DOĞA 1 Ekim 2020
48,1b OKUNMA     652 PAYLAŞIM

Doğal Gaz Hakkında Genel Bir Fikir Sahibi Olmanızı Sağlayacak Birtakım Bilgiler

Doğal gaz nedir? Nasıl oluşur? Hangi doğal malzemelerin bir birikimidir? Petrol ve doğal gaz hakında bilgi veren bir yazı.
iStock

doğalgaz ve petrol hakkında bilgilerinizi iki katına çıkarabilecek bir yazı

bu iki meret ayrılmaz ikilidir. peki bu arkadaşlar nasıl oluşur; zamanında çürüyen organik maddelerin (en verimli rezervuarlar eskinin yağmur ormanları ve mercan kayalıklarıdır. yani genelde şimdinin çölleri ve verimsiz deniz arazileri (karadeniz). ilerde de bu çöller yağmur ormanı olacak şekilde döngü mevcut) zamanla çeşitli sebeplerden dolayı toprak altına doğru itilip korunması ve basınç altında form değiştirip kömür, petrol ve doğalgaz haline gelmesidir.

tabi genelde üstlerinde bir "tabaka" halinde kaya tabakası bulunur ki böylece doğalgaz sızıntısı olmaz. olursa olacak şey; budur:


hatta dünyadaki en büyük doğalgaz sızıntının olduğu yer bermuda şeytan üçgenidir. sızan petrol gazının havadan hafif olması ve gemilerin ve uçakların düzensiz akışkanda stabil olarak ilerleyememesi sonucu bu güne dek yüzlerce gemi batmıştır. yani bir ufo saldırısı söz konusu değil burası için. ilginizi çekebilecek bir diğer sızıntı kaynağı ise türkmenistan'daki cehennem kapısı:


peki bu kömürün arasına sıkışmış petrol ve doğal gaz nasıl çıkarılır?

evet.. düz boru uzatarak, kola pipet hesabı:


eğer bir tabaka halinde ise o boruyu kıvırarak:


belki fark etmişsinizdir, yoğunluklarından dolayı en üstte doğal gaz bi altında petrol daha altında ise su var. bu durumda basit bir tabirle petrole ulaşmak istiyorsak petrole kadar, doğal gaza ulaşmak istiyorsak doğalgaza kadar delmemiz gerekir demek isterdim ancak öyle değil durum.

başka tabakalar içine girmiş bu sıkışmış doğalgazı ayırmak için titreşim, başka bir yerden basınç gibi metotlar uygulanarak sonuna kadar kurutabiliriz. denizde çıkarılan petrol/ doğal gaz da karadakiyle hemen hemen aynı şekilde çıkartılıyor.

üretim haritası; dünya için:


çıkan ürünler: (kerosen jet yakıtıdır ve en ucuz yakıttır)


kim kime ne ihracat etmiş; lng gemiyle taşınan, pipeline boruyla taşınan:


her çıkarılan petrol ve doğalgaz aynı değildir. mesela venezuela'nın rezervleri çok derinde. bu da birim başına çıkarılan petrolun, eğer dünyadaki borsa değeri düşerse, çıkarma ve işleme maliyeti satış maliyetinden büyük olacağı için zarar etme durumu söz konusu. yani aslında ordasın ama sana dokunamıyorum durumu mevcut. bu ülkenin petrolüyle alakalı bir diğer bilgi ise extra-heavy crude oil diye tabir edilen bir olayı var. içerisinde çok fazla sülfür barındırıyor. bu kötü bir şey.

siyaset bir kenara, karadenizde bulunun bu rezervin artık "kaçta kaçına ulaşabiliriz?, parça parça mı bu rezervuar yoksa tek bir tabaka halinde mi? , ne kadar derinde?" gibi soruları sormamız hem bizim hem halk için en iyisi. sonuçta pat diye gidip ağzımızla pipetle emmiyoruz orayı.

bir mühendis olarak aktarabildiklerim bu kadar. umarım bu millet için en iyisi neyse o olur.

kaynak, kaynak 2