğun kişi en yakınlarından da olsa bil ki sorumsuz davranma ihtimali yüksek kişidir.

eve kedi sevmeyen birini getirip, senin gözün gibi baktığın kedini hırpalatabilir, ya da bir odaya kapatabilir.

yapmaz deme. yapar. insan evladı bu, mevzu kız-erkek mevzusu, kendi çıkarları olunca yapar.

o yüzden çok güven duymuyor, arkandan emin gitmiyorsan, kıy paraya veterinere, pansiyona bırak.

39- kedini hastayken ya da bir yere gideceğinde veterinere bıraktıysan dikkat et.

önce veterinerin baştan itibaren güvenilir olsun. ama en güvenilir olana bile asla gerçekten güvenme.

hasta ve veterinerdeyse söylenen ilaçların kedine verildiğinden emin ol.

her gün git ve gözünle kontrol et. telefonda iyiye gidiyor, şu şu ilacı verdik demelerine güvenme. üç gün sonra zınk diye öldü deyip cenazesini eline veriverirler.

başımıza gelmedi değil. arkadaşımızın kedisine veriyoruz denilen ilaçların, parası alınıp alınıp verilmediği ortaya çıktı. hayvancık ölünce tabi.

ve sokakta bulduğum, bacağından irin akan, halsiz düşmüş yavru kedi için bir ton kartımdan para çektirdim. hayvancık ellerimde öldü. çünkü ilaçları vermediğini düşündüğüm veteriner şerefsizi (kadındı) hafta sonu buna bakacak kimse yok diye, bir kutu yaş mamayla kafesini elime tutuşturup verdi. mamanın parasını da aldı tabii almaz mı! hayvancık hafta sonu öldü.

velhasıl, veterinerlere de güvenme. işin içinde para varsa herkes her an .... çocuğu olabilir.

40- bir şehirden başka bir şehire götüreceksen, otobüs firmasına aman dikkat. onlar da kasap gibiler emin ol.

m.t.o diye bir firma var ya, sakın ha sakın bu adamlara sineğini bile teslim etme. garanti ölüsünü alırsın. aile kedimizi, bir şey olmaz diye aracın motor kısmına koyup öldürmüş şerefsizler. molada çıkardıklarında, ağzından köpük çıkıyormuş çocuğun. öldü tabii.

hayvanlara karşı suç kabahatler kanununa girdiği için bu işin cezası da yok. heriflerden şikayetçi olsan cezası yok, polis siklemiyor bile. en ağır suçun cezası 800 tl falan çıkıyor. o 800 tl'yi ben vereyim şu şerefsizi 800 liralık döveyim desen yasak. niye? insan görünümünde çünkü.

o yüzden gözün gibi baktığı hayvanına dikkat et.

kamil koç'u tercih et. daha insancıldır. sadece bagaj kısmında hava alabileceği bir noktaya koyulmasına izin ver. molada çıkarıp su ver. gerekirse muavini kafala, her durduklarında bagajı açtır bi bak.

41- eğer ilaçlarla ilgili deneyimin yoksa kendi kendine yanımda gitsin diye uyutucu ilaç vermeye kalkma. gerekirse veteriner versin, dozunu ayarlasın.

42- kedinle birlikte mutlaka kedi taşıma kabı, kedi tuvaleti, mama kabı, kedi tasması, bir iki küçük oyuncak vs edin.

43- kedine karne çıkarttır veterinerden ve her yaptırdığın ilacın etiketini karnesine yapıştırt.

44- boşu boşuna kedi yatağı, kedi tırmalama ağacı vs vs pahalı şeyler alma. kedi bu, hiçbirinin yüzüne bile bakmaz gider iki liralık bezle aşk yaşar.

45- kediler nankör değildir. doğaları farklıdır.

sokakta sürü halinde dolaşan köpek görürsün ama kedi göremezsin. kediler yaşamak için kendi varlıklarından başka hiçbir şeye ihtiyaç duymazlar.

keyif ve rahat pezevengidirler. bir kere girdikleri ev de yatak da sen de onlara aitsindir artık.

doğalarında evcilleştirilmek yoktur kedi familyasının. evcilleştirilemeyen tek türdür. en evcilleri işte bizim ev kedilerimiz. onlara da oraya otur, buradan kalk dersen 'pehhh' cevabı alırsın.

o yüzden kedilerle eşit ilişki kurmalısın. birbirinize ve yaşam alanlarınıza saygı duymalısınız. ikinizin de birlikte olmak isteyebileceği gibi, yalnız kalmak isteyeceği zamanlar da olacak. bunu birbirinize kırmadan anlatın.

46- kediler mutlu olunca mırlar. o derinden gelen mırıl mırıl, grul grul ses mutluluktandır.

47- kedilerin gözlerinin içine uzun süre bakma. tehdit olarak algılar. saldırır.

48- genel olarak kedilerin vücut ısıları yüksek olur. uzun tüylülerde daha da fazla. yorganın altında sizinle uyumasına alıştırırsanız, muazzam geceler geçirirsiniz. kolunuzda uyumaya bile alışabilir.

49- kendi suyu varken senin su bardağından ya da çeşmeden su içmek isteyebilir. keza süt için de öyle. hazırlıklı ol. tabağından patiyle yemekleri çekip almaya çalışabilir. sorun yok, meraklı hayvanlar bunlar. yemek onun yemeyeceği bir şeyse yemeden önce ona bir koklat bir daha gelmez zaten,

yiyeceği bir şeyse sadist misin sen ver çocuğa yemekten önce bi parça yesin işte.

50- kaç saattir bu destanı yazıyorum bilmiyorum. ve sen oturup baştan sona bunu okuduysan bi mesaj at tebrik edicem seni.

51- çok gerekmedikçe kediler yıkanmaz. yalayarak zaten kendilerini temizliyorlar. yıkanacak olan yetişkin kediyse kesin yersin tırmığı. bulaşma.

ilk entryde kedileri banyodan çıkmadan kurutun demiştim, bu kesinlikle bazı arkadaşların anladığı gibi saç kurutma makinesiyle kurutmak değil. asla saç kuruta makinesini kediye tutma, bir havluyla sarıp kurula.

sonra o kendini yalayarak tüylerini düzeltir. şampuanı gözüne kaçırma, tüylerinden şampuanı iyice arıttığından emin ol, zararlı madde yalamasın.

bebek şampuanı kullanabilirsin yıkarken. ama uzun tüylü kedilerde kullanılması gereken tarak, şampuan türü vs de cinse göre değişebiliyor.

52- kediler sese karşı çok duyarlı. çok da tırsak bu şahsiyetler. elektrik süpürgesinden, saç kurutma makinesinden falan fena halde tırsıyor, rahatsız oluyorlar. bu makineler ortaya çıkınca ortadan kaybolurlar, sorun yok.

53- cins kedilerin her bir cinsi farklı ilgi istiyor.

mesela iran kedileri, chinchilla gibi uzun tüylü kediler sürekli bakım ister. bu çocukları düzenli taramak gerekir tüylerinin topaklanmaması için.

bu türlerin genelde gözleri de akar. gözden aşağıya giden akıntı ıslak mendil yardımıyla hafifçe silinir. bastırma çocuğun gözüne, acıtma. hassas ol.

54- bazı türlerde bazı hastalıklar daha sık görünüyor. cins kedi sahibi olacaksan mutlaka bir veterinerle görüşmelisin.

55- neden cins kedi sahibi olmak istiyorsun? mesela biz de senin slav ırkı mensubu olmanı istiyoruz, satın almaya da hazırız ama gerçekler ve hayaller arasındaki acı farkı yaşıyoruz.

gerçek bir hayvan sever, kedi sever, hayvanı cinsi için değil, tamamen varlığı sebebiyle sever.

cinsi için hayvan seviyor, bir de utanmadan ona sahip olmaktan gurur duyuyorsan sen hayvan sever değil, oyuncak sever şımarık bi insanımsısın. kabullen bunu.

biraz araştır o cins hayvanlar pet shoplarda ne acılar çekiyor. sırf satılmak için dişiler nasıl da hayvanca habire doğurtuluyor. satılamayanların sonları ne oluyor.

azıcık insan ol araştır.

kimseye hediye almaya da kalkma. hayvanlar hediyelik eşya değildir. hediye hayvanların yüzde 90'ı sokağa atılıyor ya da barınağa veriliyor.

56- uzun tüylü türleri traş ettirebilirsin. evdeki traş makineleriyle traş etmeye kalkma sakın. kedilerin tüy yapısı farklıdır. veterinere götürmen en iyisi.

makasla kesmek gibi bir gerizekalılık da yapmaya kalkma. manyak mısın sen ya bi de aklından geçiriyorsun? yok olmaz. hayvanı yaralarsın.

zaten çoooook büyük problem değilse bırak tüylü kalsın.

57- traş edilen kedilerin kafasına ve kuyruğuna dokundurtma. psikolojileri bozulur.

58- bazı cinsler karakter olarak farklı özellikler gösterebiliyor. mesela iran kedileri çok duygusal, siyam kedileri agresif, van kedileri titiz olabiliyor.

59- kedi bakımı ilk yıl aşıları nedeniyle masraflı. kısırlaştırma ameliyatı var sonra. sonraki sonra uzun yıllar hastalık olmazsa masrafı 2016 mart'ına göre max. 50-60 tl olur.

hastalık olursa veteriner masrafları astronomik yükselebiliyor. buna hazırlıklı olmalısın.

60- 10 yaş itibariyle sağlıklı kedileri bile her yıl check-up'a sokmakta fayda var. check-up fiyatları 250-400 tl arasında değişiyor. (2016 mart, istanbul fiyatları)

üniversite hastanelerinde daha uygun fiyatlar bulabilirsin. özel veterinerler arasında fiyatlar semte göre de fark ediyor.

61- kedilerdeki en ağır hastalıklardan biri kedi aids'i olarak bilinen fiv. fiv asla ve asla insanlara bulaşmayan bir hastalık. ancak kediler arasında ve anneden-babadan yavrulara geçiş olur.

62- yaş ilerledikçe böbrek, apandisit, şeker gibi hastalıklar görülebiliyor. erken teşhis hayatını uzatıyor.

şeker en kötüsü. apandisit de kötü. bunlara göre böbrek rahatsızlıklarını daha hafif sayıyorlar.

63- kedinin aşırı-ani kilo vermesi durumunda mutlaka veterinere götür. bir hastalık belirtisi olabilir.

64- kedilerin de dişleri çürüyor. çürükler nedeniyle de kilo verme görülebilir.

eğer dişi çürürse yapılacaklar: kafa dengi bir diş hekimi buluyorsun. kedi sever cinsten. ufaklığın dişine dolgu yapması için ikna ediyorsun. sonra veterineri kafalıyorsun. ufaklığın bayıltma işlemini yapıyor. o uyurken sen bir anne-baba olarak ağzını açıyorsun, dişçi kardeşimiz işini yapıyor. ufaklığımız uyandıktan sonra mis gibi çürükten temizlenmiş, dolgusu yapılmış bir dişe sahip oluyor.

65- kediler dört ayaklarının üzerine düşer evet ama onlar da sakatlanır. her zaman bu önerme doğru olmayabiliyor.

66- üst katlarda oturuyorsan pencerelere mutlaka sineklik takmalısın. koçtaş'ta satılan basit yapıştırmalık sineklikler değil. pimapen'in pencereye geçirilen sinekliklerinden. bunların parçalanması zordur.

67- balkona korumalık yapmalısın. ama sıpanın dışarıyı da görebileceği bir korumalık olmalı, yoksa aşağıya bakıcam diye uçan kedi olabilir.

balkondan düşme maceraları çok olabiliyor aklında olsun ve kediler de düşünce bir yerlerini kırabiliyorlar.

68- genelde bu kedi denen canlı türü, pencerelere, balkonlara pek meraklı olur. üç nedeni var, temiz hava almak, kuşlarla fantezi yapmak, bir de kedinin başına ne gelirse meraktan işte.

69- zemine yakın ya da bahçeli bir evin varsa dışarıya bırakabilirsin gezip gelsin.

ama çok pis boğaz olanları var bunların. kedi gibi al karşına konuş, sokakta bulduğu şeyleri yememesi gerektiğini anlat.

sokakta gezerse hastalık bulaşır mı diye korkma. aşılarını yaptırıyorsan bulaşma ihtimali düşük. zaten o kendini de temizliyor.

70- kedini de çocuk eğitir gibi eğitmelisin. mesela çocuğa nasıl adını öğretiyorsun, kedine de öğretmelisin.

sokağa bırakacaksan özellikle senin ona hitap ettiğin isme alışmış olmasına dikkat et. seslendiğinde anlıyor mu adı olduğunu mesela? ola ki kaybolursa onu ismiyle arayacaksın sonuçta, adını bilmeli.

71- velev ki kaybolursa, evi bulmasını istersen, senin kıyafetlerinin, evin kokusunun olduğu bezleri vs çevreye asarsan, bir rivayete göre kokusunu alıp evi buluyorlarmış.

72- ilk sokak denemesinde şöyle bir gözlem yapabilirsin dışarı çıkınca ne yapıyor bi bak. ama genelde gezip eve gelir. hazır mama, yumuşak yatak, minnok bir köle falan sen olsan geri dönmez misin? o da döner, evin yolunu unutmasın yeter.

73- kedi tasmasıyla kedi gezdirenler de var. ama kediler doğası gereği özgürlük düşkünü hayvanlar, birçoğu bundan hoşlanmayabilir, ama alışadabilir.

74- pire tedavisini yapmazsan (ilk entryde var bilgi) en çok kedilerin boyunlarına takılan tasmanın altında pire birikir.

75- bazı kediler tasmaya reaksiyon vermiyor. ama bazıları hiç hoşlanmayabilir. tasmayı çıkarmak için kendini boğmaya kalkanı mı, derisini yüzeni mi, tüylerini yolanı mı, psikopata saranı mı ararsın. sevmiyorsa dikkat et kendine zarar vermesin.

zarar veriyorsa çok zorlama, bırak özgür olsun. evlat işte napıcan, çekicen mecbuuurrrr.

76- dışarıda gezecekse mutlaka eve girdiğinden emin ol. sokakta bırakıp gitme. döndüğünde hala gelmemiş olursa çok panikleyeceksin çünkü.

77- yıllarca evde yaşamış kedi sokaktan korkar, dikkat et çok savunmasızdır. sokağın tehlikelerini bilmiyor minnok.

78- ev kedileri, sokak kedilerinden farklı olur. her konuda. sokak kedisini alıp eve koysan o da zamanla değişir.

mesela, ev kedilerinin avcılık yetenekleri sokaktakilere göre körelmiştir.

sıcak-soğuk dengesi daha farklıdır. sokak kedisi soğuğa daha dayanıklıdır. ev kedisi sıcağa alışkın olduğu için daha çabuk hasta olur.

tehlikelere karşı daha açıktır. hiç sokak görmeyenler, mesela karşıdan karşıya geçmeyi bile bilmez. insanlardan, arabalardan kaçması gerektiğini bilemez.

78- kedi dünyasında da hiyerarşi vardır. eve ilk gelen evin ilk sahibidir. diğerlerinden üstündür. sonra her gelen bir sonrakinden daha üstündür.

(resmen askeriye mantalitesi aq, sonra biz özgür kedileriz, bize hükmedemezsin, bık bık bık. he canım he.)

79- iki yavru kediyi aynı anda almak daha iyidir. genelde büyüdüklerinde sonradan gelen kediyi kabullenmekte zorlanıyorlar.

ev her an texas'a dönebilir demedi deme.

80- yetişkin kedin varsa, çok küçük yavru kedi almayı düşünme bile. büyük olan ufaklığı çiğ çiğ yer de kemiğini bile bulamazsın.

ne yapsan fayda etmeyebilir. yetişkin kedili eve an az 7-8 aylık yavru kedi almak tehlikeyi bir derece azaltabilir. yavrunun tırnaklarını da kesme, ki kendini koruyabilsin. büyük olanın tırnağını kes ama, ufaklığın gözünü oymasın kıskançlıktan.

81- bir iddiaya göre hatun ve erkek kedi birlikte, -hemcinsiyle olmasından- daha iyi anlaşabiliyor. ama her zaman bu böyle olmuyor. bazı kediler, direkt "başka kedi" olgusundan pek haz etmeyebiliyor.

evde var, çeken bilir kardeş.

82- kedi denen canlının özellikle hatunları daha duygusal ve duygusal zekaları daha gelişmiş oluyor. bu da al sana bol bol trip, küsme, ama sen beni artık sevmiyorrr modu demek.

ciddi ciddi alınıp surat asabiliyorlar. trip atabiliyorlar. kıskanabiliyorlar. seviyor lan işte seni, anlasana.

83- kedi olan evde (aslında köpek olan evde de) ev eşyaları zırt pırt değiştirilmez. mümkün olduğunca uzun kullanılır.

nasıl olsa yeni gelecek olanların da kaderi tırmığı yemek.

85- evde süs ağacı, saksı vs. pek bulundurulamaz. saksı dibinin bir anda kedi tuvaletine döndüğünü görebilirsin.

o iyi ihtimaldi, kötü ihtimal ninja kedi olmaya çalışırken saksıyı devirebilir. çok şapşik bunlar vallaha.

86- kediyle birlikte evde, balık, kuş, kaplumbağa beslemeye kalkmasan iyi olur. malum, akşam yemeği için mutfağa girip balık kızartma, kaplumbağa yahnisi, portakallı kuş yahnisi falan yapmak isteyebilir.

olmadı kafeslerini devirebilir. sonuçta kediler avcı hayvanlar.

illa besleyeceğim diyorsan, kafesleri ulaşamayacağı yükseklikte tut.

87- kediler patilerini bastırarak garip bir masaj yapma hareketi yaparlar. genelde üzerindeki giysiyi vs ısırarak yapar.

bu annelerini özledikleri anlamına gelir. annelerinin sütünü emerken memeyi damaklarının arasına alır, elleriyle memeye bastırırlar süt gelsin diye.

anne sütünden erken ayrılan bebişler çok yapar bu hareketi.

88- kedişler 50 günlükken sütten kesilir.

bu zamandan sonra anneden ayrılıp sahiplenilebilirler.

89- kedilere sütün zararlı olup olmadığı bir tartışma konusudur. sindirim sistemlerine zararlı olduğu iddia edilir. nedeni ise laktoz hassasiyetidir.

şimdi, insanlarda da laktoz hassasiyeti olabiliyor, o zaman insanlar da süt içmemeli. ama laktoz hassasiyetinin temelini sindirim güçlüğü oluşturduğu için, laktozu parçalanmamış süt insana da zararlı.

insanlarda nasıl ki metabolizma yavaşlayınca laktoz hassasiyeti artar, kedilerde de öyle. hem kendi hem kendinin sağlığı için laktozsuz süt tüketmelisin. çok da süt verme zaten zararları da var.

90- yine destan yazdık galiba gece gece. ve sen yine sabırla bunu baştan sona okuduysan yeşillendir tebrik edicem. ama ilk partiyle arka arkaya hepsini okuyan garibansan, şimdi gözlerin çıkmış olmalı, yeşillendir alnından öpücem.

Bu içerik de ilginizi çekebilir

Tek Kelimeyle Duygulara Tercüman Olabilen Almancanın 10 Harika Kelimesi