TELEVİZYON 6 Temmuz 2020
262b OKUNMA     1078 PAYLAŞIM

Dark Dizisinin Daha İyi Anlaşılmasını Sağlayacak Enfes Bir Soy Ağacı Rehberi

3. sezonuyla final yapan Dark'ta neyin ne olduğu belli olduğuna göre, her şeyi temize çekebiliriz artık. Buyrun mevzubahis familyaların şablonlarına.

nielsen familyası ile başlarsak

- bu familyanın en tepesinde agnes görünüyor. agnes’in tronte isimli bir oğlu vardır.


- tronte ile jana evlenir. ikisinin ulrich ve mads isimli iki oğulları olur.

Tronte
Jana
Ulrich

- ulrich, katherina ile evlenir ve mikkel, martha ve magnus isimli üç tane çocukları olur.

Katherina
Mikkel

- ulrich’in üç çocuğundan biri olan mikkel, zamanda geriye gider ve orada kalır. daha sonra michael olarak hannah ile evlenir ve jonas isimli çocukları olur.

"Michael"
Jonas

- jonas paralel evrendeki martha ile birlikte olur ve adı bilinmeyen bir oğulları olur.

Martha
Adı bilinmeyen oğul

- jonas ve martha’nın adı bilinmeyen oğlu, nielsen familyasının en tepesindeki agnes ile birlikte olur ve tronte isimli oğulları olur.

işte nielsen ailesinin sonsuz döngüsü bu şekilde işliyor. burada jana, katherina ve hannah dışındaki herkes bir paradoks sonucu ortaya çıkmıştır. onlar ise ayrı bir soydan geldikleri için ana dünyada da var olan gerçek karakterlerdir.

doppler familyasına gelirsek

-familyanın en tepesinde bernd ve greta bulunmaktadır. ikisinin helge isimli bir oğlu vardır.

Bernd
Greta

-helge’nin ise peter isimli bir oğlu vardır.

Helge

-peter ile charlotte evlenir. elizabeth ve franziska isimli iki kızları vardır.

Peter
Charlotte
Elizabeth

-elizabet, noah ile evlenir ve charlotte isimli kızları olur.

Charlotte

burada elizabeth’in kızı olan charlotte aslında annesi olan charlotte’dur. yani hem anne hem kızdır. kuşkusuz dizinin en algı zorlayıcı paradoksudur. ikisinin de var olabilmesi için bebek olan charlotte’un gelecekten geçmişe götürülmesi gerekmektedir. burada bernd, greata, helge ve peter dışındakiler tamamen paradokstur.

tiedeman familyası

-en tepede egon ve dorris vardır. ikisinin claude isimli bir kızları vardır. egon’un ayrıca zamanda yolculuk yapan hannah ile de silja isminde kızları vardır.

Egon
Dorris
Claude
Hannah
Silja

-claude’nin regina isimli kızı vardır.

Regina

-regina ile alexander evlenir ve bartozs isminde bir oğulları olur.

Alexander

-bartozs geçmiş zamanda tanıştığı büyük dedesi egon’un kızı silja ile evlenir ve agnes ile noah isimli 2 çocukları olur.

Bartozs
Silja
Agnes
Noah

buradaki en büyük paradoksu bartozs yaratıyor. hannah ve egon’un paradoks sonucu olan kızı silja ile beraber olarak nielsen soyunu başlatan agnes’in doğmasına sebep oluyor. aynı zamanda doppler soyunu da paradoksa dönüştüren noah da yine bu birlikteliğin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

burada diğer bir önemli ayrıntı ise regina’nın babasının kim olduğudur. finalde yer alan fotoğraftan anladığımız üzere regina’nın babası bernd doppler. regina’nın babasının tronte çıkmaması onun ana dünyada da yer alan gerçek bir karakter haline getirmiştir.

Bernd Doppler

bartozs’a da ayrı bir parantez açmak lazım

dark evreninde herkes ya paradoks ya da gerçek bir karakterken, bartozs bu iki duruma da uymayan tek karakter olarak göze çarpıyor. bartozs aslında bir olasılık karakteri. yani ana evrende var olabilmesi için regina ve alexander’ın bir şekilde tanışıp, evlenmesi gerekiyor. bartozs’a bu yüzden paradoks diyemiyoruz.

sonuç olarak

tannhaus’un deneyi başarılı olmuştur. bu deney sonucu oluşan iki evrendeki karakterler sayesinde oğlu, gelini ve torunu kurtulmuştur. bir anlamda amacına ulaşmıştır.

Soy ağacının finali şu şekilde

dizinin finali ile ilgili yorumum

almanların adeta amerikanlara "fantastik bir dizinin finali nasıl yapılır, bakın ve öğrenin" gibisinden ders verdiği muhteşem dizidir dark.

Uyarı: Buradan sonrası spoiler içerir.

bazıları jonas ve martha'nın ana evrende kazaya sebep olacak bir paradoks yaratmasının diziyi daha etkileyici kılacağını iddia etmiş. kesinlikle katılmıyorum. böyle bir tercih hikayeyi oldukça anlamsız ve herhangi bir amaca hizmet etmeyen bir hale getirirdi. böyle bir tercihi muhtemelen amerikanlar sırf diziyi daha fazla uzatmak için yaparlardı ama alman disiplini kesinlikle böyle çocuksu fantezilere izin vermez. ne yalan söyleyeyim izlerken aklıma geldi hatta korktum böyle bir tercih yapacakları için ama neyse ki korktuğum başıma gelmedi.

yukarıda birisi zaten bu tercihin mantıksızlığını yazmış. kazaya sebep olmaları için en başta jonas ve martha'nın bulundukları evrenlerin olmaması gerekiyor. bir de böyle bir tercih, paradoksun ana evrene taşınmasına sebebiyet verirdi ve hikayeyi ucu bucaksız bir hale sokardı. muhtemelen 5-6 sezona yayılacak bir hikaye ortaya çıkardı ve en nihayetinde lost gibi boka saran bir finalle biterdi.

sonuçta bu bir dramatik kurgu ve 3 sezon boyunca bize anlatılan düğümlerin ve paradoksların mantıklı bir şekilde sonlanması gerekiyordu. şimdi tv dizileri için, hele ki bu tür fantastik paradoksların olduğu bir dizi için final kısmı çok önemlidir. çünkü bu tür dizilerde her zaman final akılda kalır. tatmin edici bir final yapamazsanız, seyirci sizi hiçbir zaman affetmez. dark bu konuda şüphesiz sınıfı yıldızlı pekiyi ile geçmeyi başarıyor. final bölümüne kadar artarak sıktığı o düğümü, tereyağdan kıl çeker gibi çözüyor adeta.

son olarak zaman yolcuğu konusunu genelde amerikanların popcorn bakış açısı ile izledik. dark sayesinde ise bu konuyu hem bilimsel hem de felsefi şekilde izleme fırsatı edindik. bir anlamda avrupalıların amerikanlara göre her duruma felsefi ve sorgulayıcı bakış açılarını görmüş olduk. umarım dark gibi hem seyir zevki yüksek hem de insanı düşünsel anlamda zorlayan, sorgulatan yapımları daha çok izleriz.