OYUN 1 Ekim 2024
4,5b OKUNMA     71 PAYLAŞIM

Cities Skylines Oyunundaki Bazı Yaygın Sıkıntıların Sebepleri

Yayınlandığı 2015'ten bu yana şehir kurmayı sevenlerin favorilerinden olan oyun hakkında birkaç tüyo.

en başta söyleyeyim. bu oyunu modsuz oynarım ben. orjinal hali bir kaç nokta dışında gayet mantıklı. sorunlar gayet gerçek hayatta karşılaşacağınız sorunlar. modlar bazı zorlukları kolaylaştırıyor, kimisine bu şekilde eğlenceli geliyor olabilir. ama ben hard oyuncuyum kardeşim zoru severim.

şimdi takıldığımız, herkesi sinir eden sorunları açıklayacağım. öyle hap gibi çözümler beklemeyin. herkesin planlama tarzı, oynayış biçimi amacı farklı.

1. trafikte tüm araçlar sol şeritten gidiyor

hayır hepsi sol şeritten gitmiyor. siz sola dönmek için o şeritte biriken araçları görüyorsunuz, diğer şeritlerden akıp gidiyor araçlar ama fark etmiyorsunuz çoğu zaman. peki neden solda birikiyor bu araçlar? çünkü sola dönecekler de ondan! evet medeni ülkelerde böyle bir kural vardır. sola dönülecekse sağ şeritten yardırılmaz, araya kaynak yapılmaz. peki neden araçlar sola dönmek istiyor hep? aslında nedeni ezbere oynamanız. bu başlık altında da çoğu kişinin önerdiği hep tek yönlü yol yapma taktiği. hayır kardeşim, tüm şehir planı bunun üstüne kurulamaz.

2. ölümler çok oluyor, cenaze arabaları yetişemiyor

bunun nedeni şehrinizi çok hızlı büyütmeniz. her seferinde devasa yerleşim alanları açmanız. mantık basit ve gerçekçi. siz yeni yerleşim yeri açtığınızda şehrinize yetişkin insanlar taşınır. ve belli bir süre sonra hepsi aynı zaman diliminde ölmeye başlarlar. şehrinizi büyütmeyin demiyorum. ama yaş aralıklarında denge gözetin. denge şaşarsa ve belirli bir yaş grubunda yoğunlaşma olursa, ölümler de aynı zamanda birden olacaktır. ama oyunda eleştirdiğin bir nokta bu araçların en uzak yerlere gitmesi. kendi kapsama alanında kalması gerekirdi.

3. mal/ müşteri sıkıntısı

burada da biraz ekonomi bilgisi gerekiyor. ama temelde dış ticaret dengesini iyi ayarlamanız lazım. ve kademe kademe sanayileşmek lazım. benim gördüğüm pek kimse tarım alanlarını iplemiyor. oysa en çok ihtiyaç duyulan şey. sonra sanayiye geçeceksiniz. sanayinizin ithal ettiği şeylere bakacaksanız. ona göre odun, demir, petrol kaynaklarını üreteceksiniz. ama her zaman ithalatınızın ihracatınızdan az olmasını hedefleyeceksiniz.

4. çöp toplama sorunu

oyunda çöp sorunu diye bir şey yok. çöplerin toplanmama sebebi trafik. eğer bir yerde çöp ikazı varsa ve sizin çöp alanınızda boşta duran kamyonunuz varsa, tüm çöp işareti olan yere giden hali hazırda bir kamyon var demektir. ama burada da cenaze arabasındaki sorun var. dibindeki yer dururken önce yanan en uzak yere gidebiliyor. ama dediğim gibi çöp yanan yere başka bir kamyon yolda ise diğer kamyonlar bekler. aksi mümkün değil. dediğim gibi çöp sorunu tamamen trafik nedeni ile kamyonların gecikmesinden kaynaklanıyor.

dediğim gibi hap gibi bir çözüm önerim yok. ama sorunların sebepleri de yukarıdaki gibi. ama oyuna bakış açınızı değiştirin. en kalabalık, en büyük şehri kuracağımdaki amaç nedir allah aşkına? planlı, kendi kendine yetebilen, dengeli bir şehir kurmaya neden çalışmıyorsunuz? dünyada büyük olup da sorun olmayan bir şehir var mı?