EDEBİYAT 28 Haziran 2018
106b OKUNMA     1098 PAYLAŞIM

Eskisi Gibi Kitap Okuyamamaktan Yakınanlar İçin Basit Çözüm Önerileri

Dikkat eksikliği, fazla internet kullanımı, iş güçten vakit bulamamak gibi sebeplerle eskisi gibi kitap okuyamıyor, okuduğunuz şeyi de yarım bırakıyor olabilirsiniz. Sözlük yazarlarının önerilerini derledik.


1. akıllı telefonu azaltmak

kitap okuyamamak, bir süredir bende de olmuş olan ama giderek de kurtulmaya başladığım bir sıkıntı. sonra bunu kendime dert edip çevreme de sorduğumda hemen hemen bütün arkadaşlarımdan da aynı sorundan muzdarip olduklarını duydum.

hemfikir olduğumuz konu akıllı telefonların insanlarda ciddi ciddi konsantrasyon sorunu yarattıkları.

bunu fark etmek ve sorunu çözmeyi istemek çok önemli. ben kısa bir sürede bu sorunu çözmeye başladım. nasıl mı?

akıllı telefonumda facebook uygulamasını kaldırdım. daha doğrusu facebook'tan çıktım.
biraz rahatlama oldu zihnimde. bir arkadaşım ise facebook'a her baktığından sonra çıkış yaparak bu sorunu çözmüş. "her seferinde tekrar tekrar şifre girmenin zorluğuna katlanmamak adına günde ancak bir kere giriş yapıyorum, eskiden her dakika facebook'a bakmak için elim telefona giderdi" diyor.

bir haftadır telefonu yanıbaşımda tutmuyorum. çünkü telefon cidden fiziksel alışkanlığa da yol açıyor, sigara alışkanlığı olan insanlarda elin istemeden ağza gitmesi gibi, el telefona gidiyor çünkü. telefonu artık yanımda tutmuyorum. bu da bir ölçüde beni rahatlattı.

dün babamdan evlerinde bulunan akılsız telefonu aldım. sim kart olayını çözer çözmez onu kullanmaya başlayacağım. bu sabah bunun ilk adımı olarak, telefonumdan whatsapp, instagram gibi uygulamaları da kaldırdım.

telefonu artık sadece konuşma ve sms amacı ile kullanacağım. çünkü gerçekten akıllı telefonlar insanın aklını alıyor.

eline ne geçti diye soracak olursanız, söyleyeyim, bu hafta yeniden kitap okumaya başladım. aklıma telefon gelmeden ve elim telefona gitmeden çok ciddi iki belgesel izledim.

sanırım doğru yoldayım.

2. bukowski (ya da kolay okunabilen bir başka yazar)

kitap okumakta zorlanılan böyle anlarda (bkz: charles bukowski) imdada yetişir, ruhtaki kırıkları alır.

3. sürükleyici kitaplarla yeni bir alışma dönemine girmek

izlemenin rahatlığı da kitap okumaya üşendiriyor zaman zaman. izleyecek o kadar fazla içerik var ki, netflix, puhu, youtube falan derken zaten zaman geçip gidiyor. ekranın karşısında iki duyu organınla da takip edebildiğin bir şey daha kolay geliyor insana.

ben bir süredir okuyamıyordum. daha doğrusu başlayıp devamını getirmekte zorlanıyordum ve bu beni uyuz ediyordu. bir kitaba başlayınca ille bitirmek isterim çünkü. böyle böyle derken dizi, film, youtube içeriklerine de kaptırınca iki sayfa okuyup bıraktığım kitaplar çoğaldı 1 senede doğru düzgün kitap bitiremedim. almaya da devam ettim ama.

sonunda durum canımı sıkmaya başlayınca youtube manyağı bir mankafaya dönüşmemek için kendimce çözümler üretmeye başladım.

ilk olarak öykü kitaplarına ağırlık verdim. bir öyküyü başlayıp bitirebilmek haz ve şevk veriyordu çünkü. gece yatmadan evvel öykü okumaya başladım. her gece okuduğum sayfa sayısı artmaya başladı fark etmeden.

sonra akşam boş vakitlerimde devam ettim öykülere. elim telefondan kitaba alışmaya başlıyordu yine. odaklanabiliyordum ufaktan. sonra ince romanlara geçtim. arkasından sürükleyici bir gerilim kitabına başladım. arkasından patlattım nefes kesici bir bilimkurgu. zaten sürükleyici kitapları elinden bırakamıyor insan. beyin yeniden alışıyor bu süreçte düzenli kitap okuma sürecine.

çantama ve arabaya da attım bir kitap. tek başıma gezmeye çıktığımda bir kahve falan içerken okumayı da severim çünkü. her molada telefon yerine kitabıma uzandım.

ve derken hani nasıl diyeyim o beynimdeki kitap okumayı engelleyen tıkaç açıldı sanki. şimdi eski tempomda her türden kitaplarıma geri döndüm. o kadar mutluyum ki. inanılmaz özlemişim kitapların dünyasını. baya çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırır gibi kendimi baştan eğittim.

naçizane tavsiyem okuyamamaktan şikayet ettiğiniz dönemlerde, okumak için ağır konulu kitaplar seçmemeniz. zihin odaklanmayı var gücüyle reddederken daha da fazlasına zorlamak boşa.

kısa, kafa dağıtan, sürükleyen şeylere kaptırın kendinizi ilk etapta. zihniniz odaklanma alışkanlığını yeniden kazandığı an zaten istediğiniz kitabı okursunuz yine.

4. e-kitap okuyucu

kitap okuyucu tablet alınır ve sorun çözülür.

5. goodreads başta olmak üzere ufak gündelik taktikler

bu konuda ciddi bir motivasyon kaynağı olan goodreads'ten bihaber olmak durumunda içinde bulunabilecek durumdur kitap okuyamama. goodreads'te gerçekçi bir hedef belirlemek oldukça yardımcı oluyor; bu sene 20 kitap okuyacağım gibi.

hatta daha ileriye gidilip bu sene şu kitapları okusam güzel olur diye liste bile yapılabilir.

motive etmesi için beğeniler çerçevesinde kitap okuyarak başlamalı; sırf popüler diye başlanan bir kitap bitmek bilmeyebiliyor.

aynı anda birkaç kitap okunması ruh haline göre farklı kitaplar okuma olanağı sunuyor. tabi bu kitapların hepsi aynı tarzda olmamalı.

önce yavaş başlayıp okudukça daha çok okunuyor. o yüzden biraz sabırlı olmak lazım. kitap okuma alışkanlığı kazanmak öyle kolay değil.

kitaplar arasında uzun aralar vermek motivasyonu düşürebiliyor.

çevrede çok kitap okuyan birilerinin olması ve kitaplar hakkında sohbet edebilmek ayrı bir motivasyon kaynağı.

gürültülü bir ortam yerine sakin ve huzurlu bir ortamı tercih etmek kitap okumayı daha keyifli kılıyor. klişe olsa da yanına çay ya da kahve alıp kitap okumayı bir ritüel haline getirmek faydalı.

her gün 5-10 sayfa bile olsa mutlaka okumalı.

zaman içinde kitap okuyamamak ile ilgili bahaneler üretmek yerine her ortamda ve her koşulda okumaya alışmalı. yolculuk yaparken, dışarıdayken, uyumadan hemen önce hatta tuvalette bile kitap okunabilir. sürekli uygun ortamı ve zamanı beklemek insanın kendini kandırmasından başka bir şey değil.

her gün uyumadan önce yarım saat okumak alışkanlık kazanmak açısından güzel bir başlangıç olabilir.

kafa çok doluysa kitap okumak zorlaşabiliyor; fakat biraz üstüne gidince kafa dağıtmaya yarıyor. çantada kitap ya da tercihen bir adet kindle bulunmalı; hatta öyle ki kitapsız dışarı adım atmamalı.

6. sadece sevdiğiniz şeyleri okumak

abd'li yazar tom robbins

kitap okuyamama mevzusunun ilacı, çeşitliliği ya da tavsiyeleri siktir edip ne seviyorsan onu okumak. bir kitap sarmıyorsa da acımadan kaldırıp atıp gene seveceğini düşündüğün kitaplara yönelmek. sevmeyeceğin türde kitapları okumaya çalışmak insanı okumaktan soğutuyor, sonra da zincirleme reaksiyon başlıyor.

7. çizgi roman okumak

bu sıkıntıyı çözebilecek şeylerden biri de çizgi roman okumaktır.

çizgi roman, hem az metin içermesi hem de kare kare akan görselliğiyle kolay takip edilir ve sizleri okumanın güzelliğine tekrar döndürebilir. grafik roman da denilen, kendi içinde başlayıp biten, nitelikli insan hikayelerini konu edinen ve biraz da hacimli versiyonlarını okursanız bu, dolu dolu bir okuma olacaktır rahatlıkla.

bu önermemi doğrulayan ve bence en az sağlam bir klasik etkisi yaratan birkaç çizgi roman önerisi de vereyim: sıradan zaferler, maus, güçsüz düşmezsen hayat güzeldir, blankets, güngezgini, blacksad, watchmen, v for vendettasandman ve daha nicesi...

çizgi roman, okumanın harikulade bir yolu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir