DOĞA 14 Şubat 2023
19,8b OKUNMA     353 PAYLAŞIM

Deprem Kurtarma Çalışmasında Çok İşe Yarayan Madenci Tekniği: Domuz Damı

Kahramanmaraş depreminin kurtarma çalışmalarında madenciler, domuz damı yöntemiyle fark yarattılar.


Domuz damı nedir, nasıl yapılır?

domuz damı; yeraltı kömür madenlerinde, kömür üretimi yapılarak boşaltılan alanın göçmesini engellemek amacıyla uygulanan bir tahkimat sistemidir. tahkimat işinde çalışan her ekip (2 veya 3 kişilik) vardiyada en az 8-10 civarında domuz damı yapar. 

travers parçaları, özel hazırlanmış domuzdamı direkleri veya bunların arasında profil demirleri de kullanılarak dikdörtgen veya kare prizma şeklinde tavanı tutan ve ayak arkasından tavanın muntazam kırılmasını sağlar domuz damı.

domuz damları kamalar, sıktırmalar kullanılmak suretiyle sıkıştırılır. ayak ilerledikçe geriden sökülerek ileri alındığı için buna “seyyar domuz damı” da denir. domuz damının kolay sökülmesini sağlamak için ağaç domuzdamı direkleri arasında set halinde bir çift madeni domuzdamı direkleri de kullanılır.

Kahramanmaraş depremi kurtarma çalışmalarında bu yöntemin önemi

dünden beri hayranlıkla izliyorum. arama kurtarma ekiplerinin 8 saatte yapacağı işi 1 saate düşürdü domuz damı. balyoz, hilti, allah ne verdiyse giriştikleri halde 1 saatte sadece 1 metre ilerleyebilen ekipler, madenciler sayesinde saatte 7-8 metre derine ulaşmış. harika bir kriz yönetimi.

maraş depreminin 89. saatinde 17 yaşındaki gülsüm'ün madenciler tarafından kurtarılmasını sağlayan yöntem/tekniktir domuz damı. arama kurtarma ekiplerinin “enkaz çöktüğü için biz burada sağlıklı çalışma yapamayız, burada işimiz bitti” dediği de eklendi muhabir tarafından.

madencilerin arama kurtarmada ne kadar önemli olduğunu gösteren mucize bir kurtuluş.