TELEVİZYON 3 Mayıs 2023
37,1b OKUNMA     342 PAYLAŞIM

Charizard'ın Magmar'ı Yenmesinin Normal Şartlar Altında İmkansıza Yakın Olması

Pokemon'un en akılda kalıcı bölümlerinden biri olan Charizard-Magmar savaşının gerçekleri canınızı yakabilir.

pokemon'un orange island sezonunu izlerken aklıma takılan ilginç bir durum. malumunuz ash denen basiretsiz piçin laf dinlemeyen charizard'ı, blaine'in meşhur pokemon'u magmar ile destansı bir mücadele vermişti. sözde bu karşılaşma sonucunda laf dinlemeyen charizard ve ash ile arasındaki buzların çözüleceği, ikili arasında pikaçu kadar olmasa da bir yakınlık sağlanacağı tahmin edilmişti, ancak öyle olmadı. olan, disiplinli ve bu işe hayatını adamış blaine ve onun arkadaşı şanlı magmar'a oldu. daha önce hiçbir müsabakayı kaybetmeyen magmar, daha pokemon'nuna bile söz geçiremeyen bir velede yeniliyor.

fakat karşılaşmayı tekrar tekrar izledikten sonra aslında magmar'ın kazandığı kanısına vardım.

o da şöyle

magmar, safkan bir ateş tipi pokemon'u. adından da anlaşılacağı üzere lav tipi bir pokemon. charizard ise yarı ejderha yarı ateş tipi pokemon'u. bunları aklımızda bulunduralım. ayrıca, charizard'ın bu karşılaşmayı kazanabilmesi için olabildiğince kanatlarını da kullanması gerekiyor. ancak, charizard diğer ejderha pokemon'ların aksine hantal bir uçucu olarak bilinmektedir. öte yandan magmar ise güçlü, dayanıklı bir ateş pokemon'udur. tahmin edeceğiniz üzere karşılaşmaya magmar atak ve kararlı başlıyor. ash ve charizard arasındaki uyumsuzluk maçın başında açıkça görülüyor. çünkü, charizard denen kerkenez savaşmak dahi istemiyor. daha burada magmar'ın hakkının yendiğini görebilirsiniz. 


magmar, karşılaşmayı kazanmaya çok yakınken, charizard bir anda en güçlü saldırısı sismik çarpmayı yapmak için magmar'ı sırtına takıp, göğe yükseliyor. ancak bunu yaparken dik bir açıyla yapıyor. charizard'ın kanatları, magmar ağırlığında pokemon'u kaldırabilecek kadar güçlü değil. zira bir bölümde charizard üzerinde uzun yolculuk yapan bir pokemon eğitmeni, charizard'ların çabuk yorulduğu hususuna değinmişti. chazirad'ın magmar'ı dik bir açıyla kucaklayıp göğe yükselebilmesi için charizard'ın kanat genişliğinin, normal kanat genişliğinden tam 4.5 metre fazla olması gerekirdi. yine, tek bir sıçramayla o kadar dik havalanabilmesi için ayaklarını ve pençesini yay gibi geriye germesi gerekirdi. ancak, bunu da yapabilmesi için zeminin yumuşak bir zemin yani çimen ya da toprak zemin olması lazımdı. ancak, o da yok.

bir diğer aklıma takılan konu ise. bu sismik çarpmayı yaparken, charizard en yüksek irtifaya çıkabilmek için daireler çizerek, ulaşabileceği maksimum yüksekliğe çıkıyor. ve bunu yaparken, arka fonda dünyanın atmosferinin dışına çıktığı görülüyor. işte her şey burada ilginçleşiyor. charizard, magmar gibi içi dışı alev yani ateş pokemon'u değil. yaşamını idame ettirebilmesi ve hayatta kalabilmesi için kuyruğundaki ateşin sönmemesi gerekiyor.


pekala, hemen progresif düşünerek bilime başvuruyoruz. ateşin, dünya atmosferinde yanması için oksijen gereklidir. yine, ateşin sönmemesi için havaya ihtiyacı vardır. ancak, charizard'ın sismik çarpmayı kullanarak dünya atmosferinin dışına yani oksijenin olmadığı uzay boşluğuna çıktığını bilmekteyiz. bu durumda, yine bilime başvuruyoruz. uzay boşluğunda, oksijen yoktur. o yüzden astronotlar kasket gibi bir şey takar, oksijen tüpü kullanırlar. bu durumda, uzay atmosferinde bulunan charizard'ın kuyruğundaki ateş, oksijensiz bir ortamda nasıl sönmüyor? bu size de ilginç gelmedi mi?


ha diyecek olursanız, aynı mantığa göre magmar da ölmeliydi, bundan zarar görmeliydi. dikkat ederseniz, o son saldırıda magmar'ı lavların arasına fırlatıyor. yani, magmar bundan etkilenmiş olsa bile, lavların içine düştüğü için ve de lav tipi ateş türü olduğu için, hemen aynı bayılmış birine soğuk ayran içirirsiniz de ayıltırsınız ya aynı öyle olurdu ve geri lavların içinden fırlayıp dikiliyor zaten. ancak, charizard saldırıyı tamamladıktan sonra tekrar yere konuyor ve ateşin veya lavların içine girmiyor. yine, charizard'ın o uzay boşluğunda nefes alamaması ve bilincini kaybetmesi gerekiyordu o da olmadı. magmar, bileğinin hakkıyla aldığı, annesinin ak sütü gibi helal olan müsabakadan bu tür saçma sapan noksanlıklar yüzünden yenilgiyle ayrılmıştır.

o meşhur karşılaşma