EĞİTİM 28 Mart 2023
18,9b OKUNMA     266 PAYLAŞIM

Dil Okulu Aracılığıyla Avustralya'ya Giden Birinin Gidecek Olanlara Tavsiyeleri

Yurt dışında yaşamak isteyenlerin gitmek için en çok tercih ettiği yöntemlerden biri dil okulu. Bu şekilde bir senedir Avustralya'da yaşayan bir Ekşi Sözlük yazarının tavsiyeleri.

avustralya'ya geleli bir yıldan biraz fazla oldu. ülkemizden oluk oluk yurt dışına kaçan gençlerden birisi olarak bu konu hakkındaki tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. özellikle de başarılı bir kariyeri veya okul geçmişi olmayıp, en azından bir süreliğine yurt dışında yaşamayı deneyimlemek isteyenler için faydalı olabilir belki yazacaklarım.

dil okulu furyası şu aralar yurt dışına çıkmak için en revaçta olan yöntem

ben de üniversiteyi bitirmek üzereyken, düşünüp taşınıp ne şartta olursa olsun türkiye'den uzaklaşmak istediğime karar verip bu yöntemi seçenlerdenim.

seçenekleriniz arasından amerika, kanada, avustralya, ingiltere ve yeni zelanda gibi gelişmiş ülkelerden kanada ve avustralya en meşhur olanları. avustralya'da dil okulu okumanın kanada'ya göre en büyük avantajı yasal çalışma izni ve iklimi.

öncelikle tavsiyem acente seçiminizi avustralya merkezli seçmeniz. herhangi bir isim vermeyeceğim reklam yapmamak için ancak zaten bir elin parmakları kadar seçeneğiniz oluyor. bunun avantajı o acentelerin yalnızca avustralya dil okulları ve öğrenci vizelerinde uzmanlaşmış olmaları ve hali hazırda avustralya'da yaşadıkları için sürekli kendilerini güncel tutmaları.

şimdi gelelim şehir ve okul seçimine

çoğunluk genellikle sydney'i, sonrasında da melbourne'u seçiyor. eğer belirli bir süre yurt dışında yaşamış, ingilizcemi ilerletmiş olmak yeterli sonrasında dönerim derseniz buraları seçmeniz mantıklı olabilir. ancak kalıcı oturum planlarınız var ise bu iki büyük şehir işinizi zorlaştırabilir. brisbane, adeilade gibi şehirler konaklama, ulaşım ve kalıcı oturum için toplayacağınız puanlarda size kolaylık sağlayabilir.

şehrinizi de seçtikten sonra oradaki okullara bakmaya başlıyorsunuz. tercihinizin sabah okulu olmasını tavsiye ederim. akşam okuluna genelde sabahları inşaatlarda çalışan kişiler gidiyor ve çok yorgun oldukları için sosyal aktivite ve konuşma pratiği yönünden biraz daha sönük kalıyor. sosyal aktivite demişken erkeklerden sanki türkiye'de hiç kız yokmuş da ilk defa kız denen canlıyı avustralya'da görüyormuş gibi davranmamalarını rica ediyorum. ecnebi kızların haklı olarak ciddi bir önyargıları oluşuyor türk erkeklerine.

ben birisi yüksek ücret diğeri daha düşük ücret olmak üzere iki dil okuluna gittim ve yüksek ücretli okul kesinlikle daha profesyonel bir kurumdu. okullarda dönem dönem türk, taylandlı ve latin amerikalı popülasyonu baskın oluyor. öncelikle bunu bir bilin sonra hayal kırıklığı yaşamayın. gelmeden önce sarışın avustralyalı kızlarla birlikte okuyacağını zannettiği için hayal kırıklığı yaşadığını söyleyen birisi olmuştu. zaten avustralyalı'nın dil okulunda öğrenci olarak ne işi var be.

her şey halloldu, vizenizi de aldınız; ilk iş olarak abn ve tfn denen vergi numaralarına başvuru yapmalısınız

tfn sizin maaşınızı almadan önce devlete verginizi ödediğiniz tür. abn ise uber gibi, kendi işinizi yaptığınız zaman kazancınıza göre temmuz ayında ödeyeceğiniz veya ödemeyeceğiniz vergi türü. bunlara sahip olmadan yasal olarak çalışamazsınız. 

çalışma saati hakkını covid döneminde sınırsız yapmışlar ancak 1 temmuz 2023 sonrasında yasal olarak çalışma hakkınız 2 haftada 48 saat. ancak tfn ile yasal sınırlar içerisinde çalışıp, abn ile dışarıdan biraz desteklerseniz bir sorun olmuyor pek, göz yumuluyor.

kebapçılarda çalışmak ile pavyona düşmek arasında çok bir fark yok burada. sizi kesinlikle piyasanın altında bir ücrete çalıştırıyorlar ve vergiden kaçınmak için onu da illegal olarak, elden nakit veriyorlar. üstelik çalışma konusunda da çok gaddarlar. eğer maddi yönden çok sıkışırsanız mecburen çalışabilirsiniz ancak ilk tercihiniz olmamalı. ayrıca bugün deneyelim beğenirsek alalım diyen kişiler birgün çalıştırdıktan sonra ne arıyormuş ne de para veriyormuş. gurbetçi gurbetçiyi gurbette gıdıklar hesabı. dikkatli olun

ikinci bir konu bisiklet ile yemek dağıtmak. youtube videosu atanlara bakarsanız, bisikletle yemek dağıtarak para babası olacağınızı zannedebilirsiniz. dönem dönem çok iyi paralar kazandırmakla birlikte bu sürdürülebilen bir şey değil. öncelikle özellikle sydney ve melbourne'a sürekli yağmur yağdığını söylemeliyim. ayrıca siz çok çalıştıkça uber'in size verdiği teşvik promosyonu zorlaşıyor ve ilk zamanlardaki gibi tat vermiyor.
...

yazı çok uzadığı için şimdilik sonlandırıyorum. vize evrakları konusunda güncel değilim bilgi veremeyeceğim ancak kendi ve etrafımdakilerin tecrübelerinden bilgi paylaşmaya devam edeceğim. çok fazla hayal kırıklığı yaşayan gördüm. sonra hayal kırıklığı yaşayıp benim gibi arkadaşlarınızı saatlerce esir alıyorsunuz. hoşçakalın