OTOMOTİV 29 Mart 2022
40,6b OKUNMA     402 PAYLAŞIM

F1 Pilotu Max Verstappen'in Yarış Kazanmasını Sağlayan Sürüş Tekniği

Formula 1’in son dünya şampiyonu Max Verstappen, 27 Mart'ta sona eren Suudi Arabistan GP’sini kazanarak 2022’deki ilk galibiyetini aldı. Kendisi ve rakipleri Charles Leclerc ile Lewis Hamilton'ın tekniklerini özetleyen bir yazıyı şöyle bırakalım.

herkese merhabalar! dün verstappen'ın kazandığı suudi arabistan gp'den sonra sürüş tarzı ve bundan neler öğrenebileceğimiz hakkında birkaç şey yazmak istedim. öncelikle şunu söylemek isterim, bu sporu yaklaşık 20 yıldır takip ediyorum, 5 yaşımda iken schumiciydim, 26 yaşıma geldim aynı tadı super max'te buldum. bu işin uzmanı değilim, sadece size gözlemlerimi anlatmak istiyorum çünkü kişisel fikrim sosyal medyada birçok kişinin bilmeden bir şeyleri konuşması. burada anlatacağım sürüş tarzı aynı anda charles leclerc ve lewis hamilton için de geçerlidir.

öncelikle bazı şeyleri söylemek lazım: max, charles ve lewis gibi sürücüler doğal bir yeteneğe sahipler. fakat bunun yanında çoğu başarılı f1 sürücüsü gokart'tan başlar ve tırmanır. max de böyle bir sürücü. hatta bilmeyenler için söylemem gerekiyor, leclerc ile çocukluğundan beri rakipler.

max'in doğal sürüş yeteneği için sizi şu videoya davet ediyorum, bu video ve genel sürüş şablonu üzerinden konuşacağım:

2014 florida


normalde f1 ve diğer yarışlarda hepimizin bildiği bir yarış çizgisi var. peki bu yarış çizgisi tam olarak ne? temel mantık şu: viraja olabildiğince en dıştan gir, virajın apex'inde viraja en yakın ol ve virajdan en dışta çık ki maksimum hızla çıkabilesin.

şimdi klasik bir yarış çizgisine bakalım: geometrik yarış çizgisi

geometrik yarış çizgisi teoride en verimli sonucu oluştururken temelinde çok büyük bir problemi var: yol tutuşu

herhangi bir virajı aracınızla alırken bir düşünün. iki tekere ekstra yük biniyor, diğer iki teker ise biraz havada kalıyor. elbette hız korunuyor yarış çizgisinde ama 4 tekeriniz tekrar yere eşit değdiğinde geç kalınıyor. size az evvel verdiğim örnek videoda max'in direksiyon hareketlerine dikkat edin. virajlarda hiç viraj yönünün tersine bir counter-steer direksiyon hareketi yok. virajı çok sert bir frenle alıyor, erken apex yapıyor ve yarış çizgisinin içine doğru çıkıyor. eğer birini dış taraftan sollama hedefi varsa da sert freni ile aracını dıştan döndürüp yine hızını koruyabiliyor, ama dış dönüşleri çok sert ve keskin. bunu yapmasının sebebi 4 tekerinin erkenden tam tutuşa geçebilmesi. böylece virajdan daha erken tam tutuşla daha fazla hız kazanarak çıkabiliyor.

fakat bu yarış tarzındaki temel problem şu, arabanızı tamamen içgüdüsel olarak kullanabilmeniz gerekli. çünkü eğer aracınız biraz fazla dönerse bu riskli fakat ödüllendirici yarış çizgisinde çok rahat bir şekilde spin atabilirsiniz. verstappen'in yarış tarzındaki agresifliği de buradan geliyor. virajları aldığında geniş yarış çizgisi yerine içten füze gibi dalıp virajın içinde 4 tekerini tekrar yola tutturabiliyor, bunu yapabilmek için aşırı tecrübe lazım. akşam jeddah'ı seyrederken hamilton'ın geçişleri de buna benzerdi. zhou, ocon, riccardo, bottas gibi sürücüler geometrik yarış çizgisini kullanıyorlar. bu yüzden yarış sırasında defansları zayıf, çünkü hamilton veya verstappen gibi agresif yarış çizgisine sahip olan biri içten hızlıca daldığında geometrik yarış çizgisinden dolayı iki tekerleri daha geç yol tutuşuna sahip olacağı için geçen kişi çoktan onlardan uzaklaşmış oluyor.

alonso vs hamilton

43. saniyeden sonra dikkat edin. alonso şikandan çıkarken 4 tekeri çok seri bir şekilde yere yapıştırdığı için virajdan jet gibi çıkıyor, hamilton bunu avantaj görüp drs'e kendini hazırlarken alonso fren yaparak hamilton'ın drsini çalmasını engelliyor.

verstappen vs bottas

1:17'deki verstappen'ın klasik hamlesine bakın. direksiyonda counter-steering yok. araba viraj sonunda kendiliğinden 4 tekere oturuyor.

2:40'ta ocon'u geçerken bunu daha rahat görebilirsiniz. direksiyonda ters hamle yok, 4 teker birden şak diye oturuyor piste ve bunu hissedebiliyorsunuz izlerken.

max'e, lewis'e veya charles hakkında pek çok şey söyleyebilirsiniz; fakat sürüş tarzları diğer yarışçılara göre o kadar yüksek bir seviyede ki içgüdüsel olarak araçlarını kullanırken kafalarını yarışta zihin oyunlarına odaklayabiliyorlar. bunu alonso da çok yapıyordu eskiden, şu aralar orta pakta olduğu ve aracı gerçekten rezil bir halde olduğu için biraz zorlanıyor.