İLİŞKİLER 13 Aralık 2017
253b OKUNMA     949 PAYLAŞIM

Erken Boşalmayı Engellemekten Vajinal Orgazm Yaşatmasına Kadar Nice Faydasıyla Kegel Egzersizi

Kegel egzersizi, pelvis kaslarının çalıştırıldığı, her an her yerde uygulanabilecek türde bir egzersiz. Üstelik faydaları sadece cinsel tatminle sınırlı değil.


bir nevi iç organları kasıp bırakmak olan kegel egzersizi daha çok cinsel anlamda sağladığı faydalarla bilinse de bundan çok daha fazla yararı bulunan bir şey.

mesela yararlarına kısaca değinecek olursak

- doğum esnasında sağladığı kolaylık

- cinsel tatminde artış

- ilerde bu bölgede yaşanabilecek sorunlara karşı bir ön tedbir

- mesane sarkmasını engelleme

- idrar kaçırma sorununun önüne geçme vs.


peki bu egzersiz nasıl uygulanır?

aslında çok katı kuralları yok ama doğru yapmak önemli olan. vajinal kasların içe doğru çekilip bırakılmasıyla kegel egzersizini yapmış oluyorsunuz. tabii bu noktada önemli olan karın ve kalça kaslarınızı sıkmamış olmalısınız. dört saniye nefes tutun ve pelvik taban kaslarını sıkın 10 saniye bu şekilde bekleyerek tekrar edin. mesane boşken yaptığınız bu kasları sıkıştırma egzersizini düzenli bir biçimde yaparsanız sonuçlarını da o kadar hızlı görebilirsiniz. tabii bir diğer önemli nokta ise bu düzeni aşırı boyutlara getirmemek. bu düzeni oturtmak ise çok basit çünkü kegel egzersizi yaptığınızın anlaşılması imkansız olduğu için otobüste, işte, evde her yerde her an yapabilirsiniz.


az evvel televizyonda izlediklerimden hareketle belirtirim ki, şayet bu egzersizi yapamayanlar varsa, ürolog op. dr. arman özdemir'in tanıttığı bir takım yardımcı araçlar var. 

vajene yerleştirilen bir cihaz var mesela. onu düşürmeden içeride tutmaya çalışarak bu kasları güçlendirmeye çalışabilirsiniz. ya da yapıyorsanız ama doğru kası, yani pelvik kası kullandığınızdan emin değilseniz, yine yerleştirilen bir cihazla (içerideki kasılmalar sırasında gönderilen elektrik akımından hareketle) yeterli basınç olup olmadığı, doğru kasların çalıştırılıp çalıştırılmadığı da tespit edilebiliyor. şayet bu kadarını dahi yapamıyorsanız, bu hareketlere alışmak için içinde pil olan farklı bir cihazdan yararlanılıyor. cihaz vajene yerleştiriliyor. pilden gelen elektrik akımını kaslara yönelterek dış müdahaleyle bu kasların çalışması sağlanıyor. kaslar güçlendikten sonra da kişi kendi başına egzersizlere devam edebiliyor. 


bunlar, başta garip gelir ama üstüne gidildiği zaman yapılması zor egzersizler değildir. hani bazen çok sıkıştığımız durumda bacağın tekini arkaya atar, kendimizi sıkarız ya idrarımızı kaçırmamak için; alışana kadar işte tam bu pozisyonda vajinanın içindeki pelvik kaslarınızı içeriden aşağıdan yukarıya doğru çekip bırakmaya çalışırsanız; daha kolay olduğunu görürsünüz. ayrıca oturduğunuz yerde de gerek pelvik, gerekse anüs kaslarınızı sıkıp bırakabilirsiniz. bu zamanla alışkanlık haline de dönüşür. özellikle kadınlarda menopoz sonrası görülebilecek idrar kaçırma ya da rahim sarkması gibi durumları ortadan kaldırırsınız, hem de kaslarınızı güçlendirerek ve üzerinde hakimiyet sağlayarak cinsel hayatınızı daha kaliteli hale getirebilirsiniz. aynı programda bir pilates uzmanı bu hareketleri gösterirken, amerika'da bu egzersizlerin çocukluktan başlayarak gösterildiğini de sözlerine ekledi. çevremizdeki herkesi bilinçlendirelim derim ben.