YEME İÇME 29 Mayıs 2019
68,4b OKUNMA     767 PAYLAŞIM

Çay İçilen Bardağın Çayın Lezzetine Bir Etkisi Var mı?

Yoksa siz de ince belli bardakta aldığınız çay tadını, diğer bardaklarda alamayanlardan mısınız? Eğer öyleyse bu yazı mutlaka ilginizi çekecektir.


öncelikle olaya fiziksel ve biyolojik açıdan yaklaşalım

yediğimiz-içtiğimiz her şeyde, yemeden önceki aşamada gördüğümüz şeyin ne olduğuna ilişkin beynimize sinyal gidiyor olması ve beynimizin gelecek olan yiyecek/içeceğin lezzetli olacağı düşüncesiyle hormonlara coşkuyu vermesi herkesçe bilinen bir gerçeklik.

beynimiz/hormonlarımız/vücudumuz aslında güzel görünen şeye daha bir coşkuyla yaklaştığından gerçek anlamda lezzet farkı oluyor. aynı şey tuttuğunuz bardağın malzemesi, şekli ve berraklığıyla da ilgili. cam bardakta çay içilmesinin çok farklı bir his uyandırmasının başlıca nedeni bu. hatta cam bardakların kristal olması çaya daha bir parlaklık katacağından çayın daha lezzetli gelmesi normal ve bilimsel bir durum. işin içinde ışığın kırılması ve renklerin insanlar üzerindeki etkisi, parmak uçlarındaki sinirlerin mide ile doğrudan bağlantısının olması dokunma hissinin ve neye dokunduğunuzun lezzet algısına etkisi gibi daha bir sürü nokta var.


gelelim işin kimyasal boyutuna

öncelikle kullanılan bardağın malzemesinin sıcak suyun içindeki caco3 dediğimiz kireçle etkileşimi tadı etkiler, bu bir. 

çaydaki tein ve teanin gibi bileşikler ısı değişiminden çabuk etkilenirler bu nedenle ısı dağılımı ve korunumu önemlidir bu da tada etki eder, bu iki. 

camın kimyasal formülü açısından üretimdeki reçetesi bile sonucu etkiler. hatta çay içtiğiniz cam bardağını üreten fabrikanın hammaddesini nereden aldığı bile tadı etkiler. misal; mısır kumuyla yapılmış cam bardak ile yerli kum ile yapılmış cam bardak arasında ciddi farklar olur, bu üç. 

sıcak çay, bardakta gözle görünmese de küçük aşınmalar deformasyonlar yaratır. bu partiküller çok küçük nano boyutta olmasına karşın tadı etkiler, bu dört. 

aslında bize çıplak gözle düz görünen camın, doğası gereği pürüzlü bir yüzeyi var. bu nedenle cam da olsa su bardağı ile çay bardağı arasındaki pürüzlü yüzey farkı yüksektir. bu pürüzlü yüzeyler çaya tadını veren flavonol ve flavonoidleri tutar böylece temas yüzeyi az olan çay bardağında içilen çayda lezzet daha fazla olur, bu da beş. 

yüzey artarsa bu bileşikler daha fazla bardakta birikir ve daha az tat alırsın. bunu kafanızda canlandırabilmeniz adına bir örnek vereyim; bazen sık kullanılan çay bardakları düzenli yıkansa bile rengi sararır, istediğini yap yine rengi eskisi gibi olmaz, işte bunun nedeni de aynı bileşikler.

sonuç olarak

ben yediğimden içtiğimden bir şey anlamıyorum diyorsanız, bu siz ile tat alma duyunuz arasındaki sorun. bu biyolojik sorununuzu çözün, sonra farkı hissedersiniz.

Kadın Futbolunun Yasakları Aşarak Ses Getirir Hale Gelişinin Öyküsü

Kadın Milli Futbol Takımımızın 10 Numarası Melike Pekel'in İlham Verici Hayat Hikayesi