HAYVANLAR 4 Mart 2016
53,4b OKUNMA     1205 PAYLAŞIM

Evrim Tartışmalarını Tekrar Gündeme Getirecek Nitelikte Hayvanların Değişimleri

Bazı hayvan türleri yıllar geçtikçe değişimlere uğramıştır. Öyle ki bu da akıllara Evrim teorilerini getiriyor. Sözlük yazarı "chauncey1" bazı hayvanların yıllar geçtikçe uğradıkları değişimleri ve fotoğraflarını paylaşıyor.

canlıların değişimini bilimsel temellerle açıklayan teori.
o kadar farklı alandan o kadar çok kanıt var ki.defalarca yazılıp,çizilmiş zaten.benim burada konuşmak istediğim konu ise fazla dile getirilmeyen melezler.aslında doğada melez canlıların olması bile evrime bir kanıttır.

bir türün evrim geçirip başka türe veya türlere dönüşmesi pokemondaki gibi anlık bir olay değildir.uzun (genelde milyonlarca) yıllar boyunca biriken küçük değişimler sonucunda bir noktadan itibaren türler önce verimsiz yavru vermeye,daha sonra çiftleşmelerine rağmen yavru verememeye başlarlar.
kedigiller ailesine bakarsak;

yaklaşık 10 milyon yıl önce yaşamış bir atadan tüm bu ailenin üyelerinin oluştuğunu görebiliriz.bütün bu kuzenler içinde bazıları birbirine hala oldukça yakın olduğundan hala çiftleşip yavru verebilmektedirler.ama yavrular bir tür sayılmaz çünkü kendi aralarında yavru veremezler(bazı ender durumlarda yavruya sahip olsa bile türlerin bir süre daha değişime uğramasıyla tamamen kısırlaşma gerçekleşmesi kaçınılmaz)örneğin sadece panthera alt familyasına baksak bile şunları görürüz:

tigon (erkek kaplan/dişi aslan)


liger (erkek aslan/dişi kaplan)



jagulep (erkek jaguar/dişi pars)


jagger (erkek jaguar/dişi kaplan)


lepjag (erkek pars/dişi jaguar)


leopon (erkek pars/dişi aslan)


bu melezler genelde kısırdır ve görüldüğü gibi türler arası canlılardır.
yani bu kısır hayvanların oluşma sebebi ,ortak atadan dallanarak oluşan yeni türlerin ayrılma aşamasında çiftleşmesi.
aslan,aslan olarak ;kaplan ,kaplan olarak var olmadı.bunlar,10 milyon önce yaşamış bir canlıdan kendi ortamına en iyi ayak uydurmuş yakın kuzenler ve aynı zamanda farklı türler.kromozomlarındaki farklılıklar hala yeni bir yavru oluşturmalarına engel olamıyor ancak ortamları izole olmaya devam ettikçe mutasyonlardan dolayı kromozomlarda oluşan farklılıklar tigon,liger gibi hayvanların tarihe karışmasına neden olacak.

buradaki kedigillere ait soyağacı sadece 10 milyon yıllık olay,bir de 500 milyon yıllık hayvanların tarihinde neler yaşandığını,ne gibi türler gelip geçtiğini düşünün.

ilginç birkaç melez daha eklersek;
ayrıca at,eşek,zebra da kuzendirler.

zebra-at---zebrat                                                                zebra-eşek---zebroidat-eşek---katır


deve-lama---devma


katil balina-yunus---wholphin


koyun-keçi---botsvana türü