YEME İÇME 13 Temmuz 2017
226b OKUNMA     1344 PAYLAŞIM

En Basit ve Masrafsız Yöntemiyle Evde Şarap Yapma Rehberi

Şarap, içmesini sevenler için bambaşka bir tutkudur. En lezzetlisini içmek için ödenen para, beklenen süreç, uğrunda yapılan hiçbir şey insana külfet hissi vermez. İşi bir tık abartıp kendi şarabını yapmak gibi bir hobi edinmek isteyenler için ise Sözlük yazarı "a for axi" anlatmış.
iStock.com


ilk önce normalde bağdan sabah güneş doğar doğmaz kendi ellerimle toplamam gereken üzümü malum şehir hayatı nedeniyle erkenden pazara giderek kalecik karası üzümü deneme mahiyetinde kilosu 1.5 tl den 5 kilo aldım. aslında yıkanmaması gereken üzümü ben pazar üzümü olduğu için şöyle tozları gitsin ve belki pazarcı işemiş veya tükürmüş olabilir diye bir suya tuttum sadece. siz bağdan topluyorsanız kesinlikle yıkamayın yıkarsanız üzerindeki bakterileri de atmış oluyorsunuz. yıkamamak konusunda anlaştıysak, devam edelim.

üzümü tanelere ayırıp, kokmuş ve çürümüş olanları atıyoruz ve sonra çekirdekleri ezilmeyecek şekilde elimizle patlatıyoruz (ne yapıyormuşuz mikser kullanmıyormuşuz). elde etmiş olduğunuz harcın adı cibre oluyor.

patlattıktan sonra iki tane 5'lik su şişesini iyice yıkayıp (ben pet şişeleri komşunun kapısının önünden çaldım ,ne demiştik masraf yok ) bu cibreyi iki şişeye eşit şekilde koyuyoruz. burada dikkat edilecek konu kesinlikle ağzına kadar doldurmuyoruz cibreyi. burada ki amaç üzüm rahat rahat fermantasyon sağlasın,gerinsin,çatırdasın,ekşisin,köpürsün. üzerini hava alabilmesi için bir bezle örtün ve dışarıdan gelecek tozları da engellememiş olursunuz.


siz bunları yaptıktan sonra yaklaşık 4 saatte bir karıştırın hem tamen ile su birbirine karışsın hemde cibre üstte kalarak küflenme oluşmasın. ben yaklaşık bu şekilde 60 saat beklettim. üzümü görseniz tanımazsınız "bunu mu içiyoruz lan manyak" diyorsunuz kendinize ama sabredin.

fermantasyon olduktan sonra cibreyi bir bez torbanın içine koyup iyice sıkıyoruz içeride sadece üzüm çekirdeği ve az miktarda posa kalacak şekilde zira bu tepkime aşamasında üzümün etli kısmı ve kabuğu büyük oranda eriyor.

artık cibreden ayırdığınız üzüm suyunuzu namı diğer şarap adayınızı 5'lik pet şişenize aktarıyor ve oluşan gaz dışarı çıksın ama içeriye hava girmesin diye hava kilidi takmanız gerek.

ancak muhtemel bulamayacaksınız sizde gidin serum seti alın o da yoksa bir balonu bir kaç defa delip pet şişeye geçirin.


serum setinin bir ucunu hava çıkarmayacak şekilde pet şişe kapağını delip oraya sabitleyin diğer ucunu da bir bardak suyun içine salın böylece gaz dışarı çıkarken su sayesinde ters bir akım olamayacak. ve bu şekilde yavaş yavaş tepkiyerek 20 günde şaraba dönüşecek.

ben burada hava kilidi diye çocuğun balonunu kullandım iki delik açıp pet şişeye geçirdim. (masrafları sıfırla bilal.)

yaklaşık 20 gün hiç ellemeyin şarabın posası dibe çökecek ve bir akvaryum hortumu veya serum hortumu ile ters musluk yaparak posaya dokunmadan üstte kalan üzümü başka bir şişeye aktarın üzüm berraklaşana kadar bunu bir kaç gün aralıklarla bir kaç defa yapın. tadına bakın eğer hoşunuza gitmişse o şarap tam size göre olmuştur, artık şişeleme aşamasına geçebiliriz.ben önceden ayarladığım soda şişesi kullandım kapaklarını da atmadım (masraf yok demiştik hatırlarsanız). soda şişelerini bir koli bandıyla dolumdan sonra hava almayacak şekilde saralım,mantarı nereden bulacağız amına koyim.


en son aşama ise şarap dolu soda şişelerini siyah bir poşete koyup en az altı ay kadar güneş görmeyecek ve serin bir yerde yatık vaziyette bekletiyoruz.(eğer çok yaptıysanız gömebilirsinizde,ama gömme işi zahmetli) ne kadar beklerse o kadar lezzetli olur, gerisi sizin sabrınıza kalmış.

edit: eğer fermantasyon aşamasında cibrenin tadına baktığınızda ekşi bulduysanız kilo başına iki kaşık şeker atabilirsiniz. doğal ve buruk seven dokunmasın.sakın ilk fermantasyondan sonra (cibre aşaması) şeker katmayın, katarsanız şekerli sirkeniz olur.

ben eğer kendime uygun tadı tutturursam bolca yapıp köye gömmeyi düşünüyorum,emekli olduğumda bahçeyi deşip deşip içeceğim.