BİLİM 27 Eylül 2022
27,5b OKUNMA     397 PAYLAŞIM

Dehşet Verici Bir Deneyim Yaşatan Dünyanın En Kötü Kokan Kimyasalı: Tiyoaseton

1889 yılında yanlışlıkla keşfedilen tiyoaseton, dünyanın en kötü kokan kimyasalı olarak anılıyor.
İllüstrasyon: YouTube/Gregsplanations

dünyanın en kötü kokan kimyasalı, (ch3)2cs formülüne sahip bir organosülfür bileşiği tiyoasetondur. zaten az biraz kimya bilginiz varsa adında sülfür (diğer adıyla kükürt) geçen herhangi bir şeyin iyi kokma ihtimalinin olmadığını bilirsiniz ancak tiyoaseton gerçekten akıllara zarar bir kimyasaldır.

formülü ile ilgili bilgilendirecek kadar kimya bilgim yok. 1889 yılında yanlışlıkla keşfedilmiş bir bileşik olan tiyoasetonun kokusu o kadar kötüdür ki kokuyu alan insanların saniyeler içinde kusmaya başladıkları, başlarına ağrı saplandığı ve hatta bayıldıkları bilinmektedir.

bulunduğu yıl olan 1899'da almanya'da bir fabrikada bu kimyasal sentezlenmek istenirken ortaya çıkan koku yüzünden laboratuvarın 750 metre etrafındaki herkes kokudan etkilenmiş ve saniyeler içerinde kusarak bayılmışlardır.

1890'da kimyasalı denemek isteyen ingiliz bilimciler tiyoasetonun yaydığı kokunun "dehşet verici" olduğunu belirtmişlerdir.

tiyoaseton ile son bilinen büyük yüzleşme 1967 yılında ingiltere'de gerçekleşmiş, bir laboratuvardaki tiyoaseton saklanan tüplerden birisinin kapağı yerinden çıkmıştır. kapak saniyeler içinde yerine yerleştirilmesine rağmen 180 metre ötedeki bir binada çalışan insanlar saniyeler içinde mide bulantısı yaşayıp kusmaya başlamışlardır. tiyoaseton ile uğraşan kimyagerler restorana gittiklerinde herkesin hoşnutsuz bakışları ile karşılaşmış, hatta bir garson üzerlerine deodorant sıkmıştır. aynı insanlar deneme amacıyla açık havaya sadece bir damla tiyoaseton damlatmışlar ve yaklaşık 5-10 saniye içinde 500 metre ötedeki gözlemcinin kokuyu alabildiği ve midesinin bulandığı görülmüştür.

tiyoaseton insan vücuduna fiziksel bir zarar vermemesine rağmen döküldüğü yerde insanların bayılmasına bile sebep olduğu için tehlikeli bir kimyasaldır. belirli bir kullanım alanı da doğru düzgün bulunamadığı için insanlık bu kimyasal ile uğraşmayı bırakmıştır, yoksa mutlaka bir yerlerde bir sızıntı olurdu ve kendisinin adını haberlerde görürdük.

şahsen ben tabii ki bu kimyasalı koklamadım ama bir gün laboratuvarda çalışan kimyager bir arkadaşım kontrollü ortamda tiyoaseton ile deney yaptıklarında ortaya çıkan koku yüzünden gözlerinin karardığını ve bayılmaktan son anda kurtulduğunu söylemişti. öyle bir koku ki; beyin bu kokuyu algılamaktansa kendini kapatmayı seçiyor, varın siz düşünün.

kaynak: 1, 2