DOĞA 5 Nisan 2023
12,8b OKUNMA     294 PAYLAŞIM

Dünyanın En Garip Bitkilerinden Biri: Amorphophallus Titanum, Nam-ı Diğer Ceset Çiçeği

Görenin unutamadığı bu bitki, dünyanın en kötü kokan ve en büyük çiçeklerinden biri.

büyük, kokulu, nadir, fallik... bu sıfatların hepsi, genellikle ceset çiçeği olarak bilinen amorphophallus titanum'u tanımlıyor. batı endonezya'ya özgü olan bu bitki, botanik bahçelerinde her çiçek açtığında instagram'da fırtınalar koparıyor. doğanın en kokuşmuş bitkisi hakkında bazı bilgiler şu şekilde listelenmiş.

1. ceset çiçeğinin latince adı oldukça müstehcen

amorphophallus titanum gerçekten de büyük, yumrulu bir penise benziyor. aslında bitki bilimsel adını üç kökten alıyor: amorphos (şekilsiz), phallos (penis) ve titanum (dev).

kibar bir ortamda yüzünüz kızarmadan bitkinin latince adını söyleyemiyor musunuz? yaygın adı olan titan arum'u kullanmayı da tercih edebilirsiniz. attenborough, bbc doğa belgeseli serisi bitkilerin özel hayatı'nı anlatırken, ceset çiçeğinin özel adının televizyonda söylenemeyecek kadar uygunsuz olduğunu düşünmüş ve daha az skandal yaratacak bir takma ad bulmuştur. ya da endonezyaca adı olan bunga bangkai ile devam edebilirsiniz.

2. batılı bilim insanları ceset çiçeğini 19. yüzyılda öğrendi

1878 yılında italyan botanikçi odoardo beccari, endonezya'nın batısındaki büyük bir ada olan sumatra'nın yağmur ormanlarında yetişen bu devasa bitkiye rastladı. kaydettiği örneğin çevresi yaklaşık 5 fit, yüksekliği ise yaklaşık 10 fitti.

beccari, çiçekli çalıların kormlarını ya da dev yeraltı yumrularını avrupa'ya geri göndermeye çalıştı, ancak fransız gümrükleri asma zararlısı phylloxera'nın yayılmasını önlemek için tasarlanmış bir emir uyarınca bunları alıkoydu. yine de birkaç tohum her şeye rağmen hayatta kaldı ve tek bir fide beccari'nin bir zamanlar eğitim gördüğü ingiltere'deki kew botanik bahçeleri'ne gönderildi. orada 1889 yılında çiçek açtı. 1926'da aynı ceset çiçeği tekrar açtığında, kalabalık o kadar büyüktü ki onları kontrol etmek için polis getirildi.

3. ceset çiçeği ingilizleri iğrendirdi

şaşırtıcı olmayacak bir şekilde, ceset çiçeği avrupa'da hızla kötü şöhret kazandı: bitkiyi resmetmesi için tutulan bir ingiliz ressamın kokudan hastalandığı söylenirken, mürebbiyeler de malum nedenlerle genç hanımların bitkiye bakmasını yasakladı.


4. ceset çiçeği aslında tek bir çiçek değildir

teknik olarak ceset çiçeği, çiçek kümeleri olan çiçekli bir bitkidir. bitki, erkek ve dişi çiçeklerden oluşan iki halka ile çevrelenmiş bir tabana sahip, spadix olarak bilinen kalın bir merkezi başaktan oluşur. spathe adı verilen büyük, fırfırlı bir yaprak bu çiçekleri korumak için sarar.

5. ceset çiçekleri devasa boyutlardadır

kokusunun yanı sıra, bir ceset çiçeğinin en dikkat çekici özelliği büyüklüğüdür. bu bitki dünyanın en büyük dallanmamış çiçeklenme rekorunu elinde tutar ve vahşi doğada 12 feet yüksekliğe kadar ulaşabilir. yetiştirilen ceset çiçekleri daha küçüktür, 6 ila 8 fit arasında herhangi bir yerde ölçülür.

6. yıllık çiçeklenme döngüleri yoktur

bir ceset çiçeğinin en yüksek çiçeklenmeye ulaşması için yıllar, hatta on yıllar geçebilir. büyük an nihayet yaklaştığında, bitkinin tomurcuğu büyümesini yavaşlatmadan önce günde birkaç santim büyür. bracts adı verilen iki koruyucu yaprak buruşur ve başçığın tabanından düşer. ardından, başak yaklaşık 24 ila 36 saat içinde açılır ve meraklı izleyicilere bordo renkli iç kısımlarını görmeleri (ve koklamaları) için sadece küçük bir pencere verir.

7. ceset çiçeğinin kokusunun ardında gerçek bir bilim var

bir ceset çiçeği açtığında, bitki çürüyen ete benzer bir koku yayarken spadiks 98°f'ye kadar ısınır. abd botanik bahçesi sözcüsü ray mims, washingtonian dergisine yaptığı açıklamada, "bu ısı darbeleri, baca etkisi gibi havanın yükselmesine neden oluyor" dedi. çürüyen etin kokusundan etkilenen gübre böcekleri ve leş böceklerini çekmek için "kokuyu havaya yükseltir". uzmanlar titan arumun kokusundan sorumlu dimetil trisülfür (limburger peyniri gibi), trimetilamin (çürüyen balık) ve izovalerik asit (terli çoraplar) gibi farklı kokulu moleküller tanımlamıştır.

Kokunun ardındaki kimyasal


8. ceset çiçekleri tozlaştıklarında meyve verirler

bir ceset çiçeği çiçek açmayı bitirdiğinde ölmez. başak birkaç gün sonra solup çöker ve eğer tozlaşırsa bitki kısa süre içinde yüzlerce küçük, altın renkli meyve üretir. bu dut benzeri tohumlar kuşlar gibi hayvanlar tarafından yenir ve dağıtılır ya da bahçe koruma bilimcileri tarafından esaret altında toplanır. (insan tüketimi için uygun olmadıkları bildirildiğinden tatlarının nasıl olduğu hakkında bir bilgi yok).

tohumlar altın renginden koyu turuncuya ve ardından koyu kırmızıya dönüştükten sonra -ki bu aşama beş ya da altı ay sürer- ceset çiçeği uykuya dalar. daha sonra, güneşten gelen enerjiyi depoladığı sonraki birkaç yaşam döngüsü boyunca ağaç benzeri bir yaprak olarak filizlenir. her döngüde, yaprak ölmeden önce daha da büyür. bitkinin kormu tamamen yenilendiğinde, sonunda tekrar çiçek açar.

Çiçek açmış hali


9. ceset çiçeği bir zamanlar bronx'un resmi çiçeğiydi

1937 yılında new york botanik bahçesi, amerika'nın kayıtlara geçen ilk ceset çiçeği açışının evi oldu. iki yıl sonra bronx bahçesinde bir başka çiçek daha açtı. ilçe başkanı james j. lyons o kadar memnun oldu ki, amorphophallus titanum'u bronx'un resmi çiçeği olarak belirledi. the new york times'a göre lyons, "muazzam büyüklüğü new york şehri'nin en hızlı büyüyen ilçesinin sembolü olacak" dedi. bu arada, etkinliği takip eden haber ekiplerinin kokudan neredeyse bayılacakları söyleniyor.

bronx, ceset çiçeğini 2000 yılına kadar bir sembol olarak kullanmış, dönemin başkanı fernando ferrer belediyenin imajını düzeltmek amacıyla resmi çiçeğini gündüz zambağı olarak değiştirmiştir. o dönemde new york botanik bahçesi'nde bahçecilikten sorumlu kıdemli küratör olan michael ruggiero times'a yaptığı açıklamada, "ceset çiçeğini bronx çiçeği olarak düşünmekten nefret ediyorum, çünkü insanlar bronx'u düşünüp 'bronx kokuyor' diye düşünüyorlar" dedi. "bronx insanların yaşadığı bir yer ve ceset çiçeği bir insan bitkisi değil. gündüz zambağı öyle ve bu nedenle bronx için çok uygun."

10. ceset çiçeği habitat kaybı nedeniyle tehdit altındadır

ceset çiçekleri sadece nadir değil, aynı zamanda sumatra'nın yağmur ormanlarının geniş alanları kereste için kesildiği ve palmiye yağı plantasyonları için yer açıldığı için habitat kaybı ve tahribatına karşı da savunmasız. kew kraliyet botanik bahçeleri tarafından yapılan bir tahmine göre, endonezya orijinal yağmur ormanı örtüsünün yaklaşık dörtte üçünü kaybetmiştir. bu durum çiçeğin yok olmasına katkıda bulunuyor ve önemli tozlayıcıları da tehdit ediyor.

kaynaklar: 1 / 2