SİNEMA 6 Kasım 2020
143b OKUNMA     642 PAYLAŞIM

Charlie Chaplin'e Bakış Açınızı Güncelleyecek Sevimsiz Ayrıntılar

Chaplin büyük bir sanatçıydı, peki ya özel hayatı? Sanat ve sanatçının kendisi ayrı düşünülmeli elbet, yine de kamuya mal olmuş bir kişinin perde arkasındaki yaşamı merak uyandırmıyor değil. İşte şaşırtıcı ayrıntılar.

chaplin... bir yönetmen, oyuncu, komedyen ve sübyancı.

evet yanlış duymadınız, az sonra bütün dünyanın güldüğü, time dergisine tek başına kapak olan, tüm dünyanın hala ondan alıntılarda bulunduğu bu süper ünlü insan hakkında bir kaç acımasız bilgi vereceğim. hazırsanız başlıyorum.

not: burada charlie chaplin'in icra ettiği sanat/sanatlar hakkında herhangi bir bilgi yoktur.
özel hayatı bizi ilgilendirmezciler devam etmeyebilirler.

önce kısaca hayatı ile başlıyorum,

annesi ve babası doğumundan kısa süre ayrıldılar. babası bir alkolikti ve ölene dek içti. annesi ise akıl hastanesinde hayata gözlerini yumdu. charlie bir süre yetimhanelerde yaşadı ve nihayet bazı müzikhollerde sahne alarak kendini bu trajediden uzaklaştırdı. daha sonra mack sennett tarafından keşfedilip hollywood'a ayak bastı, o günden sonra gerçek yeteneği ve yaratıcılığı sayesinde durdurulamaz yükselişi başlamış oldu.

1. chaplin ilk karısı mildred harris ile, mildred on beş yaşındayken onunla beraber olup, o on altı yaşındayken evlendi. engelli doğan çocukları maalesef sadece üç gün yaşadı. bir yıl sonra mildred'den ayrılan charlie, yine on beş yaşında olan lita grey ile ikinci şansını denedi. hamile kalan lita'dan çocuğunu aldırmasını istedi, ancak kızın ailesi araya girince yine on altı yaşını bekleyip lita ile evlenmek zorunda kaldı. 3 yıl sonra ayrıldılar. gerekçe ise charlie'nin lita'yı oral sekse zorlaması ve aldatması (en az 5 kadın ile) olacaktı. charlie 625.000 dolar gibi dönemine göre çok yüksek bir meblağ ödedi ve ayrıldılar.

Chaplin ve Lita Grey

2. chaplin, minta durfee'nin anlattığına göre, çok kötü kokuyordu. iki hafta boyunca hiç değiştirmeden aynı takım elbiseyi giyebiliyordu. sürekli çevresinden şikayet alan charlie bunu tasarruf için yaptığını savunuyordu.

3. set ortamında zalim, egoist ve zorba tavırları ile diğer oyuncuları zorluyordu. marlon brando ile a countess from hong kong filmi setinde neredeyse birbirlerine gireceklerdi. brando, chaplin için, 'korkunç derece zalim', 'egoist bir zorba ve pinti', 'muhtemelen hayatımda gördüğüm en sadist insan' gibi cümleler kurdu. gerekçesi ile insanları film setinde azarlaması ve çok aşağılayıcı ifadeler ile rencide etmesiydi. marlon brando'ya bile oyunculuk mesleğinin yüz karası olduğunu söyleyebilecek kadar yükselebilen sinirli biriydi. daha sonraları chaplin de brando'nun çalışması imkansız birisi olduğunu söyleyecekti, o da ayrı.

Film setinde.

4. luis bunuel meşhur inzivasına çekilmeden önce bütün hollywood'u ifşa etmişti. e hali ile chaplin de buradan nasibini aldı. bunuel'in iddiasına göre, chaplin evinde sürekli grup seks partileri düzenliyor ve arkadaşlarını davet ediyordu. hatta bir detay olarak charlie asla zenginlerin çağırdığı profesyonelleri çağırmaz, onun yerine amatör ve sokak işi seks işçilerini ayarlardı.

ekstralar: 

- lastik ve lastikten yapılmış her şeyden tiksiniyordu. bu sebeple prezervatif de kullanmıyordu.

- sütten nefret ediyordu. süt şişelerine dokunmak bile istemiyordu.

kaynak: stephen weissman - chaplin: a life
luis bunuel - my last sigh