İŞ HAYATI 5 Mart 2019
46,1b OKUNMA     724 PAYLAŞIM

Doktorlar Neden Artık Cerrahi Tıp Branşları Tercih Etmiyorlar?

Doktorların geneli artık TUS'ta cerrahi tıp branşları yerine daha risksiz bölümleri tercih ediyorlar. Peki cerrahi branşlar neden artık eskisi gibi rağbet görmüyor? Ekşi Sözlük yazarları konuyla ilgili nokta tespitlerde bulunmuş.
iStock

şaşılacak bir şey değildir bu durum. (bkz: defansif tıp)

tus'a girdikten sonra puanlar açıklanana ve yerleştirmeler yapılana kadar mecburi hizmete gittim. pratisyen hekim olarak acil serviste çalışırken dahiliye polikliniğine sıra bulamadığı için acile başvurup kendisini dahiliye'ye yönlendirmemi isteyen bir hastayı geri çevirmem nedeniyle hasta yakını tarafından darp edildim. 2 yıl süren beyaz kod davası sonucunda hasta yakınına 2000tl gibi bir ceza verildi. daha doğrusu verilen ceza ertelendi ama mahkeme masrafları falan o kadar tutuyordu yanlış hatırlamıyorsam. belki hala yaşadığı yerde doktorlara saldırmaya devam ediyordur. parasını verdikten sonra yapabiliyor sonuçta. her neyse; fakültede 5 sene boyunca kardiyoloji isteyip intörnlükte ve mecburi hizmet yaptığım 4 ay boyunca gördüklerimden dolayı siyami ersek ve koşuyolu kardiyoloji'ye girebilecekken radyoloji tercih ettim. çok memnunum.

benim bildiğim kadarıyla bu cerrahi bölümler diğer bölümlerle aynı ücretleri alabiliyor, performansa bağlı aldıkları ücret. ayrıca cerrahi bölümlerde asistan eksikliğinden dolayı bu bölümleri seçerseniz normalin çok dışında iş yüküyle karşılaşıyorsunuz. örneğin 2 günde bir 24 saat nöbet gibi. ayrıca asistanlık döneminde (tus'u kazanıp bölümde uzmanlıkta çalışırken) yapılan performans ücretlerinin çoğunu asistanın sorumluları alıyor. döner sermayeden asistanlar ya hiç ya da çok az ücret alabiliyorlar. mesleğe başladıktan sonra da iş saatleri yine düzelmiyor. sürekli nöbet. ayrıca çok riskli ameliyatlar olduğu ve hekimi koruyan yasalar çok eksik olduğu için sürekli malpraktis davalarıyla uğraşıyorlar. ölüm oranı yüksek riskli ameliyatlar olduğu için hasta yakınları şiddet uygulamaya çok meyilli. avm'ye x-ray'le girebilirken güvenlikten geçerken hastahanelere elinizi kolunuzu sallaya sallaya girebildiğiniz için hekimin bıçaklanma veya silahla kim vurduya gitmesi çok olası.

açılın cerrahiden istifa eden biri geldi.

bence bunda cerrahinin zorluğundan ziyade, özellikle eğitim araştırma hastanelerindeki cerrahi branşların hocasının olmaması, olanın bir şey öğretmemesi, açılacak hastanın açılmaması, açılmayacak hastanın açılması (sen kimsin demeyin gördüklerim sonucunda hep böyle çıktı), yani eğitimin kötü olması yatıyor. 

ben kadın doğumdan istifa etmesem de kadın doğum klinikleri dökülüyor, anne bebek ölüm oranları artıyor. bunda da barajı geçenin kadın doğum yazabilmesi kıdemlilerin çirkeflikten başka bir şey bilmemesi, asistanların öğrenmek istememesi gibi nedenler var benim gördüğüm kadarıyla. dolayısıyla belki ileride bir sürü plastik cerrahimiz olacak ama bizi doğurtan eller nasıl olacak? beynimizi kim açacak? akciğerden kitleyi kim çıkaracak? söyleyeyim, türkiye'de bunlardan taş çatlasa 20 tane iyi kalacak. o iyiler de o kadar pahalıya ulaşılabilir olacak ki geçmiş olsun. her yere tıp fakültesi açan, yüzlerce asistan da alan, buralara hoca atamayan, var olan hocayı ya da uzmanı denetlemeyen, bir standardizasyon getirmeyenler bunun sorumlusu.  

not: bir de öğrenmek istemeyen biz asistanlar. makale saatine bile çevirmene çevirtip 2 dk'lık sunumla gelenler.

Tam Bir Fiyat Performans Ürünü Olan Huawei P Smart 2019'un İncelemesi

Doktorlar Ameliyatlarda Neden Yeşil veya Mavi Önlük Giyer?