SAĞLIK 3 Eylül 2020
23,8b OKUNMA     568 PAYLAŞIM

Diyetler Neden Genelde Başarısızlıkla Sonuçlanır?

Google'da "Nasıl kilo verilir?" sorusunu aratarak başlayan süreç, bazen iyi geçse de finalde insan nefsine yenik düşer ve değiştiremediği beslenme alışkanlıklarının kurbanı olur... Yoksa öyle değil mi? Durumu bilimsel referanslarla inceleyelim.
iStock

google'da en çok sorulan sorulardan biri "nasıl kilo verilir?" sorusudur

internette şaşırtıcı miktarda bilgi (ve yanlış bilgi) var. ancak, kilo alımı endişe verici bir oranda artıyor ve dünyada obezite seviyeleri artıyor. her yıl üç yetişkinden ikisi kilolarını kontrol etmeye çalışıyor. kadınların kilo vermeye çalışma olasılığı daha yüksektir. bilimsel analizler, her türlü diyetin kısa vadede etkili olabileceğini göstermektedir. diyet yapan bazı insanlar nispeten daha hızlı kilo verebilir. bununla birlikte, kişisel olarak zor yolu öğrenmiş olabileceğiniz için, hikaye nadiren uzun vadede bitiyor.

diyet yapanların çoğu verdikleri kiloları yavaş yavaş geri kazanır. çok sayıda çalışma, karbonhidrat, yağ veya proteinin makrobesin oranlarını değiştirip değiştirmediğini tüm diyetler için geçerli olduğunu buldu: ilgili araştırma. ne kadar çok diyet denerseniz, gelecekte kilo alma olasılığınızın o kadar yüksek olduğunu göstermiştir. yine ucla tarafından yapılan araştırmaya göre diyetlerin kalıcı kilo kaybına veya sağlık yararlarına yol açtığı fikri pek desteklenmiyor."


uzun dönemde diyetler neden başarısız olur?

diyetlerin yeniden kilo alımı ile bitmesinin birçok biyolojik, psikolojik ve sosyal nedeni vardır. insan fizyolojimizden başlayarak iki ana konuyu ele alacağız. 

diyet yaptığınızda ve kilo verdiğinizde, her ikisi de metabolik olarak aktif olan kas ve yağ karışımını her zaman kaybedersiniz: yani kalori yakarlar (kas yağdan daha fazla kalori yakarak). vücudunuzun, hayatta kalmanız için tüm hücrelerinin çalışmasını sağlamak için belirli bir miktarda enerjiye ihtiyacı vardır (dinlenme metabolizma hızınız olarak bilinir). daha az kas ve yağ ile vücudunuzun alması gereken enerji miktarı azalır. aynı zamanda, metabolizmanız daha verimli hale gelir ve esasen daha az kalori ile çalışır. sonuç olarak, daha hafif, daha verimli vücudunuzda kilo kaybını sürdürmek için, artık günlük olarak daha önce yaptığınızdan daha az kalori tüketmelisiniz.

kaybettiğiniz kiloyu korumak için , bu kilo kaybına neden olan değişiklikleri sürdürmek çok önemlidir. bununla birlikte, çoğu diyet katıdır ve sürdürülemez. ortalama olarak, kilo verme girişimleri kadınlar için dört hafta ve erkekler için altı hafta sürer. yani, birkaç hafta sıkı bir diyet planı uygulayarak, ancak daha sonra eski yeme alışkanlıklarınıza geri dönerek, kısa süre sonra kilo almaya başlayabilirsiniz.

psikolojik açıdan, diyetler genellikle karbonhidratlar veya yağlar gibi belirli bir gıda grubunu yasaklar. "çok fazla karbonhidrat", "çok fazla yağlı" veya "çok fazla kalori" içeren yiyecekler "kötü" olarak görülür. ne yazık ki, yasaklamak aslında geri tepiyor.

yine bir araştırma... appetite adlı bilimsel dergide yayınlanan makaleye göre, çikolata, cips, tatlı ve bisküvi gibi gıdaları psikolojik olarak yasaklamanın diyet başarısızlıklarında oynayabileceği rolü araştırdı. araştırmacılar, 24 saat boyunca en sevdikleri atıştırmalıkları yemekten kaçınmaları söylenen aşırı yemek yeme eğiliminde olanların, talimat verilmeyenlere kıyasla yaklaşık yüzde 133 daha fazla tükettiğini buldu.


diyete alternatif

diyet döngüsünü sona erdirmenin ilk adımı, kısa vadeli önlemlerin kısa vadeli sonuçlara yol açtığını kabul etmektir. sağlığımızı iyileştirmek, kilo vermek ve onu uzak tutmak için eylemlerimizde gerçek, sürdürülebilir, uzun vadeli değişiklikler yapmalıyız. bu şaşırtıcı bir açıklama gibi görünmeyebilir. bununla birlikte, çoğumuz hala yoğun diyetler ve hızlı düzeltmelerin cazibesine kapıldığımız için kendimize hatırlatmakta fayda var. aldığınız herhangi bir kilo bir gecede görünmedi ve bir gecede kaybolmayacaktır. maalesef günümüz diyet endüstrisinin çok azı bunu söylemek için hazırdır. diyetin kısa yolu olmaz, uzun süreli sağlık ve kilo kaybı yaşam boyu devam eden bir süreçtir. bunu değiştirmek için kalıcı davranış değişikliğine gitmemiz gerekiyor.

ancak, davranışımızı değiştirmek göründüğü kadar kolay değil. basit olsaydı, kendi başımıza çözebilirdik... daha fazla sebze yememiz ve daha aktif olmamız gerektiğini biliyor olabiliriz. teoriyi bilmek onu uygulamaya koyabilmekten farklıdır. şu anda hayatta da muhtemelen bildiklerinizle yaptığımız şey arasında bir boşluk vardır. bu boşluk arasında ne var? inançlarınız, bakış açınız ve duygularınız dahil olmak üzere psikolojiniz. sürdürülebilir bir şekilde kilo vermenin ve daha sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarı, psikolojinizin davranışlarınızı nasıl etkilediğini anlamaktır. davranış değişikliği psikoloji üç temel unsurlarıdır öz-düzenleme, motivasyon ve alışkanlıklardır...


bunlar için, kalorileri saymayı bırakmalısınız. vücudunuzun açlık ve tokluk sinyallerini ayarlayın. aç değilseniz, kalori bütçeniz ne derse desin yemek yemenize gerek yoktur;
" daha az ye, daha çok egzersiz yap . takip etmesi zor olsa da kilo kaybı için kanıtlanmış sonuçları olan anlaşılması gereken dört kolay kelime. bu mantrayı yaşamınıza dahil etmek için , ortamın sizin lehinize çalışmasını sağlayın. daha küçük tabaklardan yiyin, meyveleri masanızda bir kapta tutun ve doğranmış sebzeleri buzdolabınızda göz hizasında saklayın. arabanızı park ederken, giriş konumunuzdan uzak bir noktayı düşünün ve müsait olduğunda daima merdivenleri kullanın. bu basit ipuçlarının günlük olarak kilo verme çabalarının farkında olmanıza gerek kalmadan daha küçük porsiyonları, daha fazla meyve ve sebze alımını ve daha fazla egzersizi desteklediği kanıtlanmıştır. 

“kendinizi sevdiğiniz yiyeceklerle tamamen sınırlamayın. hayat, yiyeceklerden alınan zevkten vazgeçmek için çok kısadır. ancak uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için çoğu zaman akıllı seçimler yapmak çok önemlidir. "

daha sağlıklı bir yaşamın anahtarı, bunu hayat boyu sürdürebilme motivasyonunda saklıdır...