SAĞLIK 21 Mart 2019
37,9b OKUNMA     620 PAYLAŞIM

Dünya Sağlık Örgütünün HIV/AIDS Kafa Karışıklığını Giderdiği Açıklayıcı ve Net Cevaplar

HIV nedir, AIDS nedir, AIDS'e yakalanırsak neler olur gibi sorular hala tam olarak anlaşılmamış olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO/World Health Organization) açıklamaları ise bu soru işaretlerini yok edecek cinsten.

hiv/aids hakkında dünya sağlık örgütü tarafından hazırlanmış olan soru&cevaplar bilmediğiniz şeyleri öğrenmenizi ve yanlış bildiklerinizi düzeltmenizi sağlayabilir.

1- hiv nedir?

türkçesi "insan bağışıklık yetmezliği virüsü" (insan immün yetmezlik virüsü) olan, bağışıklık sisteminin hücrelerini enfekte ederek işlevlerini tahrip eden virüs. virüs ile enfeksiyon, bağışıklık sisteminin aşamalı olarak bozulmasına neden olarak "bağışıklık yetmezliğine" yol açar. bağışıklık sistemi, enfeksiyon ve hastalıkla mücadele rolünü artık yerine getiremediğinde yetersiz olarak kabul edilir. şiddetli immün yetmezlik ile ilişkili enfeksiyonlar fırsatçı enfeksiyon olarak bilinir, çünkü zayıf bir bağışıklık sisteminden faydalanırlar.

2 - aids nedir?

türkçesi edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromu olan, hiv enfeksiyonunun en ileri aşamalarına uygulanan bir terimdir. 20'den fazla fırsatçı enfeksiyon veya hiv ile, ilgili kanserlerin herhangi birinin ortaya çıkması ile tanımlanır.

3 - hiv nasıl bulaşır?

hiv korunmasız cinsel ilişki (vajinal veya anal) ve enfekte bir kişiyle oral seks yoluyla bulaşabilir. kirli iğnelerin, şırıngaların, cerrahi ekipmanın veya diğer keskin aletlerin ortak kullanımı ile bulaşabilir. aynı zamanda bir anne ile bebeği arasında hamilelik, doğum ve emzirme sırasında da bulaşabilir.

4 - hiv taşıyan kaç insan var?

dünya sağlık örgütü ve unaids'in verilerine göre, 2017 sonunda dünya genelinde 36,9 milyon insan hiv ile yaşıyordu (1.8 milyonu 15 yaş altı çocuklardan oluşuyor). aynı yıl, yaklaşık 1.8 milyon insan daha hastalığa yakalandı ve 1 milyonu hiv kaynaklı sebeplerden öldü.

5 - hiv bulaşmış bir insan aids ne kadar sürede gelişir?

sürenin uzunluğu bireyler arasında büyük ölçüde değişebilir. tedavi edilmeden bırakıldığında, hiv ile enfekte olmuş kişilerin çoğu 5-10 yıl içinde hiv ile ilgili hastalık belirtileri geliştirecektir, ancak bu daha kısa olabilir. hiv ile aids teşhisi alınması arasındaki süre genellikle 10-15 yıl arasındadır, ancak bazen daha uzun olabilir. antiretroviral tedavi (art), virüsün çoğalmasını önleyerek ve böylece enfekte bir kişinin kanındaki ('viral yük' olarak bilinir) virüs miktarını azaltarak hastalık ilerlemesini yavaşlatabilir.

6 - hiv ile yaşayan insanları etkileyen, yaşamı tehdit eden en yaygın fırsatçı enfeksiyon hangisidir?

tüberküloz , 2016'da hiv ile yaşayan 400.000 kişiyi öldürdü. afrika'da hiv'li insanlar arasında bir numaralı ölüm sebebi ve dünya genelinde bu popülasyonda önde gelen ölüm nedenidir.

7 - erkek sünnetleri hiv bulaşmasını önler mi?

erkek sünneti, hiv bulaşma riskini yaklaşık %60 azaltır.

bir defalık müdahale olan tıbbi erkek sünneti, cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların yanı sıra hiv'e karşı ömür boyu kısmi koruma sağlar. her zaman kapsamlı bir hiv önleme paketinin bir parçası olarak düşünülmeli ve hiçbir zaman kadın ve erkek prezervatifleri gibi bilinen diğer önleme yöntemlerinin yerini almamalıdır.

8 - prezervatif hiv'i önlemede ne kadar etkilidir?

her cinsel ilişkide uygun şekilde kullanıldığında, prezervatif, kadınlarda ve erkeklerde hiv enfeksiyonunu önlemenin kanıtlanmış bir yoludur.

9 - hiv testinin faydası nedir?

hiv durumunuzu bilmenin 2 önemli yararı olabilir.

- hiv pozitif olduğunuzu öğrenirseniz, semptomların tedaviye, bakıma ve desteğe erişmesi için ortaya çıkmadan önce adımlar atabilir, böylece yaşamınızı uzatabilir ve uzun yıllar sağlık komplikasyonlarını önleyebilirsiniz.

- enfekte olduğunuzu biliyorsanız, hiv 'in başkalarına yayılmasını önlemek için gerekli önlemleri alabilirsiniz.

10 - antiretroviral ilaçlar nelerdir?

antiretroviral ilaçlar hiv enfeksiyonunun tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır. virüsün vücutta çoğalmasını durdurarak ya da vücutta üremeye müdahale ederek hiv ile savaşırlar.

11 - antiretroviral tedavinin (art) güncel durumu nedir?

2017'nin ortalarına gelindiğinde, 20,9 milyon insan küresel çapta hiv antiretroviral tedavi alıyordu. bu sayı, hiv tedavisi ölçeğinde korkunç bir başarıyı gösterse de, ihtiyacı olan tüm insanların yaklaşık yarısı hala tedaviyi bekliyor.

12 - hiv için bir tedavi var mı?

hayır, hiv'in tedavisi yok. ancak, antiretroviral tedaviye iyi ve sürekli bir şekilde bağlı kalarak, hiv'in vücuttaki ilerlemesi neredeyse durma noktasına kadar yavaşlatılabilir.

13 - hiv ile yaşayan insanların başka hangi bakım türlerine ihtiyacı var?

art'ye ek olarak, hiv 'li insanlar genellikle danışmanlık ve psikososyal desteğe ihtiyaç duyarlar. iyi beslenmeye, temiz suya ve temel hijyene erişim, hiv bulaşmış bir kişinin yüksek yaşam kalitesini sürdürmesine de yardımcı olabilir.

kaynak: https://www.who.int/features/qa/71/en/

Tam Bir Fiyat Performans Ürünü Olan Huawei P Smart 2019'un İncelemesi

Dünya Sağlık Örgütünün Aşı Karşıtı Harekete Verdiği Açıklayıcı ve Net Cevaplar