UFUK AÇICI 16 Ekim 2023
15b OKUNMA     284 PAYLAŞIM

Eğer Kütle Çekimi Diye Bir Şey Varsa, Manavdaki Karpuz Elmayı Neden Kendine Çekmiyor?

Kütle çekimi varsa, yani cisimler aslında birbirini çekiyor ve hatta küçük kütleli cisimler, büyük olanların etrafında dönüyorsa neden bunu gündelik hayatta pek göremiyoruz? Karpuz ve elma üzerinden açıklayalım.

"kütle çekimi varsa karpuz elmayı neden çekmiyor?"

yanlış soru. çekiyor.

kütle çekim kuvvetini fg.m1.m2 / d^2 ile hesaplıyoruz. yani etkileşimde bulunan iki cismin kütlelerini evrensel çekim sabitiyle çarptıktan sonra, iki cisim arasındaki uzaklığın karesine bölüyoruz.

evrensel çekim sabitinin değeri, mks sisteminde 6.67 × 10^(-11)

google'dan ortalama ağırlıklara şöyle bir baktım. bir karpuzu uç değer sayılabilecek şekilde ortalama 7 kilo alalım ki çekim gücü en yüksek olsun. elmayı da büyük boy seçip ortalama 150 gram alalım. bu da kilo olarak 0.15'e eşit.

şimdi formülde, pay kısmında bulunanların hepsini çarparsak yaklaşık 7 x 10^(-11) çıkar. aradaki mesafeyi de küçük alalım ki sayının tamamı en büyük olabilsin. mesela aralarında 1 cm olsun. mks sistemi gereği metreye çevirirsek 0.01 eder. karesini alırsak ve ilk bulduğumuz değere bölersek elde edeceğimiz son sayı 7 x 10^(-7) olur. yani 0.0000007 newton. karpuzun elma üzerindeki kuvveti bu kadar. elma da karpuza buna eşit ama bununla zıt yönlü bir kuvvet uyguluyor. yalnız bu esnada ikisi de yeryüzü tarafından aşağıya doğru, daha büyük bir kuvvetle çekiliyorlar.

dolayısıyla elmanın, dünyanın çekim kuvvetini yenerek karpuza doğru gitmesinin imkânı yok.