OYUN 7 Mayıs 2021
28b OKUNMA     523 PAYLAŞIM

Efsane Oyun Konsolu Xbox 360'ın Günümüzde Bile Eskimeyen Özellikleri

Kasım 2005'te çıkmasına rağmen 2018'e kadar güncelleme alan ve oyun teknolojisinin acayip geliştiği günümüzde bile oynanabilen Xbox 360'ın özelliklerini paylaşmak istedik.

xbox 360 şahsımca gelmiş geçmiş en iyi 5 konsoldan birisidir

diğerleri için: (bkz: nes), (bkz: snes), (bkz: playstation 2) ve (bkz: nintendo 3ds)

bu konsol ile yapabilecekleriniz, günümüz normlarında bile bir hayli fazladır ve rakibi olan playstation 3'ten kat be kat üstündür. türkiye pazarına geç girmesi ne yazık ki hak ettiği değeri görememesine sebeiyet vermiştir.

multimedya özellikleriyle ve arkasındaki microsoft desteğiyle, rakibi sony'nin hep birkaç adım önünde kalmıştır. ufak bir hatırlatma: ps4'e "external harddrive" özelliği, çıkışından çok sonra gelmiş olmasına karşın, bu konsol, kendi halefi olan xbox one'dan bile önce harici 1tb'lik driveları desteklemekteydi.

teknik olarak daha stabil ve yumuşak framerate sunmaktaydı ve bu yüzden profosyonel oyuncular tarafından tercih sebebiydi. karşılaştırma videolarında, aynı oyunu daha crisp, canlı ve yüksek frame'li olacak şekilde performe edebilmesinin sebebi de konsolun gücünün bir göstergesidir.

yine arayüzü aşırı kullanışlı ve pratiktir. sony ps3 zamanındaki gibi ultra yavaş ve hantal bir shop sekmesine girmeniz gerekmez; dijital oyunlarınız, demolarınız, videolarınız hemen ana menünün üstündedir ve dilediğiniz an oyun arama-bulma ekranına girebilir, oyunların sistemsel özellikleri, içerikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. oyun külliyatının çok geniş ve server'larının da hâlâ işlek olduğunu hatırlatmak isterim.

şu an xbox one'da olan pek çok özelliğin, üretimi durdurulduğunda 10. yaşını kutlayan bu güzide konsolda olduğunu bilmek cidden olağanüstü.

oyun oynarken müzik dinlemek, uyku modunda download yapmak, herhangi bir flash belleği veyahut harddrive'ı depo olarak kullanabilmek, oyunları isteğe bağlı olarak bu drive'lara yükleyebilmek ve bu vesile ile hızlı çalışmalarını sağlamak, netflix, twitch, spotify, internet explorer, youtube gibi online multi-medya sunucularına da sahip olması, xbox 360'ın sahip olduğu güzide özelliklerdendir.

Bir oyun severden, cihazı günümüzde kullanacaklar için notlar

retro konsollar ile koleksiyon amaçlı ilgilendiğim için cüzi bir ücrete, jtagli slim modelini edindiğim cihaz. tecrübelerimin bir kısmını ilgilenen olursa diye aşağı bırakıyorum.

2021 yılında dahi hala kullanılabilir durumda kesinlikle. özellikle uygun fiyatlara edinilme imkanı varsa kesinlikle tavsiye edebilirim. 2-3-4 kişinin birlikte eğlenebileceği şahane oyunlar mevcut.

* jtag dedikleri modifikasyonun yapıldığı cihazlara .iso uzantılı oyunlar çok basit bir şekilde (kopyala-yapıştır) kurulabiliyor. jtag arayüzü (bende bulunan aurora) oldukça kullanışlı ve basit.

* cihazın kendi hard diski yeterli gelmediği durumlarda flash disk, harici disk vb. oyun kurmak için kullanılabiliyor. harici disk ve belleklerin cihazda kullanılabilmesi için fat32 ile biçimlendirilmesi ya da sorun yaşanmaması adına direkt cihazdan biçimlendirilmesi gerekiyor. ben 500gb haricimi cihaz için ayırdım. oynamaya değer tüm oyunları yükleyebilmek için 500gb oldukça yeterli.

*.iso uzantılı oyunları edinebilmek için pek çok kaynak mevcut ama bunlardan bazıları artık aktif değil. yine de ben cihaza çıkmış tüm oyunların bulunduğu, kullanımı da oldukça kolay ve indirme hızı yüksek bir kaynak buldum. bu noktadan sonra iş oldukça kolaylaştı.

* cihazı edindiğimde bir miktar gürültülü çalışıyordu. cpu ve gpu sıcaklık değerleri 55-60c arasında değişiyordu. hem oyun hem de boşta sıcaklık değerleri neredeyse aynıydı. cihazı söküp temizledim ancak termal macunu değiştirmeye cesaret edemedim çünkü cihazın soğutucusu söküp takma sırasında bir şeylerin yanlış gidebileceği şekilde, biraz emanet dizayn edilmiş. yine de temizlik yaptıktan ve dvd okuyucuyu cihazdan çıkardıktan sonra değerler 40-50c dolaylarına indi. cihazın sesi de epey azaldı.

* temizlikten önce görüntü kısmen akıcı olsa da biraz rahatsız ediciydi. temizlikten sonra tüm oyunları oldukça akıcı oynatır oldu. görüntü kalitesi pcdeki kadar iyi olmasa da bu yaştaki bir konsol için yeterli düzeyde.

* cihazı edindiğimde açılış süresi epey uzundu. sanıyorum dvd okuyucuyu çıkardıktan sonra bu sorun çözüldü.

* tek disk oyunların kurulumu oldukça basit. birden fazla disk ile kurulan oyunlarda ise işlem aynı ancak tek değişen nokta ilk diskte bulunan "content" klasörünü cihazın kendi hddsi içerisindeki content klasörüne eklemek gerekliliği.

red dead redemption, skyrim, dragon age serisi, call of duty serisi(mw, black ops, aw), gtav, mass effect serisi, forza horizon 2 ve diğer forza oyunları gibi çok kaliteli oyunlar epey akıcı bir şekilde oynanabiliyor.

* kinect lüzumsuz bir ayrıntı.

xbox 360'ın benim için anlamı şudur

ps4 pro için amerika'dan skyrim special edition getirtmiştim. günde 9-10 saat oynuyordum. sonra zevk vermemeye başladı, birkaç yıldır hiç açmamıştım.

şimdi xbox 360'ta en baştan başladım. 4k olmadan, special edition olmadan oynuyorum. ve tekrar bağımlısı oldum, başından kalkamıyorum. ps4 pro'da da aynı şeyi hissedecek miyim diye gene onda açıp oynamayı denedim, yarım saat dayanamadım, kapattım.

xbox 360 enteresan bir alet.