YEME İÇME 13 Nisan 2022
84,3b OKUNMA     557 PAYLAŞIM

Ekmeğin Küflenen Kısmını Kesip Atarsak Kalanını Güvenle Yiyebilir miyiz?

Küflü bir ekmek veya domates salçası, küflenen yeri bir kenara atıldıktan sonra yenebilir mi? Küflü bir yiyecek söz konusu olduğunda nelere dikkat etmeliyiz?

çok lezzetli olduğunu düşündüğümüz bir sandviçi ısırmaya hazırlanırken, ekmeğinin üzerinde yeşil yuvarlak bir nokta olduğunu fark ettiniz. ekmek küflenmeye başlamış! kararınız ne olur? küçücük bir küf yüzünden nefis bir sandviçi çöpe mi atmak mı yoksa küflü kısmı koparıp attıktan sonra sandviçi afiyetle yemek mi?

bu makale, seçiminin doğru olup olmadığını merak eden okuyucular için yazılmıştır.

küf ve mantar

aslında küf de mantar ailesinin bir üyesidir. eğer küfe mikroskopla bakacak olursanız şekillerinin de mantara benzediğini görürsünüz. ancak mikroskopla bile küfün üzerinde yaşadığı yiyeceği istila eden köklerini görmek mümkün değildir.

küflü kısmı kesip attıktan sonra küften hiç iz kalmadığını düşündüğünüz ekmeğin içi küf kökleri ile dolup taşıyor olabilir. buna ilave olarak küflü gıdalar bazı bakterilerin yaşaması için son derece uygundur.


ekmeğimiz dilimlenmişse sadece küflü dilimi atarak geri kalanını güvenle tüketebilir miyiz?

ekmeğin dilimli olması küfün yayılmasını biraz azaltabilir ama bu yeterli değildir. çünkü muhtemelen ekmek poşetinin içi küf sporlarının dans pistine dönmüştür.

küflü bir yiyecek söz konusu olduğunda nelere dikkat etmeliyiz?

- küflü yiyeceği koklamayın. solunum sisteminde sorunlara yol açabilir.

- küflü yiyecekleri atarken hayvanların ve çocukların ulaşamayacaklarından emin olmak için iyice sarın.

- küflenmenin oluştuğu yeri (buzdolabı, kiler vb.) küflü maddeleri attıktan sonra iyice temizleyin.

- küflenen malzemenin yakınında duran besinleri özellikle meyve ve sebzeleri kontrol edin.


küflenen her şeyi atmak mı gerekir?

özellikle yumuşak bir besin maddesinin küflenmesi durumunda, bu besinin tüketilmemesi gerekir. ancak lahana, havuç ve peynir gibi sert besin maddeleri söz konusu olduğunda küflü kısımdan sonra, yaklaşık 1 cm kalınlığında bir dilimin kesilip atılması ile kalan kısım tüketilebilir.

örneğin; yoğurt, makarna, sütlü tatlı, fıstık ezmesi ve tencere yemeklerini küfü görür görmez atın. işte usda’ya (amerika birleşik devletleri tarım bakanlığı) göre hangi küflü yiyeceklerin yenilebileceği, hangilerinin atılması gerektiği ile ilgili liste.

küflü bir besin maddesi yersek ne olur?

eğer küflü bir besinden yanlışlıkla bir lokma ısırırsanız büyük bir ihtimalle hasta olmazsınız. çünkü küflerin birçoğu zararsızdır. ancak bazı küf çeşitleri alerjik reaksiyonları tetikleyebilir, solunum sorunlarına yol açabilir. bazı küfler mirotoksinler üretirler. bu küfler hem hayvanlarda, hem de insanlarda ölümcül sonuçları olabilecek ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.


özet olarak

yumuşak besinlerde görünen küflü kısmı atmak, küften kurtulmanızı sağlamaz. sert besinleri küflü kısmı atarak tüketmekse yumuşak besinlere göre daha güvenlidir. birçok küf zararsız olsa da hayati tehlike barındıran küf çeşitleri olduğu için küflü gıdaları tüketmek alınması mantıklı olmayan bir risktir.

kaynaklar: usda youtube -science insider