HAYVANLAR 4 Nisan 2023
17,9b OKUNMA     181 PAYLAŞIM

Erkek Zürafa Çiftleşmeden Önce Neden Dişinin Çişini İçer?

Evet, yanlış duymadınız. Erkek zürafalar, çiftleşmeden önce dişi zürafaların idrarlarını içiyorlar.

"flehmen dizisi" olarak bilinen bu yöntemde erkek zürafa dişiye yaklaşır ve dişi işeyene kadar arkasına sürtünür. dişi işediğinde, dişinin kızgınlık döneminde olup olmadığını anlamak için tadına bakar. eğer dişi kızgınlık dönemindeyse, erkek onu takip etmeye başlar ve dişi erkekten uzaklaşır ya da kaçar. bu süre zarfında, dişiyi takip ederken diğer erkekleri ondan uzak tutmaya çalışır, bu da genellikle dişinin reddetme noktasıdır, daha iyi bir erkeğin onunla ilgilenmesini ve mevcut erkekle savaşıp savaşmayacağını görmeye çalışır.

bir dişi için kavga ederken, zürafalar yüksek veya düşük yoğunluklu boyun eğme yoluyla hakimiyet kurarlar. boynuzlamanın düşük yoğunluklu versiyonu, biri yorulup pes edene kadar boyunlarını birbirlerine bastırmayı içerir. yüksek yoğunluklu boyun vuruşunda ise kafalarını ve boyunlarını birbirlerine doğru sallayarak diğer zürafaya darbeler indirmeye çalışırlar. bu tür bir dövüş, biri maçı bırakmadan önce yarım saat kadar sürebilir. her iki "dövüş" türünde de çok nadiren ciddi hasar meydana gelir. dahası, boynu daha uzun olan neredeyse her zaman kazanır.


biraz tuhaf bir şekilde, en azından darwinci bir bakış açısıyla, bu sarmaş dolaş savaştan sonra, erkekler genellikle birbirlerini boyunlarıyla okşar ve birbirlerine kur yapar ve ardından doruğa ulaşmak da dahil olmak üzere birbirleriyle seks yaparlar. aslında, erkek zürafaların seks yaptığı zamanların %75 ila %94'ünün başka bir erkek zürafa ile olduğu tahmin edilmektedir. çok daha nadir olmakla birlikte, dişi zürafalar da zaman zaman tek cinsiyetli aşka katılır; dişi zürafaların cinsel ilişkilerinin yaklaşık %1'i bir erkek/kadın eşleşmesi yerine iki dişi arasında gerçekleşir.

erkek ve dişi zürafalar çiftleştiklerinde, erkekler doğduktan sadece dört ya da beş yıl sonra olgunlaşsalar bile, dişiler genellikle en az yedi yaşın üzerinde olan daha yaşlı erkekleri tercih etme eğilimindedir. buna karşılık, erkekler daha genç dişileri tercih etme eğilimindedir ve bu dişiler de yaklaşık dört yaşında cinsel olarak olgunlaşır.


eğer dişi belirli bir erkekle özellikle ilgileniyorsa onu takip edebilir, hatta ağzına işeyebilmek için poposunu okşamasını sağlamak amacıyla boynunu erkeğe sürtebilir. bu gibi durumlarda dişi nadiren zoru oynar ve idrarı hoşuna giderse genellikle erkeğin hemen üzerine çıkmasına izin verir.

dişi, erkeğin üzerine çıkmasına izin verecek kadar uzun süre hareketsiz kaldığında, cinsel birleşme son derece kısa sürer. -en fazla birkaç saniye- ve bir kez daha büyüklüğünün değil, onu nasıl kullandığınızın önemli olduğunu kanıtlar.

kaynak: 1, 2, 3