YEME İÇME 2 Haziran 2017
172b OKUNMA     1141 PAYLAŞIM

Evde Yaptığı Köfteyle Lokantalara Taş Çıkarmak İsteyenlere Eşsiz Bir Tarif

Sokakta satılan köftenin kokusu, dışarıda yediğimiz köftelerin tadı derken evde yaptığımızda bu kadar güzelini elde edemiyoruz. Peki dışarıda satılan köftelerin bizim yaptığımızdan farkı ne? Sözlük yazarı "suleyman efendi", bütün köftelere taş çıkartacak lezzetli bir tarif ile yanına yakışacak açık ayran tarifi paylaşmış.
iStock.com


illa ki sokak köftesi lezzeti yakalamak isteyen varsa, lokantalar için özel kıymalar üretilir. gidin kasaptan lokanta kıyması isteyin, tabii her kasap yapmaz ayrı konu. fiyatı normal kıymadan çok daha ucuzdur.

gelelim köfteye;

iyi bir köftenin bir kaç püf noktası var. kıymanız yağlı olacak, ister iç yağ ister kuyruk yağı, sizin tercihiniz. 

ikincisi, dana + kuzu kıyma karışık olacak. iki defa çekilmiş olacak.

baharat olarak karabiber + kimyon+ kırmızı toz biber renk vermesi için.

soğan... bir orta boy soğanı rendeleyin, suyunu iyice sıkın. suyunu değil posasını kullanacaksınız. soğan suyu acılık verir. sert köfte için karbonat atacaksınız, istemiyorsanız atmayın. ama sokak köftecileri mutlaka atar. bir kiloya 1 tatlı kaşığı normalidir. et suyu hazırlayın biraz, yoğun olsun köfteye onu katacaksınız. bulyon katanı danalar kovalasın, lan bulyon katılır mı, kemikli eti kaynatın, ya da et yemeği yaptığınızda suyunu dökmeyin bir kenara ayırın, gerekirse derin dondurucuda saklayın müsrifler sizi.


karbonat + rendelenmiş soğan posaları + kıymanızı iyice yoğurun. içine sakın tuz atmayın, tuz etin suyunu götürür, kayış gibi olur köfteniz.

yoğurduğunuz kıymayı en az 3 saat, vaktiniz varsa 24 saat dolapta dinlendirin.

dinlendirme işlemi bittikten sonra, içine karabiber+ kimyon + kırmızı toz biber + tuz + et suyu koyup tekrar yoğurun. oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin tekrar.

mangalda yapacaksanız mangalın közleri görünmeyecek halde, üzeri beyaz külle kaplanmış hale geldiği an idealdir. ızgaranın üstüne kuyruk yağı sürün, o kokuyu hissedin iyice. sonra ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp şekillendirdiğiniz oda sıcaklığındaki köfteleri mangala atın.
zırt pırt çevirmeyin köfteleri, eliniz ayağınız bir rahat dursun. önce bir yüzünü sonra diğer yüzünü çevirin. maşa kullanın, köfteleri delmeyin. çatalla çevirdiğin köftenin suyu akar, kupkuru olur... içi çiğ kalmasın diye linyit kömürüne benzetmeyin köfteleri, içindeki pembelik çiğliğin değil köftenin/etin sulu olduğunun göstergesidir.


tavada yapacaksanız yapmayın, tavada ayçiçek yağında köfte mi yapılır? 

ızgaranız varsa dökümünden, yapabilirsiniz. mangal tadı vermez ama el mahkum. yine kuyruk yağı sürün, ızgara kuru kalmasın. köftenin ana unsuru içinin sulu olmasıdır. ekmek, galeta unu vs konmaz. yok ben öğrenciyim abi ne yapayım dersen, tamam lan koy, ama et suyunu arttır, ekmekler et suyunu iyice çeksin.

köftenin yanına dilimlenmiş domates, dilimlenip tuzlu suda bekletildikten sonra süzülmüş soğan ve ona karıştırılmış maydanoz garnitür olarak iyi gider, bu soğanlı maydanozlu garnitüre sumak da eklerseniz daha güzel olur.

içecek olarak, bir su bardağı yoğurda yarım çaybardağı soğuk süt, yarım ya da 1 çay bardağı maden suyu, bir tutam tuz ve kararınca da su katın, iyice çırpın mikserde. eğer blenderda yapma şansınız varsa biraz buz ve 2 yaprak taze nane de ekleyin. bol köpüklü, nane aromalı ayranınız da hazır.