BİLİM 31 Mart 2023
10,2b OKUNMA     285 PAYLAŞIM

Eski Yunanların Bugün Hala Kullanılan ve Gelişmemizde Rol Oynayan Bazı İcatları

Antik Yunanların neden medeniyetin gelişmesinde kritik kabul edildiğini anlamanıza vesile olacak bir liste.

insanlık kurnaz icatlar söz konusu olduğunda uzun bir yol kat etti, ancak en eski yenilikçi beyinlerden bazıları eski yunanlılardı. eski yunanlılar, eskisinden biraz daha farklı görünseler de, şu anda hala kullanılan birkaç icatla ortaya çıktılar. bu icatlar olmasaydı, teknolojik açıdan kesinlikle bugünkü kadar gelişmiş olamazdık.

1. su değirmenleri ile suyun gücünden yararlanma

mö 3. yüzyılda antik yunanlar akan suyun gücünden yararlanmayı öğrendiler ve değirmencilik tarihinde önemli bir yenilik ve makineleşmeye doğru önemli bir adım olan su değirmenini geliştirdiler.

su değirmeni, bir şafta veya bir dizi dişliye bağlı olan büyük bir ahşap veya taş çarkı döndüren akan suyun gücüyle çalışıyordu. çark döndükçe, tahılı un haline getirmek, yağ yapmak için zeytinleri ezmek ya da keresteyi kalaslar halinde kesmek gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilen bir dişliler sistemine ve diğer mekanizmalara güç veriyordu.

yunanlar ilk su değirmeni tasarımlarını, gelecekteki değirmenleri öncekinden daha verimli hale getirerek geliştirdiler. ayrıca suyun akışını kontrol etmelerini ve gitmesi gereken yere yönlendirmelerini sağlayan barajlar, su kemerleri ve kanallar gibi sofistike su yönetimi sistemleri geliştirdiler.

su değirmeni antik yunan ekonomisinde önemli bir rol oynamış, tarım, madencilik ve imalat dahil olmak üzere birçok endüstri için güvenilir bir güç kaynağı sağlamıştır. ayrıca, gücünden yararlanmak için yeni teknolojiler geliştirildiğinden, ekonomik büyümeyi ve yeniliği teşvik etmeye de yardımcı olmuştur.

2. ilk kilometre sayacı ile mesafe takibi

kilometre sayacı, bir aracın kat ettiği mesafeyi ölçmek için kullanılan eski bir yunan icadıydı. "kilometre sayacı" kelimesi yunanca "yol" anlamına gelen "odos" ve "ölçü" anlamına gelen "metron" kelimelerinden gelmektedir.

kilometre sayacından ilk kez mö 1. yüzyılda vitruvius tarafından bahsedilmiş olsa da, bilinen ilk kilometre sayacı mö 3. yüzyılda antik yunan mühendis arşimet tarafından yaratılmıştır. bu ilk kilometre sayacı, kenarında dişler bulunan bir tekerlekten oluşan basit bir cihazdı ve bu tekerlek, kat edilen mesafeyi bir kadran üzerinde gösterebilen bir dizi dişliyi döndürüyordu. kilometre sayacı daha sonra bir araba ya da at arabasına monte edilmiş ve tekerleklerin dönüşüyle hareket ettirilmiştir.

arşimet'in kilometre sayacı, tüccarların ve tacirlerin kat ettikleri mesafeyi doğru bir şekilde ölçmelerine ve mal ve hizmetlerin maliyetini daha iyi hesaplamalarına olanak tanıdığı için antik yunan ticareti ve taşımacılığı için önemli bir icattı. ayrıca, seyahat sürelerinin ve mesafelerin daha doğru tahmin edilmesine olanak tanıdığı için ulaşım ve lojistiğin verimliliğini artırmaya da yardımcı oldu.

zaman içinde kilometre sayacı, katedilen mesafeyi kaydetmek için bir dizi dişli ve zincir kullanarak daha gelişmiş bir versiyon yaratan iskenderiyeli heron gibi diğer yunan mühendisler tarafından daha da geliştirildi. kilometre sayacı daha sonra at arabaları, bisikletler ve otomobillerde de kullanılmak üzere uyarlanmıştır. günümüzde, modern araçlarda mesafe ve hız ölçümü için önemli bir araç olmaya devam etmektedir.

3. mancınıklarla mermi fırlatmak

m.ö. 4. yüzyılda mancınığın icadı, askerlerin taş ve ok gibi büyük mermileri uzun mesafelere fırlatmasını sağlayarak savaşta devrim yaratmıştır. "mancınık" kelimesi yunanca "aşağı doğru vuruş" anlamına gelen "kata-pultos" kelimesinden gelmektedir.

ilk mancınık mö 400 civarında yaşlı dionysos tarafından inşa edilmiştir. ilk mancınıklar, mermileri fırlatmak için gerilim, burulma veya karşı ağırlıklar kullanan basit cihazlardı. en yaygın türü, mermiyi fırlatmak üzere serbest bırakılmadan önce enerji depolamak için bükülmüş iplerler kullanılan burulma mancınığıydı.

zamanla yunanlar daha gelişmiş ve sofistike mancınıklar geliştirdiler. bu gelişmiş tasarımlardan biri, mermiyi fırlatmak için bir sapan kullanan bir tür burulma mancınığı olan onager'di. bir diğeri ise büyük okları fırlatmak için bükülmüş halat ya da ip çileleri kullanan bir tür gerilim mancınığı olan ballista'ydı.

en popüler mancınıklardan birinin, mö 214 yılında siraküza kuşatmasında devasa taşları uzun mesafelere fırlatmak için bir dizi karmaşık kaldıraç ve makara kullanan arşimet tarafından yaratıldığına inanılmaktadır. mancınık antik dünya boyunca kullanılmaya devam etmiş ve daha sonra askeri seferlerinde yoğun olarak kullanılan daha gelişmiş ve güçlü versiyonlarını geliştiren romalılar tarafından uyarlanmıştır.

4. su, çanlar ve mumlar: antik çalar saatler

yunanlar bugün bildiğimiz anlamda çalar saatleri icat etmemiş olsalar da, mö 4. yüzyıl civarında benzer bir konsept icat etmişlerdir. ilk çalar saatlerinin adı "su saati" ya da "clepsydra" idi. bu cihaz esasen suyla doldurulmuş ve dibinde küçük bir delik bulunan bir kaptı. su delikten yavaşça damlarken, kabın içindeki oymalar kullanılarak zamanın geçişi işaretleniyordu. aynı zamanda, dolduğunda çalması için bir şamandıra takılmış olan ayrı bir kaba belirli bir miktarda su dökerek birini belirli bir saatte uyandırmak için de kullanılabiliyordu.

alarm olarak kullanılan bir başka cihaz da, her biri belirli bir zaman aralığını temsil eden eşit aralıklı çizgilerle işaretlenmiş bir mumdan oluşan basit bir mum saatiydi. mum yandıkça, çizgiler yavaş yavaş kaybolur ve birinin zamanı söylemesine izin verirdi. bu mumların bazılarının içinde çiviler ya da taşlar vardı, böylece mum belirli bir zamana kadar eridiğinde düşer ve onları uyandırırdı.

bu zaman ölçme cihazlarına ek olarak, yunanlar horozları ve diğer hayvanları da doğal alarmlar olarak kullanır ve bazen onları belirli bir saatte uyandırmaları için hizmetkârlar veya köleler çalıştırırlardı.

5. vinç ile daha kolay inşaat

ağır kaldırmaktan bıkan yunanlılar, mö 500 civarında ilk vinci icat etti. vinç, antik yunanlıların genellikle elle taşınamayacak kadar ağır olan yapı taşlarını ve heykelleri kaldırmalarına olanak sağlamıştır.

ilk vinçler ahşaptan yapılıyordu ve dönen bir tabana bağlı uzun bir kolu (pergel adı verilen) vardı. pergel, işçilerin ağır nesneleri kaldırıp indirmesine olanak tanıyan bir makara sistemine sahipti. bu vinçler elle ya da bazen pergellere bağlı halatları çeken öküz gibi hayvanlar tarafından çalıştırılırdı.

teknoloji geliştikçe vinçler de daha sofistike hale geldi. yunanlar, ağır nesneleri kaldırmak için hidrolik sistemler kullanarak suyla çalışan vinçlerin nasıl geliştirileceğini buldular. ayrıca, nesneleri kaldıran ve indiren büyük bir tekerleği döndürmek için insan veya hayvan gücünü kullanan tekerlekli vinci de icat ettiler.

yunanlar vinçleri tapınakların, sarayların ve diğer büyük binaların inşası da dahil olmak üzere birçok farklı şekilde kullandılar. heykelleri ve diğer sanat eserlerini taşımak için de vinçleri kullanmışlardır. yunan mimarisinde vinç kullanımının en ünlü örneği, mö 5. yüzyılda tapınağı oluşturan devasa mermer blokları kaldırmak ve taşımak için vinçler kullanılarak inşa edilen atina'daki parthenon'un inşasıdır.

yunanlar sayesinde modern teknoloji

antik yunanlar yeniliğin timsaliydi ve onların mirası bugün kullandığımız birçok modern icatta yaşıyor. değirmencilikte devrim yaratan ve endüstrilerin makineleşmesine yol açan su değirmeninden, savaşı dönüştüren ve tarihin şekillenmesine yardımcı olan mancınığa kadar, yunanlılar gerçekten zamanlarının ötesindeydiler.

İlgili video


kaynak