SAĞLIK 17 Nisan 2020
80,1b OKUNMA     1022 PAYLAŞIM

Ercüment Ovalı'nın COVID-19 Tedavisi İçin Bahsettiği Dornaz Alfa Nedir?

Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın dün gece attığı bir tweet sayesinde pek çok kişinin adını ilk kez duyduğu etken madde Dornaz Alfa'ya dair merak edilenler.

sağ olsun çokça taktir ettiğim, çoğu konferansımızda bize değerli bilgiler sunan ercüment ovalı hocamızın covid-19'un tedavisinde kullanılabileceğini söylediği etken maddenin/ilacın adıdır dornaz alfa. 

"rekombinan insan dnaz"ın tıbbi adıdır. "human dnaz 1" enziminin rekombinant formudur, bu nedenle "rekombinant human dnaz", "rhdnaz" olarak da adlandırılır.

bu ilaç; kistik fibrozis(*) hastalarının mukusundaki nekroza uğrayan nötrofillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest dna’yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sıklık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.

meali şudur: "bu hastalıkta akciğerlerin içi sümük doluyor. bu ilaç, kistik fibröz hastalarda kullanılan ilaç; sümüğü eritiyor, akciğerler hava ile doluyor ve hasta rahat oksijen alabiliyor. sümük dolu iken hava transferi falan bozuluyor." 

(*) kistik fibrozis: akciğer, pankreas, barsak, ter bezlerini etkileyen kalıtsal bir hastalık.


pulmoner sitotoksik etkileri yönlendiren sitoplazmik proteinlerle kaplanmış bir dna omurgasını içerir.

dornaz alfa, aerosol şeklinde olup 2.5 ml içinde 2.5 mg etken madde bulunan berrak, renksiz bir solüsyondur. buzdolabında saklanmalı ve ışıktan korunmalıdır. ototoksik akciğer infeksiyonlarında -infeksiyon ve enfeksiyon farklıdır- entübasyon yapılmayan hastalar için, dornaz alfa tedavisi negatif basınç odalarında güvenle nebülize edilebilir.

sık görülen yan etkileri ses kısıklığı, farenjit, larenjit, döküntü, göğüs ağrısı ve konjonktivittir.

yapılan araştırmalarda sivelestat ve anakinranın da dornaz alfa ile kombinasyon tedavisinin umut verici olduğunu görüyoruz.

kısaca özet geçersek

bu ilacın; bir zamanlar hocamız olan, şimdi özel bir hastanede çalışan çok sevdiğimiz prof. dr. ercüment ovalı tarafından covid-19'da etkili olduğu belirtilmektedir. fakat yurt dışı çalışmalarında yazılan bir makalede hocamızın çalışmasına benzer bir yayın yapılmış; bu yüzden sanırım 23 nisan yayın tarihi erkene çekilerek hem tedavinin başlaması hem yayın haklarının elinde tutulması amaçlanmıştır.


ilacın ana etkisiyle beraber hastalığın akciğerler üzerinde yıkıcı etkisi durdurulmakta, böylelikle dispneye giren (nefes darlığı çeken) hastaların oksijen yetersizliğinden doğan sorunları ve mortalitesinin (öldürme oranı) azaltılması amaçlanmaktadır. yakın zamanda çoğu tıp dergisinde bu çalışmanın yayımlanacağını gururla belirtmek isterim. tabii ki hastalığın kalp ve böbrekler gibi diğer organlara olan hasarını maalesef engelleyememektedir fakat mortalitenin en büyük etkeni olan akciğer harabiyetini çözmüş olabilir.

başta ercüment hocama sonra tüm insanlığa hayırlı olsun. umarım güzel yarınlara uyanabiliriz.

COVID-19'un İyileşme Sürecini 11 Günden 4 Güne İndiren İlaç: Favipiravir