YEME İÇME 18 Ocak 2019
91,1b OKUNMA     1130 PAYLAŞIM

Evde Buğday Birası Nasıl Yapılır?

Yılda 350 litreyi aşmama ve yalnızca kendin tüketmen şartıyla evde bira yapmak yasal. Hal böyleyken evde bira yapımını deneyimlemek isteyenler için bir buğday birası tarifimiz var.
iStock


malzemeler

- 1 bardak ince bulgur (köftelik)
- 1 çay kaşığı kuru ekmek mayası (küçük yuvarlak parçacıklar halinde)
- 15 bardak su
- 1/2 kilo şeker

yapılışı

bulguru büyük bir düdüklü tencereye koyun, 15 bardak suyu ekleyin, düdük öttükten sonra 15 dakika daha ateşte bırakın. biraz soğuyunca kapağı açıp el blender'ı ile iyice inceltin (tane kalmasın, hamur gibi olsun). 30 dereceye kadar soğumasına izin verin. içine toz şekeri atıp eriyene kadar karıştırın. bu sırada bir bardağa bir kesme şeker miktarında şeker ve 30-35 derece sıcaklıkta su koyun (bardağın yarısı kadar koyun, maya köpürüyor). içine de bir çay kaşığı mayayı ekleyip karıştırın. 15 dakika kalorifer peteği gibi fazla sıcak olmayan ılık bir yerde ağzını kapatarak bekletin. (ben çay tabağı kapatıyorum). ardından bu mayalı şekerli suyu erimiş bulgurun içine boşaltın. düdüklü tencerenin kapağını yeniden kapatın.


bekletme

bu tencereyi 30 derecede sabit tutabileceğiniz bir yere koyup bekleme işine geçiyoruz. maya 20 derecenin altında çalışmayı bırakır, tatil moduna geçer. 37 dereceden sonra anomali göstermeye başlar. 30 derecenin biraz altı ya da biraz üstü olabilir, ama bu uç noktalara dikkat edin. arada merak edip düdüklünün kapağını açarsanız yeni bardağa dökülmüş bira gibi köpürerek gaz çıkarttığını görebilirsiniz ama çok da merak etmeyin. habire açmayın (ilk zamanlar merak edebilirsiniz, ama ürünü bozarsınız).


niye tencerenin ağzını hiç açmıyoruz, hep kapalı bırakıyoruz? 

efendim bu mayadan elde ettiğimiz bakteri kültürü buğdayı yeme işine giriştiği zaman ortada oksijen olmamalı. bakteriler oksijen elde etmek için şekeri parçalayıp karbondioksit ve etil alkol üretirler. bir süre sonra bu karışım dengeye ulaşır, bakteriler artık o kadar alkol üretirler ki kendileri de yaşayamaz ve çoğalamaz hale gelirler.


ve son

uygun sıcaklıkta 3 gün sonra alkol kokusunu almaya başlarsınız. 4. günden itibaren içilebilir seviyeye gelir. bir haftada ise sağlam bir alkollü içkiniz olur. evde yapılan bu tür biralarda %20 alkol görmek yaygındır. çok da bekletmeyin. süzmeden, boza gibi içebilirsiniz ama süzünce daha iyi oluyor.

Yeni Başlayanlar İçin Evde Bira Yapımı

Bir Kimya Mühendisinin Gözünden Ev Yapımı Bira Konusunda Ekstra Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler