İNTERNET 22 Kasım 2021
12b OKUNMA     585 PAYLAŞIM

Ev Satarken Online Tapu İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

İnternet üzerinden tapu işlemleri nasıl yapılır? Web tapu üzerinden intikal işlemleri nasıl yapılır? Evinizi satarken, internet üzerinden halledilen tapu işlemleri hakkında bilgilendirici bir yazı.
iStock

öncelikle satış için elinizde ilgili taşınmaza ait dask kesinlikle bulunmalı

dask yoksa sistem satış için başvuru dahi yaptırmıyor. e-devlet üzerinden elektrik, su, doğalgaz vs. gibi şeylerin kapama işlemlerini yapın. ve taşınmaza ait bir borç (emlak vergisi vs.) olmadığından da emin olduktan sonra başvuru aşamasına geçebilirsiniz.

artık tapu daireleri direkt yüz yüze başvuru kabul etmiyor

şuradan web tapuya giriş yapıp "başvuru yap" butonuna tıklıyorsunuz. alıcı, krediyle alış yapacaksa "satış-ipotek"; nakit parayla alım yapacaksa "satış" işlemini seçiyorsunuz. daha sonra üzerinize kayıtlı taşınmazların olduğu listeden satışı yapılacak taşınmazı işaretleyip bir sonraki aşamaya geçiyorsunuz. bu aşamada ise işlemin yapılacağı tapu müdürlüğünü seçmeniz gerekiyor. sistem otomatik olarak taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğünü seçiyor. eğer farklı bir tapu müdürlüğünde işlem yapmak istiyorsanız "işlemi farklı müdürlükte yapmak istiyorum." kutucuğuna onay vererek il ve ilçe seçiyorsunuz. burada bilmeniz gereken şey taşınmazın bağlı bulunduğu müdürlük yerine farklı tapu müdürlüğünde işlem yapıldığında döner sermaye hizmet bedeli, iki katı olarak tahsil edilecek.

bu aşamadan sonra başvuru yapan kişinin iletişim bilgilerinin doğru olup olmadığını onaylıyorsunuz. ve sizden istenen alıcı ve satıcının kimlik numarası, ad soyadı, dask poliçe numarası, satış bedeli (rayiç bedeline dikkat edin) gibi bilgi ve belgeleri sisteme girişini yapıyorsunuz. sonraki aşamalara da onay verdikten sonra web üzerindeki başvuru işlemini tamamlamış oluyorsunuz. ayrıca web tapudaki menüde "yetki işlemleri" bölümü var. bu bölümden taşınmaza ait görüntüleme ve başvuru işlemleri için 3. kişilere yetki de verebiliyorsunuz.


web başvurusu yapıldıktan 1 gün sonra tapu müdürlüğünden satış işleminin işleme alındığına dair bir mesaj geliyor

bilgi ve belgelerde eksik varsa tapu müdürlüğü sizden eksik olan belgeyi web tapu sistemindeki "belge yükle" kısmından yüklemenizi istiyor. belge ve bilgilerinizde herhangi bir sorun, eksik yoksa satış işlemi için tapu müdürlüğünden alıcı ve satıcıya randevu saatinin yazılı olduğu bir bilgilendirme mesajı geliyor. bu mesajın hemen ardından da tapu harcının ödenmesi için tutar bilgisi ve tahsilat numarasını içeren mesaj geliyor. bu sistemin en kötü yanı da bu. mesajı öğleden önce gönderip 1,5-2 saat içinde tapuda olmanız isteniyor. avrupa yakasından anadolu yakasına yani istanbul içerisinde 2 saatte yaka değiştirilemiyor; ama tapu müdürlüğü için bu tabii ki önemli değil. böyle anında randevu verilmesinin sebebi, satış işleminin nakit olmasıyla daha çok ilgili bence. kredi gibi uğraştıran ek süreçler olmadığı için sadece harç ödenip imzalar atılacak.

randevu saatini içeren bu mesaj geldikten sonra satıcı olarak tapu müdürlüğünü arayıp otomatik olarak belirlenen randevu saatini değiştirmek istediğinizi söylüyorsunuz. telefondaki görevli "sizi birkaç saat içinde arayacaklar." diyerek bir kayıt oluşturuyor. ama tabii ki tapu müdürlükleri de bir devlet dairesi olduğu için işlemlerinizin peşinden koşmazsanız süreç hiçbir şekilde ilerlemez. saat 15.30 olduğunda hala sizi arayan soran yoksa tekrardan tapu müdürlüğünü arayıp "bana randevu saati değişikliği için dönüş yapılacaktı; ama mesai bitmek üzere ve arayan soran yok." diyerek talebinizi tekrardan iletin. telefondaki görevli sizden randevu için gün ve saat soracak. imza gününü ve saatini söyleyip randevuyu oluşturduktan sonra bu başvuru süreci tamamlanmış olacak.

tapu öncesinde alıcı tapu harçlarını yatırmış olmalı

ve randevu saatinden yarım saat önce alıcı ve satıcı tapu müdürlüğünde buluşmalı. tapudaki danışmanın önünde bir kiosk var. oraya web tapu üzerinden satış başvurusu yapan kişi, kendi kimlik numarasını girip içeriye bilginin gitmesini sağlıyor. ardından tapu dairesindeki bekleme salonuna geçiyorsunuz. bekleme salonunda alıcıdan taşınmazın satış ücretini almanız gerekiyor. daha doğrusu akit odasına geçmeden satıcı olarak satış bedelinin tamamını (hesaba eft/havale veya elden nakit vs.) almış olmalısınız. ödeme yöntemi olarak güvenli olsun, imzalar atılda para hesaba geçmedi, para sahte çıktı vs. sorunlar olmasın derseniz tapu takas'ı da kullanabilirsiniz. normalde gerçek satış bedeli ne ise sisteme o tutar girilmeli; ama tutar arttıkça tapu harcı da arttığı için pek tavsiye edilmese de sisteme taşınmazın rayiç bedelinden az olmayacak şekilde gerçek satış bedelinin altında tutarlar giriliyor. bu şekilde tapu takas'ı kullanamazsınız. örneğin gerçek satış bedeli olarak 500 bin lira olsun; ama tapu harcı az çıksın diye sisteme 200 bin olarak giriş yaptınız. tapu takas üzerinden 500 bin liralık işlem yapamazsınız. bekleme salonundaki ekranda isminiz ve işleminizin yapılacağı akit masa numarası yazdığında alıcı ve satıcı olarak akit odasına girip tapu çalışanının sorusuna onay verdikten sonra satış için karşılıklı imza atıyorsunuz. satıcı olarak sizin için işlemler bitti denilebilir.


web tapu başvurusu öncesinde dask kesinlikle olmalı dedik; ama burada bir ayrıntı var

dask, taşınmazın üzerineyse hiçbir problem yok. ama dask kişi üzerine yapıldıysa taşınmazın yeni sahibine devredilmeli. eğer devredilemiyorsa (devlet bankasının yaptığı dask devredilirken; özel bankanın yaptığı dask devredilmedi) o poliçe iptal edilip taşınmazın yeni sahibi tarafından kendi adına yeni bir dask poliçesi yaptırmalı. çünkü sizin kapattırdığınız elektriği suyu, taşınmazın yeni sahibi açtırırken dask'a ihtiyaç duyacak. bu işlemi tapudaki imzadan hemen sonra yapmak en mantıklısı. hepsi bir arada halledilmiş olur. bir daha uğraşmış olmazsınız.

alıcı olarak yaz aylarında yaşadığım harç ödeme ve bilgilendirme sorunlarını taşınmazı alan kişi yaşamadı. tapu harcını sorunsuz ödediğini ve bilgilendirme mesajlarının eksiksiz geldiğini söyledi. ama bu otomatik randevu saati kesinlikle bir sorun. web tapu başvurusuna küçük bir takvim ekleyip gün ve saati seçebilme seçeneği getirilmeli. ayrıca yaz aylarında bahsettiğim gibi kimse evini satarken bir ücret vermek istemez. zaten bu masrafları alıcı ödüyor, harçların tek kalem altında birleşmesi süreci daha da kolaylaştırır. genel olarak güzel bir sistem. oradan belge al belge götür gibi koşuşturmaca yok. tapuda sadece imza atılıyor; ama tabii ki sistemin eksiklikleri var.