YAŞAM 27 Ekim 2017
29,6b OKUNMA     1036 PAYLAŞIM

Dünya Tarihinde Bir İlk: Suudi Arabistan Bir Robota Resmen Vatandaşlık Verdi

Yapılan tanıtımda konuşan Sophia isimli robotun açıklamaları da ilgi çekti. Olayın detaylarına bir bakalım.


Bu robotun olayı nedir?

Sophia, Hong Kong'lu Hanson Robotics firması tarafından geliştirilen ve insansı özellikleri olan; sorulara cevap verebilen, mimiklerini ileri boyularda kullanabilen bir robot. Kendisine "şimdiye kadar yapılan en insansı robot" deniliyor.

Sophia, yapılan tanıtımla kamuoyunun ilgisine sunuldu

Çarşamba günü Suudi Arabistan'da düzenlenen "Geleceğin Yatırım Girişimi Forumu"nda izleyici karşısına çıkarılan Sophia, moderatörün sorularını yanıtladı. Gelecekte robotlarla insanların iç içe yaşayacağını ve bundan mutluluk duyduğunu belirtti.

Dünyayı ele geçirecek misiniz?

Robotların dünyayı ele geçirip geçirmeyeceği sorusuna ise "Çok fazla Elon Musk okuyorsunuz ya da Hollywood filmi izliyorsunuz. Bana iyi davranırsanız ben de size iyi davranırım" dedi. 

İlginç bir cevap daha

Sophia'nın "robot olduğunuzdan haberdar mısınız?" sorusuna "peki siz nasıl insan olduğunuzu nereden biliyorsunuz?" cevabı her ne kadar planlanmış gibi dursa da hoş bir an yaşattı.

Konuşmanın tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz


Sözlük yazarları olayı daha da açıklığa kavuşturacak yorumlar yapmış

hong kong’lu geliştirici hanson robotics tarafından üretilen insansı robot sofia'ya vatandaşlık vererek, dünyada bir robota vatandaşlık veren ilk ülke oldular.
veliaht prens muhammed bin salman'ın, ülkenin batısında hayata geçirmeyi planladığı robotlu-mobotlu epey fütüristik, neom adında bir projesi var.
artık orada ne amaçla kullanırlar bu robotları bilmiyorum ama iyi para akıtacakları yeni bir şey buldukları aşikâr.

robotların maaşı yok, sigortası yok diyenlere ufak bir mesajdır. şimdi bunu vatandaş yaparlar. ileride vergiyi, zammı köklerler robotcağıza. kendi yedek parçasına bile %60 ötv öder durur devlet tamirhanelerinde.

kendi vatandaşlarının nereden baksan yarısını oluşturan kadınlara insan muamelesi yapmaktan imtina eden bir ülkenin bir kadın gibi konumlandırılmış bir robota nasıl bir muamele edeceğini merak ediyorum.

bae yapay zeka bakanlığı kuruyor, suudiler robotları vatandaşları yapıyor. araplar petrolün bir gün biteceğini fark etmişler sanırım sonunda, geleceğe yön verecek teknolojilere yatırım yapmaya başladılar. bakalım hiç bir haltı başaramayan araplar teknolojiye bodoslama girip başarılı olabilecekler mi? bence bir bok yapamazlar ancak hali hazırda şirketleri satın alarak bir şeyler yapıyoruz derler.

veliaht mıdır nedir onun reklam çalışmalarından bir diğeri.

güya modern arap olarak isim yapma gayretinde.

şimdi dalga geçilebilecek bir şey yazacağım, lütfen götünüzle gülerken ciddiyet seviyemin yeterli ölçüde olduğunu göz önünde bulundurun

böyle haberler aslında komik gibi görünüyor, para harcayacak saçma sapan şeyler buldukları aşikar, örneğin altın kaplama spor arabalar, çirkin varaklı mobilyalar, düğünde dağıtmak üzere binlerce iphone. ama meselemiz bu değil, parayı bazen doğru yerlere harcıyorlar bu da bunlardan biri, evet belki bu teknolojiyi kendileri üretmediler ama bu işi ciddiye aldıklarının göstergesi olarak robota vatandaşlık bile vermişler ki bence bu çok önemli. geçenlerde bae kendine bir hedef koydu ve 2030 yılına kadar tüm evlerin 3d printer ile yapılması için uğraşıyorlar. http://www.dubaifuture.gov.ae/…d-printing-strategy/

eğer başarılı olurlarsa dünyanın en yüksek binasını parasını verip yaptıranlar gelecekte bütün dünyaya 3d print evler yapan firmalara sahip olacaklar.

ee bunda dalga geçilecek ne var diyorsunuz, kabul ediyorum şu ana kadar bir şey yok, bundan sonra başlıyor, götünüzle gülün lütfen.

bence bu islam rönesansı'nın ayak sesleri, bu gidişle ortadoğu 200-300 yıl sonra tam anlamıyla muasır seviyeye ulaşacak. yahu inşaatla, satın alınan şeylerle rönesans mı olur demeyin. mesele halkın dünyaya bakışını değiştirebilecek şeyler yapabilmektir. dubai o topraklardaki belki de en özgür bölgedir. hatırlarsanız rönesans kilisenin, kralların ve züppelerin parasıyla hayat bulmuştu, mimari algının değişmesi rönesans'ın etkilerinden biridir. haçlı seferinde yenilen hristiyan toplum kökten dinci anlayışı terk etmeye başlamıştı, bugün ortadoğu yeni model bir haçlı seferinin yenilgisini tadıyor, bu kesinlikle o coğrafyayı etkileyecek. zamanında osmanlı avrupa'ya açılmış/açılıyor durumdayken, leonardo da vinci galata köprüsü tasarımını osmanlı'ya yollarken rönesans'ı kaçırmıştık, coğrafi keşifleri de keza. bu seferkini kaçırmayalım istiyorum. (fatih sultan mehmet bence rönesans ruhunu yakalamıştı ama halka ulaştırmaya ömrü yetmedi. ruhu şad olsun.)

tamam tamam haklısınız, sadece uyduruk birkaç tahminde bulundum. tamamen geçersiz şeyler, ama bunu içimde hissediyorum, hiçbir toplumun sonsuz karanlıkta yaşayamayacağını düşünüyorum, aynı zamanda aydınlıkta da. bir yer çökerken bir yer yükselecek, bunun kaçışı yok.