DOĞA 8 Kasım 2022
13,3b OKUNMA     190 PAYLAŞIM

Dış Görünüşüne Kanıp Asla Yenmemesi Gereken Zehirli Bir Mantar: Amanita Muscaria

Sinek mantarı veya gelin mantarı olarak da bilinen amanita muscaria, zehirli ve halüsinojen bir mantar türü.

sinek mantarı veya gelin mantarı olarak da bilinen amanita muscaria, şirinler'in yaşadığı mantarlardan biridir. kırmızı desen üzerinde beyaz benekleri vardır. muskarin alkaloidleri taşır. yenildiği zaman zehirler.

bazı ülkelerde kafa yapması için çok az miktarlarda yenir ama halüsinojen etkisi vardır, sonra insanları zombi gibi görüp öldürmeye çalışılabilir. ayrıca bu halüsinojen etkiden bir kerede kurtulunmaz; bir bakılır, yıllar sonra olmadık şeyler görülmüş. denenmemelidir.

amanita muscaria mantarının içeriğindeki toksik madde isoksazol denen bir kimyasaldır. diğer amanita mantarlarına kıyasla daha az ölümcül olabilir. karın ağrısı gibi etkileri az görülürken, mental ve nörolojik etkileri daha baskındır. yarım saat ile 1,5 saat arası gibi kısa sürede etkisini gösterir. sarhoşluk, öfori, anksiyete, kafa karışıklığı, yanılsamalar, sanrılar, halüsinasyonlar, ajitasyon ve şiddet içeren davranışlar yaygın etkileridir. bunları çok ölümcül etkiler kabul etmesek de tehlikeli olabilecek bir etkisi cns depresyon denen merkezi sinir sistemi depresyonuna neden olabilir.


amanita mantarlarının bir ısırıkla öldürebilen türleri genelde amatoxin toksik maddesi içeren türleri. bunlar protein sentezini engellediği için kısa sürede karaciğer ya da böbreklerin iflas etmesine neden olur. karın ağrısıyla başlayan belirtileri kusmayla azalır, sonra hasta bilincini kaybeder ve zombi gibi gezmeye başlar. dna kendini yenileyemediği sürece hasar geri dönülemez noktaya gelir.

türkiye'nin kuzey bölgelerinde dağlarda çam ormanlarında bulunabilen bir mantardır amanita muscaria. yaş iken yenildiğinde çok fazla mide bulandırır, bu yüzden toplandıktan sonra kurutulması ve kurutulmuş şekilde yenmesi mide bulantısını nispeten engeller. 

son yıllarda popüler olan ve gençleri amsterdam yollarına düşüren psilocybin içeren mantarlarla pek bir ilgisi yoktur yani. "abi ben yemiştim amsterdam'da bunlardan, bir şey olmaz, yiyelim!" düşüncesi ölümcül ve tehlikelidir.


bu mantar, kişiyi psilocybin'lerde olduğu gibi güçlü göz yanılsamaları, illüzyonlara değil direkt bir halüsinojen evrenin içine sokar. karakterinize ve öncesindeki duygu durumunuza göre halüsinasyonlar değişir.

not: bu mantarın kullanılması, satışı vb. her şeyi suçtur. son derece tehlikeli olup, kullanılması asla tavsiye edilmez.