UZAY 30 Kasım 2020
32,1b OKUNMA     904 PAYLAŞIM

Dünya'nın Bitip Uzayın Başladığı Nokta Olarak Tarif Edilen Sınır: Karman Hattı

Deniz seviyesinden 100 km yukarıda olduğu varsayılan Karman Hattı (Karman Line), dış uzayın başlangıcı olarak kabul ediliyor.

macar-amerika asıllı bir fizikçi theodore von karman, bu limiti (karman hattı) kafasına göre seçmemiştir.

hesaplarına göre deniz seviyesinden 100 km (62 mil) yükseklikte atmosfer o kadar incedir ki cismin uçabilmesi için gerekli kaldırma kuvveti sağlanamaz, bu yükseklikte uçuşun sağlanabilmesi için o yükseklikteki yörüngesel enerjiye karşılık gelen hızın aşılması gerekir. dolayısıyla standart havacılık teknikleri ile (kanatlar) burayı aşmak mümkün olmuyor.


öte yandan, biliyorsunuz dünya'nın atmosferi gündüz mavi görünüyor. sebebi atmosferde güneş ışığının saçılması (bkz: rayleigh saçılımı). kàrmàn çizgisinde artık atmosfer o kadar incedir ki, o noktada durduğunuzda dünya atmosferinin mavi kıvrımını görebilirsiniz, artık aşağısı mavi, yukarısı siyahtır (160 km'den yukarısı tamamen siyahtır).

böyle olunca karman hattı; dünya'nın bittiği, uzayın başladığı nokta olarak tarif edilmiştir.

bugün bunun net bir tanımı yok. "uzay nerde başlıyor" dendiğinde çok çeşitli tanımlar yapılmaktadır. abd 90 km seviyesinde uçan bazı pilotlarına "uzaya çıktı" muamelesi yapmıştır mesela. alternatif bir tanımda da "atmosferin sürtünmesine maruz kalmadan bir tam turunu tamamlayabilen dairesel yörüngelerin olduğu yükseklik uzayın alt sınırı seçilsin" denmiştir. bu 150 km civarına karşılık geliyor.

karman limitini geçen ilk insan yapımı cisim, v2 roketleridir.