Crusader Kings II Oyunu İçin Kullanabileceğiniz DLC'ler ve Amaçları
DLC: Downloadable Content, yani indirilebilir içerik. Genellikle bir ücret karşılığı dijital ortamlardan satın alınan bu DLC'ler elinizdeki mevcut oyuna ekstra içerik sağlar.
madem crusader kings 2 bedava dağıtılınca almayan kalmamış, oynamak isteyen ama bu kadar dlc var hangi biri ne yapar ne işe yarar anlamayıp gözü korkan olursa diye dlc'leri hakkında bilgi vermek istediğim oyundur. kapsamlı bir steam incelemesini kaynak alıp kendi düşüncelerimi de ekleyerek çeviriyorum, buyrunuz:
way of life
bu dlc karakteriniz için 10 yıldan uzun süreliğine özel bir focus (hedef) belirlemenizi sağlıyor. bu tüm leydileri yatağa atmak da olabilir, dünyanın en muhteşem kumandanı olmak da, seçim sizin. uğraşacak bir sürü yenilik ve event ekliyor oyuna.
conclave
oyunun ana mekaniklerinden bazılarını düzenliyor. önemli olarak konsey üyelerinin çalışma mekaniğini değiştirerek hükümranlığınızla ilgili meselelerde söz sahibi olmalarını sağlıyor. ama bazı insanlar bunun oyunu zorlaştırdığından şikayetçi olmuş. ayrıca çocukların eğitim sistemine de birkaç şey eklemiş; bir çocukluk hedefi belirlemek veya eğitmeni taklit etmesini sağlamak gibi traitlerini etkileyen şeyler.
reaper due
sıradan hastalıklardan savaş alanında bir uzvunu kaybetmesine kadar karakterinizin ölmesine sebep olacak bir sürü sebep ekliyor.
the old gods
oyunu pagan olarak oynamanıza izin veriyor. daha çok viking bölgelerine ve etrafına odaklansa da oldukça kapsamlı bir dlc. ayrıca daha erken bir başlama tarihi de ekliyor oyuna.
charlemagne
oyuna önceden ayarlanmış bir event zinciriyle dahil olacağınız hre'nin oluşturulmasıyla ilgili bir hikaye ekliyor. tabiki kolayca tarihi değiştirmeniz ve önceden planlanmış evenleri atlamanız da mümkün. ama belirtmek gerek ki bu event serisi sadece karling brothers'dan biri yada king of lombordy (italya) olursanız başlıyor, yada yapay zeka imparatorluğu kurarsa. ayrıca oyuna viking age'den daha erken bir başlangıç tarihi de ekliyor.
legacy of rome
bizans imparatorluğu, içindeki herhangi bir karakter veya ortodoks kilisesinin önemli kişileriyle oynamanıza izin veriyor. ayrıca oyuna kalıcı (yarı profesyonel) orduları da ekliyor. bizans veya anadoluya ilginiz olmasa bile genel olarak önereceğim bir dlc.
jade dragon/rajas of india/sword of islam/sons of abraham
genel olarak dört dlc de merkez avrupa dışındaki karakterler ve dinlerle oynamanızı sağlıyor, özel olarak sword of islam'da ailedeki dinsiz/dine saygısız üyeler yüzünden decadence (bozulma) gittikçe artıyor belirli bir seviyede iç savaşın başlamasına sebep oluyor.
horse lords/the republic
ikisi de oyuna yeni hükümet tipleri ekliyor:
- horse lords: toplama köylü orduları yerine tamamı süvariden oluşan saf horde/orduları yönetebilirsiniz. atlarınız için yeni beslenme alanları sağlamalısınız ve bunun için "medeni" insanların topraklarını ele geçirip şehir, kilise ve kaleleri yıkabilirsiniz. oynaması oldukça eğlenceli olsa da klanlar arasındaki kan davası nedeniyle çok dengesiz hale gelebiliyor. kişisel olarak öneririm
- the republic: bu ise horse lords'un tam tersi. yerleşim yerlerini ortadan kaldırmak yerine the republic olarak oynayabileceğiniz uluslarla (venedik, cenova) yeni topraklarda ticaret merkezleri kurabilirsiniz. bekleneceği üzere bu cumhuriyetler zayıf askeri güçlerine karşılık güçlü ekonomileri ile öne çıkıyor. ancak ben karşılaşmamış olsam da bazen elle tutulur bir sebep olmadan game over verdiği söylenmiş.
monks and mystics
ilginç bir dlc, oyuna karakterinizle yönetebileceğiniz devil worshipersları ( dinler içindeki değişik inanç grupları) ekliyor. bu order/birlikler karakterinize ve çevresine çeşitli bonuslar veriyor. örnek olarak hermetics temel olarak filozof ve ustalardan oluşan bir birlik ve learning/öğrenme yeteneği 10'nun üstünde olan (ve kabile lideri olmayan) bir karakterle oynaması oldukça zevkli. assassins adından da anlaşılacağı üzere suikastçilik üzerine uzmanlaşan bir dini birlik, sadece shia/şii takipçileri için uygulanabilir ama pagan olmayan tüm karakterler bu birliğe ilgi göstermenin bir sonucu olarak gizlice şii olabilir. son olarak şeytana (veya o dinin kötü tanrısına/karakterine) tapanlar var. bu karakterler çok güçlü ve gizli eylemlerde bulunabiliyor, adam kaçırmaktan uzuvları tekrar çıkarmak gibi mucizeler sergilemeye kadar. genel olarak pagan bölgelerinde bulunuyorlar.
sunset invasion
tarihi gerçeklik dışı bir dlc ve genel olarak bu yüzden eleştirilmiş ama benim hoşuma gidenlerden biri. moğol istilasının batı cephesi gibi düşünün, bu dlc aktifse, oyununuzun bir noktasında aztekler avrupa'yı istila edecek. şaka değil, milyonlarca askerle gelip batı avrupada yüzyıllarca kalacaklar. eğer zorlu bir mücadele istiyorsanız öneririm ama dediğim gibi tarihi gerçekliğe çok ters düşüyor buna önem veriyorsanız uzak durun.
bundan sonrakiler tamamen kozmetik amaçlı olanlar, oynanışa herhangi bir etkileri bulunmuyor
ultimate unit pack: ordularınıza haritadaki bölgelerde yer değitirdikçe tarihi gerçekliğe uygun modellemeler ekliyor.
ultimate portrait pack: farklı kültürlere yüzlerce farklı karakter portresi ekliyor, özellikle afrika ülkerinde aynı portreye sahip bir sürü karakter görmekten rahatsız olacaksanız kullanabilirsiniz.
dynasty shield pack: tarihsel gerçekliğe uygun bir sürü hanedan kalkanı ekliyor, birçok müslüman lider için düz renkli kalkanlar yerine arapça yazılı ve desenli kalkanlar gibi. yine tamamen dekoratif olsa da iyi yönde etkisi olacaktır.
ultimate music collection: adından da anlaşılacağı gibi bir sürü müzik ekliyor ve bana sorarsanız gayet güzel seçimler yapılmış, öneririm.